Αβραμόπουλος: “Τραγική και απαράδεκτη η κατάσταση στην Ειδομένη”




«Τραγική και απαράδεκτη» χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ειδομένη ο Επίτροπος μετανάστευσης, εσωτερικών υποθέσεων και ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά την επίσκεψή του στον καταυλισμό.

«Εδώ είναι που δοκιμάζονται καθημερινά οι αρχές και οι αξίες του πολιτισμένου κόσμου και αυτό που είδαμε σήμερα να βιώνουν άνθρωποι κάτω από τραγικές συνθήκες, πρέπει να σταματήσει αμέσως. Δυστυχώς, τους εκμεταλλεύονται αμείλικτα κυκλώματα διακινητών που τους παραπληροφορούν», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ.Αβραμόπουλο, «η Ευρώπη στέκεται με σεβασμό και αξιοπρέπεια απέναντι στους πρόσφυγες αλλά οι συνθήκες στην Ειδομένη δεν το δείχνουν» .

«Αυτό πρέπει να σταματήσει και να είναι η τελευταία σελίδα ενός δράματος αυτών των ανθρώπων που κάτω από δύσκολες συνθήκες, επέλεξαν τον επικίνδυνο δρόμο προς Ευρώπη» είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος. Έκανε δε, έκκληση προς όλες τις χώρες της Ευρώπης, να ανοίξουν τις πόρτες τους και να τηρήσουν «αυτά που από κοινού όλοι έχουμε αποφασίσει ώστε να αρχίσει αμέσως η μετεγκατάσταση».

«Μιλάμε για τη δυνατότητα μετεγκατάστασης 6000 ανθρώπων εβδομαδιαίως και ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει η έννοια, ότι άλλο πρόσφυγας, που δικαιούται άσυλο και άλλο παράτυπος μετανάστης που πρέπει να γνωρίζει ότι θα επιστραφεί στη χώρα προέλευσης» ξεκαθάρισε.

«Τα κλειστά σύνορα, οι φράχτες, είναι έξω από τις αρχές, την πολιτική και τη φιλοσοφία της Ευρώπης και πρέπει όλοι να δείξουν το ανθρώπινο και πολιτισμένο πρόσωπό τους» συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας που δέχεται δυσανάλογη, προς το μέγεθός της, πίεση.

Από την πλευρά του ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας που συνόδευε τον κ.Αβραμόπουλο, είπε ότι καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να ολοκληρωθούν καινούργιες θέσεις υποδοχής και να καταλάβουν οι πρόσφυγες ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν τα σύνορα.

«Πρέπει να πεισθούν οι άνθρωποι αυτοί να φύγουν. Δεν μπορούμε να τους διώξουμε με τα ΜΑΤ αλλά ετοιμαζόμαστε ώστε σιγά-σιγά, θα σας έλεγα το επόμενο 20ημερο, αυτός εδώ ο καταυλισμός να υφίσταται ως ένα πολύ μικρό μέρος» δήλωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, πρέπει να απομονωθούν όσοι διαδίδουν ότι ανοίγουν τα σύνορα και προκαλούν τους πρόσφυγες «σε ανεύθυνες και παράνομες πράξεις όπως αυτή που έγινε χθες».

«Δεν θα επιτρέψουμε στην τραγωδία να εξαπλωθεί, παρεμβαίνουμε συνέχεια και θα τα καταφέρουμε» κατέληξε.

Νατάσα Καραθάνου, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ειδομένη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: