Δύσκολο να περιληφθεί το άνοιγμα κεφαλαίων στη συμφωνία με Τουρκία: Ο Τουσκ στην Κύπρο




Κύκλοι των Βρυξελλών, προερχόμενοι από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Κομισιόν, εξέφραζαν σήμερα την υπόθεση πως θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να περιληφθεί το πραγματικό άνοιγμα κεφαλαίων στην τελική λύση που θα προταθεί στην Άγκυρα και πως “η επίσκεψη Τουσκ, έχει να κάνει περισσότερο με την αναζήτηση μιας κατάλληλης φραστικής διατύπωσης που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές”.

Δύο πηγές που μίλησαν στο ΚΥΠΕ, συγκλίνουν στο ότι “η ΕΕ δεν υπολογίζει, ούτε στηρίζεται στο υποθετικό σενάριο μιας κυπριακής υποχώρησης στο θέμα του παγώματος των κεφαλαίων που άπτονται των κυπρογενών υποχρεώσεων της Τουρκίας”. Επισημαίνουν βεβαίως ότι το πρόβλημα είναι διπλό, από τη μία η Κύπρος δεν μπορεί να δεχθεί μια διατύπωση που μιλά για το άνοιγμα συγκεκριμένων κεφαλαίων, από τη άλλη η Τουρκία για να συμφωνήσει στο σχέδιο δράσης με την ΕΕ, χρειάζεται και μια διατύπωση που να της υπόσχεται και τα τρία: χρήματα, κεφάλαια και βίζα.

Το κλειδί, συμπληρώνουν διπλωματικοί κύκλοι, είναι να υπάρξει μια διατύπωση που να ικανοποιεί επί της ουσίας και τις δύο πλευρές. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι “σε καμία περίπτωση δεν νοείται άνοιγμα κεφαλαίων, εκτός του δεδομένου και προκαθορισμένου διαπραγματευτικού πλαισίου”.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία μπορεί να λάβει μια ακόμα “αόριστη” υπόσχεση, σε ένα τελικό κείμενο συμπερασμάτων, με μια γλώσσα που θα είναι όμως “ικανοποιητική”.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ουδείς στις Βρυξέλλες, αναμένει, προγραμματίζει, ή υπολογίζει σε μια κυπριακή υποχώρηση στο συγκεκριμένο θέμα.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος ΑθανασίουΒρυξέλλες

Στη Λευκωσία την Τρίτη ο Τουσκ ενόψει της νέας Συνόδου για το προσφυγικό

Με φόντο την επικείμενη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, που είναι προγραμματισμένη για τις 18 Μαρτίου, πραγματοποιείται αύριο, Τρίτη, στη Λευκωσία η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Οι δύο άντρες θα συναντηθούν στις 10.00 το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ ακολούθως θα προβούν σε δηλώσεις, χωρίς να δεχτούν ερωτήσεις από δημοσιογράφους.

Η νέα συνάντηση για το προσφυγικό, στις Βρυξέλλες, στην παρουσία του Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, είχε αποφασιστεί στις 7 Μαρτίου, όταν το μπλοκ των 28 είχε συναντηθεί με την τουρκική πλευρά, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της συνεργασίας στα θέματα μετανάστευσης και της προσφυγικής κρίσης.

Σύμφωνα με τη Δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνάντησης, οι 28 συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, ότι για κάθε Σύρο που θα γίνεται εκ νέου δεκτός στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος Σύρος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία στα κράτη μέλη της ΕΕ, στο πλαίσιο των υφισταμένων δεσμεύσεων.

Επίσης, συμφώνησαν να επισπεύσουν την εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ προς τη χώρα, αναφορικά με τους πρόσφυγες από τη Συρία, καθώς και «να προετοιμαστούν για την απόφαση επί του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις προσχώρησης το συντομότερο δυνατόν, βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου του 2015».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: