Χαρταετοί με τους πρόσφυγες στο Ελληνικό: Με βροχερό καιρό γιορτάστηκαν τα κούλουμα




Παραδοσιακά κούλουμα με σαρακοστιανά εδέσματα διοργάνωσαν η Κοινωνική Κουζίνα “Ο άλλος άνθρωπος”, ο Σύλλογος Σενεγαλέζων στην Αθήνα και πλήθος αλληλέγγυων με τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο Ελληνικό, κι έτσι όλοι πήραν μια γεύση της Καθαράς Δευτέρας.

Παράλληλα, πρόσφυγες και αλληλέγγυοι χόρεψαν στους ρυθμούς αφρικανικού συγκροτήματος και τα παιδιά, με ζωγραφισμένα πρόσωπα και ντυμένα αποκριάτικα, έπαιζαν τριγύρω. Χαρταετοί σηκώθηκαν στο συννεφιασμένο ουρανό, ενώ ο κόσμος παρά το τσουχτερό κρύο και τον αέρα, περίμενε υπομονετικά να σερβιριστεί έξω από την αίθουσα αφίξεων του παλιού αεροδρομίου.

Εντυπωσιακή παραμένει η συνεισφορά του κόσμου που συνεχώς φέρνει τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα, παιχνίδια για τους πρόσφυγες. «Ο κόσμος έρχεται με διάφορα πράγματα και ενώ τους λέμε “αφήστε τα εδώ και θα τα τακτοποιήσουμε εμείς”, θέλουν να κάτσουν και να βοηθήσουν, δεν φεύγουν», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αλληλέγγυα Μαίρη Ηλιάδη.

Ο Τζακ, 24 χρονών από την Αγγλία, βρίσκεται εδώ και τρεις βδομάδες στην Ελλάδα με την ολλανδική οργάνωση “Μπόουτφλιχτελιγκ” (Bootvluchteling). Πρώτα στην πλατεία Βικτωρίας, μετά στο λιμάνι του Πειραιά, τώρα στο Ελληνικό. «Δεν έχω ξαναδεί τέτοια προσφορά στη ζωή μου», περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «από γιαγιάδες που έρχονται και φέρνουν μια σακούλα από το παντοπωλείο, μέχρι επιχειρηματίες που προσφέρουν κούτες με τρόφιμα και χυμούς». «Είναι συγκλονιστικό και αυτό γίνεται σε καθημερινή βάση», εξηγεί ο Τζακ.

Είναι μια πολύχρωμη και χαρούμενη μέρα, στη μουντάδα που επιφύλαξε η κακοκαιρία, για την νέα κοινότητα που δημιουργείται στο παλιό αεροδρόμιο. Αρκετοί μεταφραστές διευκολύνουν την επικοινωνία ντόπιων και ξένων, ο Κώστας από τον “‘Αλλο ‘Ανθρωπο” τραγουδά Σαββόπουλο και πολλοί τον συνοδεύουν με παλαμάκια. Παραδίπλα, στην αφετηρία που σταθμεύουν τα λεωφορεία, ο οδηγός της γραμμής 155 για Άγιο Δημήτριο δίνει συγχαρητήρια σε ένα 6χρονο Αφγανάκι για το πόσο επιδέξια πετάει τον χαρταετό.

ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ: Με βροχερό καιρό, που αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα στην συμμετοχή μεγάλου αριθμού πολιτών, γιορτάστηκαν τα κούλουμα στα Χανιά.

Επίκεντρο των εκδηλώσεων ήταν το πάρκο των Αγίων Αποστόλων, όπου προσφέρθηκαν σε όσους βρέθηκαν εκεί παραδοσιακά εδέσματα της ημέρας, ενώ κάποιοι από αυτούς ύψωσαν τους αετούς τους στον ουρανό. Στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων βρέθηκε ο δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας που εκτός από τις καθιερωμένες του ευχές αναφέρθηκε, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, και στο σχεδιασμό της δημοτικής αρχής για αξιοποίηση του χώρου.

« Υπάρχει σχεδιασμός και σκέψεις για την καλύτερη οργάνωση του πάρκου. Με δεδομένο ότι το σημείο είναι χώρος άθλησης, πεζοπορίας και αναψυχής θα δώσομε μεγάλο μέρος στην ασφάλεια της περιοχής με συγκεκριμένες δράσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα επισήμανε ότι στόχος του Δήμου είναι η δημιουργία ποδηλατοδρόμου και πεζόδρομου που θα ενώνει την περιοχή του Κλαδισού και τους Αγίους Αποστόλους σε όλο το παραλιακό μέτωπο.

Κύριο χαρακτηριστικό της χθεσινής ημέρας ήταν η αυξημένη κίνηση στη Δημοτική Αγορά της πόλης, καθώς πολλοί πολίτες έσπευσαν για να προμηθευτούν τα παραδοσιακά εδέσματα, ενώ μεγάλη ήταν και η κίνηση στα καταστήματα εστίασης όπου προσφερόταν ανάλογα είδη.

Πρώτη στις προτιμήσεις των καταναλωτών ήταν η παραδοσιακή λαγάνα με τις εντυπώσεις να «κερδίζει» λαγάνα- γίγας που κατασκευάστηκε σε φούρνο στη συνοικία Νέας Χώρας. Η λαγάνα ήταν διαστάσεων 4,40×2,10 και για την παρασκευή της χρειάστηκαν 65 κιλά ζυμάρι.

Τα κούλουμα στα Χανιά. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα κούλουμα στα Χανιά. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παραδοσιακά και υπό βροχή γιορτάστηκαν τα κούλουμα στην Πελοπόννησο

Οι κακές καιρικές συνθήκες και η βροχή που έπεφτε από νωρίς το πρωί χθες, δεν εμπόδισε τους Τριπολιτσιώτες να γιορτάσουν παραδοσιακά τα Κούλουμα στην Κάρτσοβα.

Ο Δήμος είχε στρώσει ένα τεράστιο γιορτινό μπουφέ με την πατροπαράδοτη φασολάδα, λαγάνες, ελιές, χαλβά, ταραμοσαλάτες και άλλα νηστίσιμα εδέσματα, ενώ ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Σπύρος Βρέντας, υποδεχόταν ντόπιους κι επισκέπτες της πόλης, που γλέντησαν με μοσχοφίλερο από τους αμπελώνες της Μαντινείας και διασκέδασαν χορεύοντας, συνοδεία ζωντανής δημοτικής μουσικής ως αργά το απόγευμα.

Ο δήμαρχος Τρίπολης, Δημήτρης Παυλής, ευχήθηκε καλή σαρακοστή στον κόσμο και σημείωσε σε δηλώσεις του ότι «ο καιρός δεν μας έχει βοηθήσει αλλά δεν πειράζει. Υπάρχει μεγάλη προσέλευση και χαιρόμαστε που πολλοί συμπατριώτες μας κι επισκέπτες έχουν έρθει στην Κάρτσοβα και γιορτάζουμε όλοι μαζί. Θέλω να ευχαριστήσω τα παιδιά και τους εθελοντές που έχουν αναλάβει την εξυπηρέτηση του κόσμου και το δημοτικό συμβούλιο που με την ψήφο του έδωσε την δυνατότητα να γιορτάσουμε όλοι μαζί εδώ».

Στο ‘Αργος, ο Δήμος ανέβαλε τη γιορτή που είχε οργανώσει για σήμερα, λόγω της κακοκαιρίας και όλες τις προμήθειες που είχε κάνει θα τις διαθέσει μέσα από τις κοινωνικές δομές του Δήμου σε όσους πολίτες ενισχύει, ενώ στο Ναύπλιο τα κούλουμα γιορτάστηκαν από το Δήμο, στο Τσέλο, με πλούσιο μπουφέ που έστρωσε από νωρίς το πρωί ο Δήμος με όλα τα νηστίσιμα.

Στην Στεμνίτσα οι τοπικοί φορείς του χωριού έστρωσαν ένα μεγάλο τραπέζι και γλέντησαν παραδοσιακά, ενώ το ψιλόβροχο δεν εμπόδισε κανένα να χορέψει υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής και να διασκεδάσουν ξεχνώντας τις έγνοιες της καθημερινότητας.

Οι Πειραιώτες γιόρτασαν τα Κούλουμα στο 1ο Λύκειο Καλλίπολης, λόγω της βροχής

Με παραδοσιακό γλέντι και σαρακοστιανά εδέσματα γιόρτασαν οι Πειραιώτες τα Κούλουμα, στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Πειραιά.

Την εκδήλωση άνοιξε η Φιλαρμονική του Δήμου με αποκριάτικες μελωδίες. Στη συνέχεια ακολούθησαν μουσικοχορευτικά συγκροτήματα από την Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η Ομόνοια» και την Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά. Μικροί και μεγάλοι διασκέδασαν και χόρεψαν με παραδοσιακή μουσική, χορό και τραγούδι. Τα σαρακοστιανά εδέσματα ήταν μια προσφορά της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

«Καλή Σαρακοστή σε όλους. Δυστυχώς δεν είχαμε και φέτος σύμμαχο τον καιρό γι΄ αυτό και μεταφέραμε την εκδήλωση στο 1ο Λύκειο Καλλίπολης. Χαίρομαι οι Πειραιώτες να διασκεδάζουν, όπως συνέβη σήμερα με παραδοσιακά τραγούδια, χορό και μουσική από τους πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης μας, οι οποίοι είναι πάντα δίπλα μας και στηρίζουν τις δράσεις μας» τόνισε σε δήλωσή του ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: