Τουρκικό πολεμικό εναντίον ερευνητικού, η Αθήνα έστειλε τη φρεγάτα “Σπέτσαι”




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΑΚΗ

Μπαράζ προκλήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο που αμφισβητεί πλέον όλο το status quo πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνη στην αίτηση που υπέγραψαν από κοινού οι υπουργοί άμυνας των δυο χωρών με την οποία ανατέθηκε στο ΝΑΤΟ η διαχείριση του προσφυγικού ρεύματος.

Και ενώ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμενος και η κυβέρνηση διαβεβαιώνουν ότι έχει υπάρξει πλήρης κατοχύρωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, η Τουρκία επανέρχεται για μια ακόμη φορά τα τελευταία 24ωρα αμφισβητώντας την ελληνική υφαλοκρηπίδα σε περιοχή νότια της Ρόδου και νοτιοανατολικά της Καρπάθου.

Όπως έγινε γνωστό, το τουρκικό πολεμικό σκάφος Bordrum προσέγγισε τα ξημερώματα του Σαββάτου το ιταλικό ερευνητικό πλοίο «Odin Finder» που πραγματοποιούσε εργασίες μετα από άδεια που είχαν εκδώσει με την Προαγγελία 198/2016 οι αρμόδιες ελληνικές αρχές και ζήτησαν να διακόψει τις εργασίες και να αποχωρήσει, υποστηρίζοντας ότι κινείται σε περιοχή της τούρκικης υφαλοκρηπίδας.

Υπήρξε αμέσως κινητοποίηση στην Αθήνα και δόθηκε εντολή στην φρεγάτα «Σπετσαι» να σπεύσει στην περιοχή. Πάρα το γεγονός ότι ζητήθηκε από το τουρκικό πλοίο να αποχωρήσει ώστε να συνεχιστούν κανονικά οι εργασίες του ιταλικού πλοίου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σύμφωνα με πληροφορίες το Bordrum παραμένει ακόμη στην περιοχή, ενώ το ιταλικό σκάφος συνοδεύεται από την ελληνική φρεγάτα.

Το επεισόδιο προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό καθώς το Odin Finder φέρεται να έχει μισθωθεί από την εταιρία η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή και πόντιση του καλωδίου που θα συνδέει το Ισραήλ με την Ελλάδα και θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια (EuroAsia Interconnector). Και αυτό ήταν το πρώτο μεγάλο έργο, που αποφασίστηκε στην Τριμερή Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στην Λευκωσία.

Είχαν προηγηθεί η προκλητική ΝΟΤΑΜ με την οποία η Τουρκία αμφισβητούσε το δικαίωμα της Ελλάδας να αναλάβει την επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης για τους τρεις αξιωματικούς του ελικοπτέρου που συνετρίβη στην Κίναρο άλλα και η έξοδος του τούρκικου ερευνητικού σκάφους Cesme για “επιστημονικές έρευνες” στην «καρδιά» του Αιγαίου.

Νέα πρόκληση Άγκυρας: Το “Τσεσμέ” για έρευνες στο Αιγαίο:
http://mignatiou.com/2016/02/nea-proklisi-agkiras-to-tsesme-gia-erevnes-sto-egeo/

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: