Ομόφωνη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στις Βρυξέλλες: Απόλυτη ικανοποίηση από Αναστασιάδη




ΑΝΑΝΕΩΣΗ: «Λευκός καπνός» βγήκε από τις Βρυξέλλες, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να καταλήγουν σε συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό.

«Έχουμε ομόφωνη συμφωνία μεταξύ όλων των Ευρωπαίων και τον Τούρκο πρωθυπουργό» έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Τουρκία επισφράγισαν τη συμφωνία για την επιστροφή των μεταναστών που φτάνουν από τα τουρκικά παράλια στην Ευρώπη, ανακοίνωσε μέσω του Twitter και η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε.

“Θα ήθελα να εκφράσω την πλήρη ικανοποίησή μου για το αποτέλεσμα της σημερινής πολύ κρίσιμης Συνόδου Κορυφής”, δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης με ανάρτηση στον ιστότοπο twitter.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Τα τέσσερα βασικά σημεία της συμφωνίας, όπως αναφέρει το Mega, προβλέπουν τα εξής:

1. Σε σχέση με τις ενστάσεις τις Κύπρου για το άνοιγμα των κεφαλαίων, υπάρχει συμβιβασμός που ικανοποιεί σύμφωνα με την ίδια πηγή τόσο την Κύπρο όσο και την Τουρκία, για το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 (προϋπολογισμός), το οποίο δεν έχει μπλοκαριστεί από την Κύπρο, εντός της ολλανδικής προεδρίας

2. Σε σχέση με την ημερομηνία εφαρμογής του σχεδίου επανεισδοχής/επανεγκατάστασης “ένας προς έναν” μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προτείνεται να οριστεί η 20η Μαρτίου

3. Σε σχέση με τη νομιμότητα του εν λόγω σχεδίου, προτείνεται ότι θα είναι σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, θα σέβεται δηλαδή την αρχή της ατομικής εξέτασης κάθε αίτησης ασύλου, ενώ στην τελική συμφωνία θα υπάρχει σαφής αναφορά στην αρχή μη επαναπροώθησης και στις μη συλλογικές επιστροφές

4. Σε σχέση με την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας για τους πρόσφυγες, στην τελική συμφωνία προτείνεται να μην υπάρχουν νέα ποσά αλλά σαφής αναφορά σε συγκεκριμένα έργα που μπορούν να επωφεληθούν από τα ήδη υπάρχοντα 3 δισ. μέσα στην εβδομάδα για ταχύτερη εκταμίευση.

Νωρίτερα, λίγες ώρες πριν είχαν διακοπεί οι συνομιλίες Νταβούτογλου με Γιούνκερ, Τουσκ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό που προεδρεύει της ΕΕ Μαρκ Ρούτε. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τουσκ η συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου διεκόπη για λίγη ώρα για να γίνει “τεχνική δουλειά” και θα συνεχιστεί σε λίγο.

Οι Ευρωπαίοι παρουσίασαν στον Νταβούτογλου το κείμενο στο οποίο συμφώνησαν χθες, το οποίο πάντως πηγές εκτιμούν ότι δύσκολα εκείνος θα δεχθεί, λόγω και των πολλών «κόκκινων γραμμών» εκ μέρους των Ευρωπαίων που περιέχονται σε αυτό, αναφέρει η Ημερησία.

Το πλαίσιο της συμφωνίας των 28 βασίζεται στο κείμενο που κατέληξε ήδη από την Τετάρτη η ευρωπαϊκή επιτροπή. Ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος τηρώντας την ανωνυμία του είπε χαρακτηριστικά ότι δεν θα παρουσιαστούν οι λεπτομέρειες της κοινής θέσης των 28 καθώς «σε ένα παιχνίδι χαρτιών, δεν δείχνεις τα χαρτιά σου στον αντίπαλο».

Όλα όμως θα εξαρτηθούν από τις απαιτήσεις της τουρκικής κυβέρνησης σε θεσμικά και άλλα ανταλλάγματα – από την αύξηση της οικονομικής βοήθειας, έως το ξεπάγωμα των κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας και την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που θα ταξιδεύουν στην ΕΕ.

Οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ έδειξαν μεγάλες επιφυλάξεις για την ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών, ενώ η Κύπρος δια του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη δείχνει αποφασισμένη να ασκήσει ακόμη και βέτο εάν ο κ. Νταβούτογλου προβάλει υπερβολικές απαιτήσεις και οι Ευρωπαίοι συζητήσουν καίριες υποχωρήσεις. Οι Ευρωπαίοι έχουν άλλωστε, έτσι κι αλλιώς επιφυλέξεις απέναντι στις τουρκικές διαθέσεις και πιθανόν η όλη διαδικασία προσέγγισης με την Άγκυρα θα πάει βήμα-βήμα.

«Πρέπει να βρούμε τρόπο να έχουν οφέλη και οι δύο πλευρές αλλά και το πώς θα συνεχίσουμε την καλή συνεργασία… Για την Τουρκία το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι υπόθεση παζαριού, αλλά ζήτημα αξιών, ανθρώπινων και ευρωπαϊκών αξιών», δήλωσε νωρίτερα ο Αχμέτ Νταβούτογλου, προσερχόμενος στην προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε.

“Είμαστε πάλι εδώ”, δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός που συμμετέχει για τρίτη φορά σήμερα σε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό. «Όλα αυτά τα γεγονότα δείχνουν ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και η τουρκική υποψηφιότητα για ένταξή της στην ΕΕ είναι σημαντική, όχι μόνο για την Τουρκία και την ΕΕ, αλλά για όλα τα ζητήματα».

Συνεχίζοντας, ο Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε ότι η Τουρκία έχει υποδεχτεί 2,7 εκατομμύρια πρόσφυγες χωρίς καμία σημαντική βοήθεια από κανέναν. «Θέλω να ξαναυπογραμμίσω ότι η Τουρκία θα συνεχίσει αυτήν την πολιτική με ανθρωπιστική προοπτική», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «στόχος και της Τουρκίας είναι να βοηθήσουμε τους Σύρους πρόσφυγες και να φτιάξουμε ένα λαμπρό μέλλον για την ήπειρό μας»

Ο Α. Νταβούτογλου κατέληξε εκφράζοντας την ελπίδα ότι μέσα τις σημερινές διαβουλεύσεις με τους ευρωπαίους ηγέτες θα επιτευχθεί ο στόχος που είναι η βοήθεια προς όλους τους πρόσφυγες, αλλά και η εμβάθυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, κάτι το οποίο όπως είπε είναι “καλά νέα για την ήπειρό μας”.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου αναμάνεται να πιέσει τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη τής Τουρκίας στην ΕΕ όταν τους συναντήσει αργότερα σήμερα στις Βρυξέλλες, είπε ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος έφτασε στις Βρυξέλλες αργά χθες, δεν είχε δει ακόμα την τελευταία συμφωνία που ενέκριναν χθες οι χώρες της ΕΕ πριν τις σημερινές συνομιλίες που στοχεύουν σε μια συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκιάς για τον έλεγχο των μετανστευτικών ροών στην Ελλάδα. Δεν είναι σίγουρο ότι θα συμφωνήσει σε όλα τα άρθρα.
“Η ΕΕ πρέπει να δει τη συνολική εικόνα”, είπε ο αξιωματούχος για την διαδικασία ένταξης, η οποία έχει καθυστερήσει λόγω του Κυπριακού.

“Υπάρχουν αρκετές συμφωνίες για την διαδικασία πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Έχουμε ήδη εκπληρώσει τα αρχικά κριτήρια για πολλά κεφάλαια, οπότε πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλά βήματα που (χρειάζονται) να γίνουν για να ανοίξουν αυτά τα κεφάλαια, και αυτή παραμένει η προσδοκία μας”, είπε.

http://mignatiou.com/2016/03/os-progevma-tha-parousiasti-ston-ntavoutoglou-i-protasi-tis-ee-gia-prosfigiko/

http://mignatiou.com/2016/03/exeftelistiko-doulema-ntavoutoglou-se-evropi-to-prosfigiko-den-ine-pazari-diloni/

http://mignatiou.com/2016/03/o-ntavoutoglou-tha-piesi-tin-ee-gia-anigma-kefaleon-simera-anaferi-tourkiki-pigi/

http://mignatiou.com/2016/03/i-apoliti-parania-o-fasistas-erntogan-vrizi-tin-evropi-ke-afti-sinomili-mazi-tou/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: