Τουρκία: Αναιρείται η καταδίκη αστυνομικών που ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου διαδηλωτή




Το ανώτατο εφετείο της Τουρκίας αναίρεσε την καταδίκη δύο αστυνομικών σε δεκαετή κάθειρξη για τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου ενός νεαρού διαδηλωτή στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2013.

Οι δικαστές αιτιολόγησαν την απόφασή τους επικαλούμενοι διαδικαστικούς λόγους – ειδικότερα, ότι η υπεράσπιση δεν είχε αρκετό χρόνο στη διάθεσή της για να απαντήσει στις κατηγορίες της πολιτικής αγωγής, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk.

Έτσι οι δύο αστυνομικοί θα ξαναδικαστούν, όπως και έξι άλλοι που κατηγορούνταν σε αυτή την εμβληματική, για την καταστολή των διαδηλώσεων του 2013, δίκη.

Τον Ιανουάριο του 2015, δικαστήριο του Καΐσερι (Καισάρεια, κέντρο) είχε καταδικάσει τον Μεβλούτ Σάλντογαν και τον Γιαλτσίν Άκμπουλουτ σε κάθειρξη δέκα ετών και έξι μηνών και δέκα ετών αντίστοιχα για τη δολοφονία του Αλί Ισμαήλ Κορκμάζ, ενός 19χρονου φοιτητή ο οποίος ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου στο περιθώριο μιας διαδήλωσης στην πόλη Εσκίσεχιρ (δυτικά) στις 2 Ιουνίου 2013.

Ο νεαρός άνδρας, ο οποίος υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία, υπέκυψε στα τραύματά του έπειτα από 38 ημέρες σε κώμα.
Τρεις έμποροι που είχαν συμμετάσχει στον ξυλοδαρμό του καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης έξι ετών και οκτώ μηνών και ένας τέταρτος σε φυλάκιση τριών ετών και τεσσάρων μηνών. Οι άλλοι δύο αστυνομικοί που διώκονταν έχουν απαλλαγεί από τις κατηγορίες.

Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την καταδίκη σε ισόβια των δύο κύριων κατηγορούμενων. Το κύμα των διαδηλώσεων που είχε συγκλονίσει την Τουρκία τον Ιούνιο του 2013 ξεκίνησε από την κινητοποίηση μιας χούφτας οικολόγων κατά της καταστροφής ενός πάρκου στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

Το κίνημα αγκάλιασε το σύνολο της χώρας και κινητοποίησε πολλά εκατομμύρια Τούρκους που κατήγγειλαν την “αυταρχική και ισλαμιστική παρέκκλιση” του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι διαδηλώσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο οκτώ ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 8.000 άλλων καθώς και χιλιάδες συλλήψεις. Η καταστολή έπληξε την εικόνα του Ερντογάν, που ήταν τότε πρωθυπουργός, αν και δεν τον εμπόδισε να εκλεγεί πρόεδρος το 2014.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Άγκυρα, Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: