Χάος με πρόσφυγες: 6.000 στα νησιά, 10.000 εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη




ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ Έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο προσφυγικό συγκαλεί, το απόγευμα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω της αύξησης των μεταναστευτικών ροών στην περιοχή.

Στο μεταξύ, τα μεγαλύτερα φορτία σε αριθμό προσφύγων και μεταναστών δέχεται η Ειδομένη καθώς, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης, “δεν αποκλείεται ο αριθμός των συγκεντρωμένων σε αυτό το σημείο να υπερβαίνει τους 10.000”.

Τραγική η κατάσταση στην Ειδομένη-Προβλήματα και στην υπόλοιπη Μακεδονία

“Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα καθώς όλοι καταφθάνουν εδώ” τονίζει χαρακτηριστικά και επισημαίνει ότι οι άνθρωποι στήνουν σκηνές ακόμη και πάνω στα νερά. “Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Η Ειδομένη θα βουλιάξει” δηλώνει και απευθύνει έκκληση για να υπάρξει κάποια παρέμβαση ώστε να μην επιτρέπεται στον κόσμο να φτάνει στην περιοχή.

Μιλά επίσης και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τοπικός πληθυσμός καθώς οι αγρότες δεν έχουν πάρει εδώ και μήνες σοδειά από τα χωράφια τους, ενώ βλέπουν ακόμη και τα σπαρτά που φύτρωσαν να καταπατώνται από χιλιάδες πρόσφυγες που περνούν από την περιοχή. Ο κ. Γκουντενούδης είχε το πρωί σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία με τον αν. υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ενώ περιμένει νέα ενημέρωση από το υπουργείο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον δήμαρχο Παιονίας, 1800 άτομα έχουν μεταβεί στην περιοχή της Νέας Καβάλας, όπου πρόκειται να δημιουργηθεί νέο Κέντρο Μετεγκατάστασης Προσφύγων. Πολλοί όμως από αυτούς εγκαταλείπουν ακόμη και αυτό το σημείο για να βρεθούν στα σύνορα.

Στο Κιλκίς, για το οποίο ανακοινώθηκε ότι θα δημιουργηθούν τρία νέα κέντρα μετεγκατάστασης στο Χέρσο, το στρατόπεδο Παπαδάκη κοντά στο Δροσάτο και το στρατόπεδο Κικκινώρη στο Κεντρικό, συνεδρίασε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο και ασχολήθηκε με το προσφυγικό.

Ο Δήμος Κιλκίς έστειλε σήμερα επιστολή στον αν. υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, επισημαίνοντας ότι αποδέχεται τη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης στο Χέρσο και αποκλείει κατηγορηματικά τη λειτουργία οποιασδήποτε άλλης παρόμοιας δομής εντός των ορίων του. Ζητά επίσης την ισομερή κατανομή των προσφύγων σε όλους τους δήμους της χώρας.

Ωστόσο, οι εργασίες για τη δημιουργία του Κέντρου στο Χέρσο συνεχίζονται και σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις εκεί βρίσκονταν χθες 1600 άτομα. Πολλά από αυτά, όμως, εγκαταλείπουν την περιοχή με προορισμό την Ειδομένη ή τη Δοϊράνη.

Στην Πέλλα ανακοινώθηκε ότι θα γίνει Κέντρο Μετεγκατάστασης Προσφύγων στο στρατόπεδο Φιλιππάκου στα Γιαννιτσά. Παρ όλα αυτά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σηφάκης, μιλώντας στο “Πρακτορείο 104,9 FM” εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα βρεθεί άλλος χώρος καθώς το στρατόπεδο Φιλιππάκου κρίθηκε ακατάλληλο.

Στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση δεν έχει αλλάξει στο Κέντρο Μετεγκατάστασης Προσφύγων στα Διαβατά. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, προσωρινά υπεύθυνο για το Κέντρο, Σάκη Παπαθεμελή, δεν σημειώνονται αναχωρήσεις με προορισμό την Ειδομένη, ενώ υπήρξαν λίγες επιστροφές καθώς περίπου τριάντα άτομα γύρισαν σήμερα από την Ειδομένη στα Διαβατά. Είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες (τρόφιμα, ρούχα, παπούτσια, είδη υγιεινής και παιχνίδια) συγκεντρώνουν οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Δέλτα και Ωραιοκάστρου αλλά και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο μεταξύ, δεν υπάρχουν πλέον πρόσφυγες και μετανάστες στα πάρκινγκ της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Αθήνας στο ύψος του Πλατάνου Ημαθίας και της Σκοτίνας καθώς όλοι τους έχουν αναχωρήσει με προορισμό την Ειδομένη.

Σε ό,τι αφορά τη Δυτική Μακεδονία, 140 πρόσφυγες βρίσκονται στο κλειστό γυμναστήριο της Λυκόβρυσης του Δήμου Κοζάνη και 59 στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις του γεωπάρκου Δεσκάτης Γρεβενών. Η πλειοψηφία των προσφύγων είναι από την Συρία και είκοσι άτομα από το Ιράκ, ενώ στην Κοζάνη παραμένει και ένας νεαρός Αφγανός με το παιδί του, που τις προηγούμενες ημέρες νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο της πόλης.

Ο Δήμος Κοζάνης γνωστοποίησε ότι χάρη στην ανταπόκριση του κόσμου, οι ανάγκες σε ρουχισμό για τους πρόσφυγες έχουν υπερκαλυφθεί. Έκκληση για βοήθεια ώστε να συγκεντρωθούν κουβέρτες, γάλατα, νερά, μπισκότα, πάνες, χαρτικά και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες, απηύθυνε η Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης.

Στην Ανατολική Μακεδονία, 750 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στο εκθεσιακό κέντρο “Απόστολος Μαρδύρης” του Επιμελητηρίου στην περιοχή της Νέας Καρβάλης και οι άλλοι 200 στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο του Δήμου Παγγαίου στην Ελευθερούπολη. Το τοπίο ωστόσο αναμένεται να αλλάξει αύριο καθώς φτάνει στις 7 το απόγευμα στο λιμάνι της Καβάλας το πλοίο της γραμμής από Χίο, Μυτιλήνη και Λήμνο. Εξάλλου, η πόλη της Δράμας δέχτηκε τη φιλοξενία 800 προσφύγων σε χώρο στην βιομηχανική περιοχή.

Όπως, τέλος, έγινε γνωστό στην Αλεξανδρούπολη, 308 υπήκοοι Μαρόκου Τυνησίας και Αλγερίας θα επαναπροωθηθούν τις επόμενες μέρες από τις ελληνικές αστυνομικές αρχές στις πατρίδες τους μέσω της Τουρκίας.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου

Την ίδια ώρα, περίπου 6000 πιστοποιημένοι μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα, συνολικά, στα νησιά του βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές, ενώ διαπιστώνεται ότι οι ροές είναι μειωμένες, λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Τους 4.000 αγγίζει ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένει εγκλωβισμένος στη Λέσβο, αν και έχει πιστοποιηθεί. Μετά και την αναχώρηση χθες το βράδυ με το πλοίο της γραμμής 496 ατόμων, απέμειναν 3297 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν πιστοποιηθεί και μπορούν να αναχωρήσουν από τη Μυτιλήνη. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν περίπου 600 άτομα που περιμένουν να πιστοποιηθούν σήμερα.

Συνολικά δηλαδή ο αριθμός των προσφύγων που μέχρι το μεσημέρι θα βρίσκεται σε καταυλισμούς στο hot spot της Μόριας και στον Καρά Τεπέ και μπορεί να αναχωρήσει για τον Πειραιά, εφόσον τους επιτραπεί, φτάνει τους 3.900. Χθες με το πλοίο της γραμμής αναχώρησαν από τη Μυτιλήνη 496 άτομα ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για τη Χίο έφτασε τους 126.
Στη Χίο μέχρι σήμερα το πρωί ταυτοποιήθηκαν 882 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στο νησί έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται 1281 άτομα που διαμένουν στους καταυλισμούς του hot spot της ΒΙΑΛ και στον καταυλισμό της Σούδας.

Τέλος, στη Σάμο το τελευταίο 24ωρο πιστοποιήθηκαν 71 νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στο νησί βρίσκονται 658 άτομα έτοιμα να αναχωρήσουν.

Σημειώνεται ότι τα ναυλωμένα από το υπουργείο Ναυτιλίας πλοία, το «Ελευθέριες Βενιζέλος» και το «Τέρα Τζετ», παραμένουν δεμένα στα λιμάνια της Μυτιλήνης και της Χίου αντίστοιχα, ενώ το «Πάτμος» αναχώρησε από τη Σάμο για Πειραιά άδειο και χωρίς ποτέ να χρησιμοποιηθεί για οιονδήποτε λόγο. Σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές, η κατάσταση στα νησιά του βορείου Αιγαίου παραμένει διαχειρίσιμη.

Και στον Πειραιά…

Την ίδια ώρα περίπου 1.300 άτομα, σύμφωνα με εκτίμηση του κεντρικού λιμεναρχείου Πειραιά, φιλοξενούνται στους τέσσερις επιβατικούς σταθμούς του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, καθώς πολλοί από τους μετανάστες αναχώρησαν ή μεταφέρθηκαν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στην ευρύτερη περιφέρεια.

Στους επιβατικούς σταθμούς του λιμανιού του Πειραιά βρίσκονται πλέον σε 24ωρη βάση ιατρικό προσωπικό από το υπουργείο Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να παράσχουν οποιαδήποτε ιατρική φροντίδα στους πρόσφυγες.

Ιατρική υποστήριξη παρέχουν επίσης οι “Γιατροί χωρίς Σύνορα” που διαθέτουν και μεταφραστές, αλλά και το “Χαμόγελο του Παιδιού” που έχει διαθέσει εκτός από ιατρικό προσωπικό και αυτοκινούμενη ιατρική μονάδα. Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται και πολλοί εθελοντές φοιτητές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Στο μεταξύ ακινητοποιημένα στην Ειδομένη βρίσκονται τέσσερα τρένα του ΟΣΕ, περιμένοντας να πάρουν το “πράσινο φως” για να συνεχίσουν το ταξίδι τους, μέσω της ΠΓΔΜ, αφού οι αρχές της γειτονικής χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες, κρατούν κλειστή τη βαριά σιδερόφραχτη πόρτα πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή εξαιτίας των χθεσινών επεισοδίων. Φοβούνται πως αν την ανοίξουν, πρόσφυγες θα προσπαθήσουν να περάσουν μαζικά τα σύνορα.

Άλλα έξι τρένα, σύμφωνα με πληροφορίες, περιμένουν από την πλευρά της ΠΓΔΜ να εισέλθουν επί ελληνικού εδάφους. Την ίδια ώρα, το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ παραμένει ερμητικά κλειστό από χθες, όταν πριν από τα επεισόδια είχαν περάσει μόλις 30 άτομα.

Στον καταυλισμό της Ειδομένης περίπου 7.000 πρόσφυγες περιμένουν -ορισμένοι εδώ και πάνω από δέκα ημέρες- να περάσουν τη βαριά σιδερόφραχτη πύλη και να συνεχίσουν από εκεί το ταξίδι τους προς τη δυτική Ευρώπη. Παντού κυριαρχεί η ίδια ερώτηση, “πότε θα ανοίξουν τα σύνορα;”, ενώ οι σκηνές στα χωράφια δεξιά κι αριστερά των γραμμών πληθαίνουν, με μια ολόκληρη πολιτεία να έχει στηθεί πλάι στο χωριό των μόλις 100 κατοίκων.

«Δυστυχώς, η ΕΕ εκδηλώνει συνεχώς αδυναμίες και έλλειψη νηφαλιότητας, ψυχραιμίας και σχεδιασμού να αντιμετωπίσει μια τόσο μεγάλη κρίση», σχολίασε, μιλώντας στο Mega, o υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Σ. Μπαλάσκας, Π. Τσιριγώτης, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Λέσβος, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: