Το συντομότερο η διερεύνηση πληροφορίας για μεταφορά οστών αγνοουμένων




Τη διαδικασία της επιβεβαίωσης της πληροφορίας της εφημερίδας “Πολίτης” για ύπαρξη ενός σημείου στην ευρύτερη περιοχή της Άσσιας όπου κατά τις αρχές της δεκαετίας του 1990 μετακινήθηκαν τα οστά δεκάδων Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων, ξεκινά το συντομότερο ο εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους Νέστορας Νέστορος.

Παράλληλα, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου αναδεικνύει με δηλώσεις του, επίσης στο ΚΥΠΕ, τρία σημαντικά σημεία που προκύπτουν από την πληροφορία για μετακίνηση οστών και την ενδεχόμενη επιβεβαίωση της ύπαρξη του ομαδικού τάφου. Το πρώτο είναι πως η έκκληση των δύο ηγετών έφερε αποτέλεσμα, το δεύτερο είναι η υποχρέωση της ΔΕΑ να προχωρήσει σε διερεύνηση και να ζητήσει στοιχεία από την τουρκική πλευρά και το τρίτο είναι η επιβεβαίωση, αν αυτό γίνει, της μετακίνησης οστών αγνοουμένων.

Όσον αφορά τη διαδικασία, ο κ. Νέστορος, μιλώντας στο ΚΥΠΕ είπε πως το συντομότερο δυνατόν, θα μεταβεί με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας στο χώρο, να τους υποδείξει ακριβώς το σημείο επί τόπου και να συζητήσουν ακριβώς ο,τι γνωρίζει για τη συγκεκριμένη πληροφορία. Στη συνέχεια θα ενημερωθεί το γραφείου της Τ/κ εκπροσώπου στη ΔΕΑ, και κατόπιν θα εξασφαλιστούν τοπογραφικά και κτηματολογικά σχέδια της περιοχής και θα εξεταστεί και το πώς ήταν η μορφολογία του εδάφους.

Παράλληλα, το Γραφείο του Ε/κ εκπροσώπου θα ετοιμάσει έγγραφο που θα υποβάλει επίσημα στη ΔΕΑ ζητώντας με αυτό να προχωρήσει η διαδικασία της ανασκαφής του χώρου. Όπως σημείωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Νέστορος, η πληροφορία αυτή είναι τόσο σημαντική που η επιθυμία του είναι να μεταβούν το συντομότερο δυνατόν στο συγκεκριμένο σημείο ώστε να υποβληθεί το έγγραφο μέσα στην εβδομάδα.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Φωτίου είπε πως από τη στιγμή που δόθηκε αυτή η πληροφορία στην εφημερίδα “Πολίτης” και εν συνεχεία στις αρμόδιες αρχές, “έχουμε την υποχρέωση να τη διερευνήσουμε, έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε ο,τι είναι δυνατόν για να δούμε αν επιβεβαιώνεται ή όχι και αυτό θα πρέπει να γίνει μέσα από τη διαδικασία της ΔΕΑ”.

Όπως είπε συζήτησε και ενημέρωσε για το θέμα τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και η θέση μας είναι πως πρέπει, μέσα στο πλαίσιο των διαδικασιών της η ΔΕΑ, να ζητήσει πληροφορίες και ενημέρωση από την τ/κ πλευρά. Όπως σημείωσε, η πληροφορία είναι πολύ συγκεκριμένα και συνεπώς, η άλλη πλευρά δεν μπορεί να αρνηθεί την διεξαγωγή της διερεύνησης. “Εμείς εκείνο που ζητούμε επίσημη ως Κυπριακή Δημοκρατία, είναι μέσα από τη διαδικασία της ΔΕΑ, να γίνουν όλα όσα πρέπει και άμεσα”, είπε.

Το τρίτο σημαντικό σημείο, σύμφωνα με τον κ. Φωτίου, είναι πως αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία επιβεβαιώνεται παράλληλα άλλη μια σημαντική πτυχή του ζητήματος των αγνοουμένων, αυτής των μετακινήσεων των οστών.

“Μια πτυχή πονεμένη, μια πτυχή που αφορά δεκάδες οικογένειες και μια πτυχή που ακόμα έχει πληγές, καθώς αναγκάζεται η ΔΕΑ να παραδίδει ένα, δύο ή μερικά οστά σε συγγενείς αγνοουμένων, κάποιοι εκ των οποίων δικαιολογημένα αρνούνται να τα παραλάβουν”, είπε.

Οπως ανέφερε, το θέμα των Ασσιωτών αγνοουμένων δεν επιλύεται με την παράδοση ενός ή δύο οστών, γιατί όντως μπορεί να υπάρχουν λείψανα σε άλλη περιοχή.

Σύμφωνα με τη ΔΕΑ, στην περιοχή της Άσσιας αναζητούνταν 104 αγνοούμενοι, οι οποίοι είχαν ως χώρο εξαφάνισης την περιοχή της Άσσιας. Από αυτούς τους 104 έχουν ταυτοποιηθεί οι 80 και πλέον αναμένεται η ταυτοποίηση των υπόλοιπων 24 αγνοούμενων.

Η πληροφόρηση του “Πολίτη” κάνει λόγο για την ύπαρξη ενός σημείου στην ευρύτερη περιοχή της Άσσιας όπου κατά τις αρχές της δεκαετίας του 1990 μετακινήθηκαν τα οστά δεκάδων Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων. Ο αριθμός, σύμφωνα με την πηγή του “Π”, μπορεί να αντιστοιχεί και σε οστά πέραν των 100 ανθρώπων.

Αυτό, όπως λέχθηκε από τη ΔΕΑ συνηγορεί στο γεγονός ότι η μετακίνηση οστών δεν αφορά μόνον αγνοούμενους που χάθηκαν στην περιοχή της Άσσιας αλλά και αλλού.

Θωμάς Κεττένης, ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: