Το νερό «τινάζει» την ψευδοκυβέρνηση: Σε τεντωμένο σχοινί η συνοχή του καθεστώτος




Λευκωσία: Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει το κατοχικό καθεστώς. Προθεσμία ώς την Τετάρτη για να υπάρξει συμφωνία στο θέμα της διαχείρισης του νερού από την Τουρκία και να τεθεί ένα τέλος στην κρίση, θέτει το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), η κεντρική επιτροπή του οποίου συνήλθε χθες.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο ηγέτης του ΚΕΕ Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν δήλωσε ότι θα δοθεί χρόνος στον παράνομο «πρωθυπουργό» Ομέρ Καλιοντζού για να τερματίσει την κρίση για το θέμα του νερού, την οποία και αποκάλεσε «αχρείαστη και χωρίς νόημα». Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Οζγκιουργκιούν είπε ακόμη ότι η κεντρική επιτροπή του κόμματος τον έχει εξουσιοδοτήσει πλήρως να αξιολογήσει το καθήκον του ΚΕΕ στην «κυβέρνηση» και να προχωρήσει σε εκείνα τα βήματα τα οποία ο ίδιος θεωρεί απαραίτητα, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής αποχώρησης από την «κυβέρνηση». Πρόσθεσε ότι αν ο κ. Καλιοντζού δεν θέσει ένα τέρμα στην κρίση ώς την Τετάρτη, θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, αναφέροντας ότι η απόφαση θα παρθεί μετά την ημέρα αυτή. Λέγοντας ότι η απόφαση του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος εμποδίζει τον Καλιοντζού από το να υπογράψει τη συμφωνία για τη διαχείριση του νερού, εξέφρασε τη θέση ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της «κυβέρνησης». Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι το ΚΕΕ δεν αντιτίθεται σε τροποποιήσεις στη συμφωνία για το νερό, δεδομένου ότι η Τουρκία και όλοι οι εμπλεκόμενοι συμφωνούν.

Στο μεταξύ, η νεοεγκαθιδρυθείσα Πλατφόρμα για το Νερό που αποτελείται από τις συντεχνίες, πολιτικά κόμματα και συνδέσμους πραγματοποίησε την πρώτη δημόσια εμφάνισή της. Η πλατφόρμα, που ιδρύθηκε «για να αντισταθεί σε οποιεσδήποτε προσπάθειες για ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πηγών» του ψευδοκράτους, προανήγγειλε κινητοποιήσεις. Τα μέλη της Πλατφόρμας θα συνέλθουν επίσης στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας για να καθορίσουν σχέδιο δράσης.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου χθες, ο πρόεδρος της Συντεχνίας Δημοτικών Εργαζομένων BES, Ulus Arpalıklı, είπε ότι η Πλατφόρμα εγκαθιδρύθηκε σε μια προσπάθεια όπως εμποδίσει ή αντισταθεί σε οποιαδήποτε προσπάθεια για ιδιωτικοποίηση ή πώληση των υδάτινων πόρων της παράνομης «ΤΔΒΚ».

Ο εκπρόσωπος της Πλατφόρμας και πρόεδρος της Ένωσης Ελαιοπαραγωγών İrfan Çelik, ο οποίος εξέθεσε σε γενικές γραμμές την αρχή της πλατφόρμας, είπε ότι αντιτίθενται στο προσχέδιο συμφωνίας που υπογράφηκε ανάμεσα στην Τουρκία και το ψευδοκράτος σχετικά με τη διαχείριση του νερού που έρχεται στη νήσο από την Τουρκία. Επεξηγώντας ότι το νερό είναι ένα από τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και δεν θα μπορούσε να ιδιωτικοποιηθεί, ο Çelik είπε: «Οι καταναλωτές και οι γεωργοί θα πρέπει να προμηθευτούν με καθαρό νερό με τον πιο φθηνό τρόπο».

Ο Çelik επίσης εξέφρασε την άποψη ότι ο «δημόσιος» τομέας θα πρέπει να είναι ο μόνος προμηθευτής, διανομέας και ρυθμιστής των υδάτινων πόρων στη «χώρα».

Πηγή: Φιλελεύθερος, www.philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: