Απόλυτο χάος με πρόσφυγες: Χιλιάδες σε Ειδομένη, Κιλκίς, νησιά




Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει πλέον ο αριθμός των προσφύγων στον καταυλισμό της Ειδομένης αλλά και στα σημεία φιλοξενίας στον Πειραιά, το Ελληνικό και ανά την επικράτεια, καθώς ο καλός καιρός «ευνοεί» τις ροές από την Τουρκία, ενώ εικόνες ντροπής συνεχίζουν να ταξιδεύουν ανά τον κόσμο.

Πεντακόσιοι πρόσφυγες πέρασαν το τελευταίο 24ωρο από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, ενώ η ροή συνεχίζεται αυτήν την ώρα τα σύνορα είναι και πάλι κλειστά, αναφέρει το Έθνος.

Παράλληλα, σε κατάληψη μέσω καθιστικής διαμαρτυρίας της σιδηροδρομικής γραμμής έχουν προχωρήσει από τις 11 το πρωί έως αυτή την ώρα πρόσφυγες στην Ειδομένη, διαμαρτυρόμενοι για την πολυήμερη αναμονή τους στα σύνορα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στον καταυλισμό στην Ειδομένη και περιμετρικά, στα χωράφια, έχουν κατασκηνώσει περίπου 10.000 άνθρωποι. Παράλληλα, στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, σε Νέα Καβάλα και Χέρσο στο Κιλκίς, βρίσκονται άλλοι 4.000 πρόσφυγες.

Στο μεταξύ, στο λιμάνι του Πειραιά 580 άνθρωποι έφτασαν το πρωί από τα νησιά ενώ αναμένεται να καταπλεύσει εντός της ημέρας και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας» μεταφέροντας 515 μετανάστες και πρόσφυγες.

Από την Τετάρτη λειτουργεί επιπλέον ιατρείο στο χώρο του ΟΛΠ όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες από τον Ιατρικό Σύλλογο και τους Γιατρούς του Κόσμου. Μέχρι αργά το βράδυ είχαν εξεταστεί περισσότερα από 400 παιδιά, πολλά από τα οποία παρουσιάζουν συμπτώματα βρογχίτιδας.

Το ιατρείο θα λειτουργεί σε σταθερή βάση και το ωράριο θα είναι από τις 8:00 το πρωί έως τις 8:00 το βράδυ με γενικούς ιατρούς, παθολόγους, παιδιάτρους, καθώς και νοσηλευτικό προσωπικό.

Την ίδια στιγμή, για παρερμηνεία έκανε λόγο ο αναπλ. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές του δηλώσεις ότι η Ειδομένη δεν θα ξανανοίξει και ότι η Ελλάδα θα γίνει χώρα εγκατάστασης.

Ο ίδιος τόνισε πάντως ότι οι πρόσφυγες θα μείνουν στους χώρους προσωρινής εγκατάστασης για όσο χρόνο χρειάζεται και ότι ο σχεδιασμός γίνεται σαν να είναι κλειστό το σύνορο, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα από χώρα διέλευσης γίνεται χώρα εγκλωβισμού για τους πρόσφυγες.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: