Δεν μειώνει την παραγωγή πετρελαίου η Σαουδική Αραβία: Πίεση σε Ρωσία-Ιράν




Η Σαουδική Αραβία θα διατηρήσει το μερίδιο της, στη διεθνή αγορά πετρελαίου. Η ιδέα μείωσης της πετρελαϊκής παραγωγής της, ενώ άλλες χώρες αυξάνουν τη δική τους παραγωγή, “δεν είναι ρεαλιστική,” δήλωσε σήμερα ο Σαουδάρβας υπουργός των Εξωτερικών, Αντελ αλ-Ζουμπέιρ.

“Κατά την άποψή μας, οι δυνάμεις της αγοράς αποφασίζουν την τιμή του πετρελαίου. Θα διατηρήσουμε το μερίδιο της αγοράς μας, ενώ οι αγορές θ’ ανακάμψουν,” δήλωσε ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ, σε δημοσιογράφους στο Παρίσι.

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρωτοβουλία σταθεροποίησης της παραγωγής πετρελαίου στα επίπεδα του Ιανουαρίου, προκειμένου να μεταπειστεί το Ιράν να μην προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής του, αλλά και να δημιουργηθούν οι συνθήκες αύξησης των τιμών πετρελαίου, διεθνώς.

Η Σαουδική Αραβία είναι μέλος του ΟΠΕΚ και έχει την πρώτη θέση στις ποσότητες εξαγωγής πετρελαίου, μεταξύ των κρατών-μελών του οργανισμού. Η Ρωσία δεν είναι μέλος του αναφερόμενου οργανισμού. Η πρωτοβουλία αυτή, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα καθώς είχε ως προϋπόθεση για την υλοποίησή της, τη συμμετοχή όλων των χωρών που εξάγουν σημαντικές ποσότητες στις διεθνείς αγορές.

Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν ανοδικά κατά την προηγούμενη εβδομάδα, κυρίως με αφορμή τις εξελίξεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία των ΗΠΑ, η οποία προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της τάσης μείωσης της παραγωγής της, αλλά και αύξησης της ζήτησης πετρελαίου και των προϊόντων του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Ρόιτερς Παρίσι, Γαλλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: