Ο Τσίπρας μιλά για θάλασσα ειρήνης, συνεργασίας και σταθερότητας, η Τουρκία προκαλεί παντού




Το Αιγαίο πρέπει να γίνει μια θάλασσα ειρήνης, συνεργασίας και σταθερότητας ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι η αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η κεντρική Ευρώπη και θα λύσουμε από κοινού τα προβλήματα της προσφυγικής κρίσης και δεν θα μας επιβάλλει κανείς την λύση είπε ο πρωθυπουργός .

Θεωρώ απαράδεκτο να έχουμε υψηλής τεχνολογίας συστήματα και να μην μπορούν να εντοπίσουν τους διακινητές, είπε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει μέσα από μεγάλες προκλήσεις, όπως η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Δηλώνουμε από κοινού ότι αυτό που συμβαίνει στη θάλασσά μας είναι ντροπή για τον πολιτισμό μας.

Να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας, να ξεπεράσουμε κοινά προβλήματα και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους λαούς μας είπε ο κ Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο Κυπριακό και στο Αιγαίο υπογραμμίζοντας πως η αύξηση των παραβιάσεων από τουρκικής πλευράς δεν συνάδει με το καλό κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Α. Νταβούτογλου: Ελλάδα και Τουρκία μοιράζονται το προσφυγικό πρόβλημα

Η Ελλάδα και η Τουρκία μοιράζονται το προσφυγικό πρόβλημα ανέφερε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα έχει επηρεαστεί από αυτή τη κρίση. Εμείς, ανέφερε απαντάμε από κοινού και αναζητούμε λύσεις που θα μειώσουν τις δραματικές καταστάσεις στη θάλασσα του Αιγαίου. Θα πρέπει να βάλουμε πλάτη όλοι μαζί για την κατανομή του βάρους της προσφυγικής κρίσης τόνισε ο κ Νταβούτογλου ενώ αναφέρθηκε και στις συμφωνίες που υπεγράφησαν.

Υπογραφή συμφωνιών και μνημονίων

Εδώ στη Σμύρνη στο μπαλκόνι προς το Αιγαίο μια ιστορική πόλη που φέρνει στις μνήμες τον πόνο, την καταστροφή και την προσφυγιά αποφασίσαμε να οικοδομήσουμε ένα κοινό μέλλον, αναφέρε ο πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Α.Νταβούτογλου στην Σμύρνη.

Αποφασίσαμε και ανακοινώνουμε την έναρξη αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας – Άγκυρας, την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του λιμανιού της Σμύρνης και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και προσβλέπουμε στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των δύο πόλεων, ανέφερε ο πρωθυπουργός, με την βοήθεια του ιδιωτικού τομέα

Ανήγγειλε επίσης την κατασκευή υπερταχείας σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει την Ηγουμενίτσα με την Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στο Έβρο και την κατασκευή δεύτερης γέφυρας στους Κήπους ενώ αναφέρθηκε και στη συνεργασία του ΑΠΕ-ΜΠΕ με το πρακτορείο Αναντολού την οποία από ελληνικής πλευράς υπέγραψε ο ΓΓΕΕ Λ. Κρέτσος .

Για το προσφυγικό ο πρωθυπουργός ανέφερε πως προωθείται από κοινού ένας μηχανισμός νόμιμης οδού προς την Ευρώπη η οποία θα βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τους διακινητές και να σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα στο Αιγαίο.

Να αποθαρρύνουμε τους ανθρώπους να περνάνε από το Αιγαίο και να ανοίξουμε νόμιμη και ελεγχόμενη δίοδο με αξιόπιστο μηχανισμό επανεγκατάστασης σε χώρες της ΕΕ, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Αργότερα το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στο οποίο θα συμμετάσχουν 36 ελληνικές επιχειρήσεις και φορείς κυρίως από τους κλάδους του τουρισμού και των ακινήτων, των τροφίμων και ποτών, των κατασκευών και δομικών υλικών, των μεταφορών και logistics.

Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu (R) and Greek Prime Minister Alexis Tsipras at their meeting in Izmir, Turkey, 08 March 2016. The UN refugee agency (UNHCR) slammed EU-Turkish plans to return migrants from Greece to Turkey, pointing out that such a move would violate European and international laws. EPA/SEDAT SUNA
Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu (R) and Greek Prime Minister Alexis Tsipras at their meeting in Izmir, Turkey, 08 March 2016. The UN refugee agency (UNHCR) slammed EU-Turkish plans to return migrants from Greece to Turkey, pointing out that such a move would violate European and international laws. EPA/SEDAT SUNA

Ακολούθως, ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθύνει ομιλία στην τελετή ανακήρυξής του ως Επίτιμου Διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αθήνα

http://mignatiou.com/2016/03/o-prothipourgos-simera-sti-smirni-gia-to-simvoulio-sinergasias-elladas-tourkias/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: