Αναστασιάδης: Η Κύπρος έχει δώσει δείγματα γραφής της αντίδρασής της στην ΑΟΖ




Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δώσει δείγματα γραφής πως αντιδρά, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο νέων τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ.

Τόνισε, εξάλλου, ότι για να ανοίξουν νέα ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας, θα πρέπει «πριν και πάνω από όλα η Κυπριακή Δημοκρατία να δώσει ένδειξη ότι είναι διατεθειμένη να ανοίξουν».

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό, μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης με τον Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως το θέμα του τρίτου γύρου αδειοδότησης τέθηκε από τον κ. Ακιντζί, είπε όμως ότι δεν απαντήθηκε «διότι αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Είπε εξάλλου ότι δεν θεωρεί πως οι τουρκικές αντιδράσεις μπορούν με οποιονδήποτε τρόπο να επηρεάσουν τις συνομιλίες.

Σε περίπτωση νέων προκλήσεων στην ΑΟΖ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αν αμφισβητηθεί το δικαίωμα με κάποιες ενέργειες, οι οποίες θα κριθούν ότι παρεμποδίζουν το κυριαρχικό δικαίωμα, νομίζω έχω δώσει δείγματα γραφής πώς η Κυπριακή Δημοκρατία αντιδρά».

Όσον αφορά τη συζήτηση για άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας κατά την πρόσφατη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι επισήμανε προς τον κ. Τούσκ και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι «κακώς ετέθησαν εις το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χωρίς τη συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ρωτήθηκε και για πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού ΕΕ Βολκάν Μποζκίρ, ο οποίος μίλησε, μεταξύ άλλων, περί ανοίγματος των πέντε κεφαλαίων που έχει παγώσει η Λευκωσία, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Απαντώντας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι «τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι εκεί και δεδομένα και δεν πρόκειται να εγκαταλειφθούν, ό,τι και αν ο κ. Μποζκίρ λέει ή ό,τι και αν οποιοσδήποτε άλλος θέλει να υπόσχεται». Συμπλήρωσε ότι πρόκειται για δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός πλήρους μέλους της ΕΕ.

Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση, είπε ότι έγινε μια δημιουργική και εποικοδομητική συζήτηση, ενώ συζητήθηκε ευρύ φάσμα θεμάτων, εκεί όπου υπήρχαν συναντιλήψεις, για να διαπιστωθεί, όπως είπε, πώς μπορούν να μετατραπούν σε συγκλίσεις.

«Διαπιστώθηκε ότι και εκεί που υπάρχουν συναντιλήψεις, συναντώνται ακόμα προβλήματα» είπε.

Συμπλήρωσε ότι κατά την επόμενη συνάντηση θα τεθούν συγκεκριμένα ερωτήματα, είτε από τον ίδιο, είτε από τον κ. Ακιντζι, «για να ξεκαθαρίσουν ορισμένα θέμα και να δούμε που οδεύουμε».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος είπε ότι «στα θέματα βασικών αρχών…έχουν ξεκαθαρίσει ορισμένα σημαντικά θέματα, υπάρχουν όμως επιμέρους θέματα» στα οποία φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμα διαφορές. «Γι` αυτό και μιλούσα πάντοτε για συναντίληψη και όχι για συγκλίσεις» πρόσθεσε.

Σημείωσε παράλληλα ότι, όσον αφορά τη συζήτηση για τις τέσσερις βασικές ελευθερίες, παραμένει «μια συναντίληψη που τείνει να γίνει σύγκλιση».

Οι επόμενες συναντήσεις είπε ότι έχουν καθοριστεί στις 18 και 25 Απριλίου, καθώς και στις 9 Μαΐου.

Απαντώντας εξάλλου σε άλλα θέματα που έχουν τεθεί από τον κ. Ακιντζί, είπε ότι όσον αφορά το θέμα των αθιγγάνων της Λεμεσού «έχει ρυθμιστεί ήδη, ως εκ τούτου δεν εγείρεται θέμα». Για το χαλούμι, είπε ότι το ζήτημα το επεξεργάζεται η Επιτροπή και «είμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση».

Αντώνης Γκιλδάκης, ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: