Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Θετική φροντίδα στην Άνοια»




Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, για περιθάλποντες αλλά και επαγγελματίες υγείας, που παρέχουν καθημερινά φροντίδα στους ασθενείς με άνοια και επωμίζονται ένα τεράστιο πρακτικό, οικονομικό και ψυχικό φορτίο, σχεδίασε η Παγκόσμια Εταιρεία νόσου Alzheimer, με στόχο να συνεισφέρει στην καλύτερη κατανόηση και διαχείριση της νόσου.

Το πρόγραμμα «Θετική φροντίδα στην άνοια», που εφαρμόζεται πιλοτικά στην Ελλάδα, στοχεύει να εκπαιδεύσει 1.000 περιθάλποντες και 600 επαγγελματίες υγείας σε όλη τη χώρα και πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Στην Ελλάδα το 2015 υπήρχαν 197.000 ασθενείς με άνοια και σύμφωνα με τις προβλέψεις, το 2050 ο αριθμός αυτός θα φτάσει στις 354.000

«Προτεραιότητα του Ιδρύματος είναι η αρωγή κοινωνικών πρωτοβουλιών, που στόχο έχουν την υποστήριξη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων», ανέφερε κατά την παρουσίαση του προγράμματος, ο Πάνος Βαζαίος, μέλος της ομάδας διαχείρισης δωρεών στον τομέα Υγεία και Αθλητισμός.

Σε πρώτη φάση εκπαιδεύτηκαν ειδικά επιλεγμένοι επιστήμονες, ειδικοί στην άνοια, από όλη την χώρα, οι οποίοι ανέλαβαν το ρόλο του Master Trainer, έτσι ώστε να εκπαιδεύσουν στη συνέχεια τους επαγγελματίες υγείας και τους περιθάλποντες ανά την επικράτεια.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2016 και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Απρίλιο. Βασικός στόχος των διήμερων σεμιναρίων είναι η εκπαίδευση των περιθαλπόντων και των επαγγελματιών υγείας με τα τελευταία δεδομένα που αφορούν την διαχείριση της νόσου και η μεταφορά αυτής της τεχνογνωσίας στους Έλληνες ειδικούς. Επίσης στο σχεδιασμό του προγράμματος προβλέπεται η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη γεωγραφική κάλυψη και η δυνατότητα να ενημερωθούν και όσοι δεν βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα.

«Η «Θετική φροντίδα στην άνοια» ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την πραγματοποίηση ενός εκπαιδευτικού θαύματος στην Ελλάδα με πανελλαδική συμμετοχή”, ανέφερε, η Μάγδα Τσολάκη Πρόεδρος της Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών (Alzheimer Hellas), Καθηγήτρια Νευρολογίας ΑΠΘ.

Η Alzheimer Hellas συμμετείχε στην υλοποίηση του προγράμματος εκπαιδεύοντας επαγγελματίες υγείας και περιθάλποντες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Ηράκλειο, Χανιά, Χαλκίδα, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη.

Εφη Φουσέκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: