Δικαίωση για αγνοούμενους ζητά ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣτΕ




Διαδικτυακή εκστρατεία για υποστήριξη του αιτήματος αναφορικά με την απονομή δικαιοσύνης στις υποθέσεις αγνοουμένων, ξεκίνησε ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Nils Muiznieks, επισημαίνοντας ότι «η ατιμωρησία πρέπει να εξαλειφθεί».

Περιγράφοντας τον σκοπό της εκστρατείας, ο κ. Muiznieks αναφέρει ότι το ζήτημα των αγνοουμένων και των θυμάτων βίαιης εξαφάνισης δεν έχει επιλυθεί στην Ευρώπη.

«Καθώς ο χρόνος περνάει, χιλιάδες άνθρωποι αγωνίζονται να μάθουν την αλήθεια για την τύχη των αγαπημένων προσώπων τους», ενώ παραμένουν εγκλωβισμένοι μεταξύ ελπίδας και απόγνωσης, αναφέρει.

Οι οικογένειες και τα θύματα βίαιης εξαφάνισης, προσθέτει, έχουν δικαίωμα να μάθουν την αλήθεια και πρέπει να τεθούν στο επίκεντρο των συναφών δράσεων.

Δυστυχώς, συμπληρώνει, οι αγνοούμενοι και τα θύματα βίαιης εξαφάνισης δεν μπορούν να θεωρηθούν φαινόμενο του παρελθόντος ή συμβάν που περιορίζεται σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.

Αντιθέτως, αυτές οι αποτρόπαιες πρακτικές εξελίσσονται και εμφανίζονται σε διαφορετικά περιβάλλοντα και με νέες μορφές, λέει ο Επίτροπος.

Καταληκτικά, αναφέρει ότι η δικαιοσύνη παραμένει σημαντικό στοιχείο και για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια για επαρκή αποκατάσταση των θυμάτων και να εξαλειφθεί η ατιμωρησία.

Ο Επίτροπος Muiznieks ζητά από τον κόσμο να υποστηρίξει την εκστρατεία μέχρι τις 17 Μαρτίου, με τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στη σελίδα https://www.thunderclap.it/projects/38136-justice-for-missing-persons?locale=en.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: