Αναστασιάδης: “Παραγωγική η συνάντηση με Ακιντζί, δεν συζητήθηκαν εδαφικό, εγγυήσεις”




Έχουμε αποφασίσει ότι πρέπει οι συναντιλήψεις σταδιακά να μετατραπούν σε συγκλίσεις, και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο εντατικό τρόπο τις συνομιλίες, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ύστερα από την συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι είχαν «μια αρκετά παραγωγική και δημιουργική συνάντηση”, ενώ ερωτηθείς ποιά κεφάλαια συζήτησαν σήμερα ανέφερε πως «έχουμε καλύψει σωρεία θεμάτων που αφορούν τα υπό συζήτηση θέματα, και δεν εξαιρέσαμε κανένα, πλην, βεβαίως, των εδαφικών αναπροσαρμογών και των εγγυήσεων».

“Έχουμε αποφασίσει ότι πρέπει οι συναντιλήψεις σταδιακά να μετατρέπονται σε συγκλίσεις, και θα συνεχίσουμε βεβαίως με τον ίδιο εντατικό τρόπο τις συνομιλίες, προκειμένου να επιτύχουμε αυτά που θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες και της μιας, αλλά και της άλλης των κοινοτήτων», επεσήμανε.

Κληθείς να πει αν έθεσε κατά τη σημερινή συνάντηση το θέμα της Μόρφου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «έχουμε συζητήσει για όσα άπτονται του κυπριακού προβλήματος, και δεν εξαιρέσαμε κανένα θέμα, το οποίο ευαισθητοποιεί τη μια ή την άλλη πλευρά».

Κληθείς να πει αν συζητήθηκε και το θέμα των διαρροών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ηγέρθη θέμα, αλλά το έκλεισα. Θεώρησα ότι δεν ήταν θέμα του κ. Ακιντζί, ήταν θέμα εσωτερικό δικό μας».

Σε ερώτηση αν θα έρθει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην Κύπρο, ο Πρόεδρος είπε ότι «ενδέχεται να έρθει, ενδέχεται να μην έρθει».

Ερωτηθείς ποιό είναι το ελάχιστο που πρέπει να κάνει η Τουρκία για να αρθούν τα βέτο της Κυπριακής Δημοκρατίας στο άνοιγμα ενταξιακών της κεφαλαίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, όπως αυτές προκύπτουν μέσα από το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο».

Κληθείς να αναφερθεί πιο συγκεκριμένα στο θέμα αυτό, ο Πρόεδρος είπε ότι «νομίζω ότι δεν χρειάζεται πιο συγκεκριμένα, (αυτά τα θέματα) τα διαλαμβάνει το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο ή ακόμα το Πρωτόκολλο της Άγκυρας».

Ερωτηθείς αν κάτι τέτοιο θα θέσει σε αμφιβολία τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, όπως γράφουν οι Financial Times, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτό δεν είναι πρόβλημα δικό μας, γιατί ουδέποτε ερωτηθήκαμε. Εκείνοι που έθεσαν το θέμα ας αναλάβουν να υποχρεώσουν την Τουρκία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, είτε με βάση το Πρωτόκολλο της Άγκυρας είτε με βάση το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η ΕΔΕΚ αποδίδει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπονομευτικό για το Εθνικό Συμβούλιο ρόλο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «με κανένα τρόπο δεν θέλω να ασχοληθώ πλέον με αυτό το θέμα».

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: