“Απαγορεύει” τις γεωτρήσεις κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ο Ακιντζί γιατί αλλιώς…ένταση!




Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, αναφερόμενος στην σημερινή συνάντησή του με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, δήλωσε ότι αντάλλαξαν απόψεις πάνω σε διάφορα θέματα που αφορούν τέσσερα κεφάλαια των συνομιλιών και ότι «προσπαθούν να βελτιώσουν τις συγκλίσεις, ωστόσο υπάρχουν ακόμη και διαφορές».

Ο κ. Ακιντζί, πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν την εργασία αυτή σε μια προσπάθεια να απαλειφθούν οι διαφορές και να βελτιωθούν τα σημεία συγκλίσεων. Οι διαπραγματευτές, είπε, θα πραγματοποιήσουν εντατικές συναντήσεις, ιδιαίτερα κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, προκειμένου να εξευρεθούν περισσότερες συγκλίσεις.

Όταν ρωτήθηκε κατά πόσον θα υπάρξει έγγραφο με τις συγκλίσεις το οποίο θα δοθεί στην δημοσιότητα, ο κ. Ακίντζι είπε ότι δεν υπάρχει συμφωνία να ολοκληρωθεί η προσπάθεια επίτευξης συγκλίσεων τον Απρίλη και να ανακοινωθούν αυτές από κοινού.

«Δεν υπάρχει συμφωνία να ανακοινώσουμε τις συγκλίσεις μαζί, εμείς πάντως δεν έχουμε πρόβλημα», πρόσθεσε.

Σχετικά με το θέμα των υδρογονανθράκων, ο κ. Ακιντζί είπε ότι «αποτελούν κοινό πλούτο, μετά τη λύση, και ότι είναι σημαντικός πλούτος, για την Κύπρο, την Τουρκία και την περιοχή». Είπε ακόμη ότι, εάν γίνουν γεωτρήσεις στην διάρκεια των διαπραγματεύσεων, αυτό θα δημιουργήσει ένταση και ανέφερε ότι μεταβίβασε αυτή τη θέση στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Κατά τον κ. Ακιντζί, η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί ότι «οι υδρογονάνθρακες βρίσκονται στην κυρίαρχη περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και άρα μπορούν να πράττουν ό,τι επιθυμούν, αλλά «ο πλούτος ανήκει σε όλους τους Κύπριους», κατέληξε.

Α. Βικέτος, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: