Έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες




Στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες, η ολλανδική προεδρία έχει συγκαλέσει σήμερα στις 4 μ.μ έκτακτο συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Ασφάλειας της ΕΕ, στο οποίο την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός προστασίας του πολίτη Νίκος Τόσκας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ανάλογες έκτακτες συνεδριάσεις των υπουργών Δικαιοσύνης και Ασφάλειας της ΕΕ είχαν πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο του 2015, μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, αλλά και τον Ιανουάριο του 2015, μετά την τρομοκρατική επίθεση στη γαλλική σατιρική εφημερίδα «Charlie Hebdo».

“Μια απειλή κατά της Ευρώπης έχει ανάγκη από ευρωπαϊκή απάντηση”, δήλωσε χθες ο επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να συγκληθεί εκτάκτως η συνεδρίαση των υπουργών δικαιοσύνης και ασφάλειας της ΕΕ, προκειμένου να υπάρξει άμεση αντίδραση και κοινή προσέγγιση στα όσα συμβαίνουν.
Οι υπουργοί Δικαιοσύνης της ΕΕ αναμένεται σήμερα να συζητήσουν μέτρα κατά της τρομοκρατίας.

Μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί το ζήτημα του PNR, δηλαδή της καταγραφής σε ένα αρχείο των προσωπικών δεδομένων όλων των επιβατών των αεροπορικών εταιρειών, το οποίο θα μπορούν να μοιράζονται οι εθνικές αρχές των κρατών-μελών. Παράλληλα, αναμένεται να συζητηθεί το ζήτημα καλύτερου συντονισμού των συστημάτων Πληροφοριών. Υπενθυμίζεται, ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιoύνκερ έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι χρειάζεται μία ευρωπαϊκή CIA.

Μαρία Αρώνη, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: