Αναστασιάδης στη Γεννηματά: “Η Τουρκία θέτει παράλογες απαιτήσεις μέσω του προσφυγικού”




Η Τουρκία σε καμιά περίπτωση δεν έχει το δικαίωμα μέσω του προσφυγικού να φέρνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παράλογες απαιτήσεις, δήλωσε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά ύστερα από συνάντησή της την Πέμπτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως ανέφερε, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας και της Κύπρου, στήριξε στην τελευταία Σύνοδο ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεπαγώσουν τα πέντε κεφάλαια που η Κύπρος έχει παγώσει τα προηγούμενα χρόνια.

«Το πετύχαμε αυτό. Ήταν μια διπλωματική νίκη για τον Ελληνισμό», είπε. Η κα. Γεννηματά ανέφερε ότι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συζήτησε και για τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης για το προσφυγικό αλλά και για θέματα που αφορούν την οικονομία και το Κυπριακό.

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να κλείσει τις τελευταίες της πληγές.

«Είναι τελείως αδιανόητο για μια χώρα κράτος- μέλος της ΕΕ να υπάρχει στρατιωτική κατοχή. Θα πρέπει να επηρεάσει η Ευρώπη για να υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, που βάση της αποτελούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μια λύση που να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον κυπριακό λαό, με πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής και βεβαίως κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων», ανέφερε.

Αναφορικά με τα θέματα του μνημονίου και της οικονομίας, η κα. Γεννηματά είπε ότι η Κύπρος, παρά τα προβλήματα που εξακολουθεί να έχει μπροστά της και πρέπει να αντιμετωπίσει, έκανε ένα σημαντικό βήμα με το να βγει από το μνημόνιο. Όπως είπε, αυτό το πέτυχε γιατί κατάφεραν οι πολιτικές δυνάμεις να συνεννοηθούν και να εξασφαλίσουν στη βάση αυτής της συνεννόησης και κοινωνική συναίνεση και εργασιακή ειρήνη για όλα τα χρόνια που πάλεψαν για την έξοδό τους από το μνημόνιο.

Αυτό όπως είπε, πρέπει να αποτελέσει πρότυπο και για την Ελλάδα και για τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις και για τον ελληνικό λαό.

Παράλληλα η κα. Γεννηματά έστειλε το μήνυμα ότι η Ευρώπη θα υπερασπιστεί τον τρόπο ζωής της, τα ανοικτά σύνορα μεταξύ των χωρών της, την δημοκρατία, την ελευθερία και τον πολιτισμό της.

«Εδώ δεν συγκρούονται δύο θρησκείες και δεν πρέπει να γίνει κανένα τέτοιο λάθος, αλλά δύο κοσμοθεωρίες. Από τη μια μεριά το μίσος, η βία το σκοτάδι και από την άλλη μεριά, το φως, η ειρήνη, η συνεργασία και είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε αυτή τη μάχη», ανέφερε.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: