Το Κογκρέσο δεν θα άρει το εμπάργκο σε βάρος της Κούβας κατά τη θητεία του Ομπάμα




Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Ρεπουμπλικάνος Μπομπ Κόρκερ, δήλωσε ότι δεν αναμένει το αμερικανικό Κογκρέσο να άρει το εμπάργκο που επιβάλλει η Ουάσινγκτον στην Κούβα από τη δεκαετία του 1960 φέτος, αλλά προέβλεψε πως αυτό θα μπορούσε να γίνει επί των ημερών κάποιου επόμενου προέδρου εάν καταγραφούν αλλαγές στην Αβάνα.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κινήθηκε με ταχύτητα τους τελευταίους 14 μήνες για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Αβάνα, αλλά το εμπάργκο είναι ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια που συνεχίζουν να υπάρχουν.

«Δεν είναι κάτι που θα γίνει φέτος αλλά νομίζω θα μπορούσε να γίνει καθώς κινούμαστε προς (μια νέα κυβέρνηση) υπό έναν νέο πρόεδρο», είπε ο Κόρκερ σε μια εκδήλωση που συνδιοργάνωσε η εφημερίδα Christian Science Monitor.

«Εάν η Κούβα αλλάξει τη συμπεριφορά της και ο κόσμος μπορεί να δει αποτελέσματα από αυτό που συμβαίνει (…) τότε νομίζω ότι θα είναι εφικτό», πρόσθεσε.

Ο Κόρκερ δεν πήρε ανοικτά θέση για το ζήτημα, αλλά έχει πει επανειλημμένα στο παρελθόν πως το εμπάργκο δεν επηρεάζει την πολιτική της Κούβας.

Το πολιτικό κλίμα είναι περίπλοκο στις ΗΠΑ, καθώς δύο Κουβανοαμερικανοί γερουσιαστές συμμετέχουν στην εσωκομματική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων για να αναδειχθεί ο υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ο Μάρκο Ρούμπιο και ο Τεντ Κρουζ, έχουν αντιταχθεί ρητά στην πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα έναντι της Κούβας και τα ηγετικά στελέχη του κόμματος θεωρείται απίθανο να έλθουν σε σύγκρουση μαζί τους εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας έκρινε πως ήδη τα πράγματα αλλάζουν στην Κούβα, αλλά θα χρειαστεί περισσότερη πρόοδος. «Μου φαίνεται ότι τα πράγματα σταδιακά προχωρούν. (Θα) έχουμε αεροπορικές πτήσεις, μου φαίνεται ότι θα είναι μια χρονιά που τα πράγματα θα παγιωθούν», ανέφερε. Όμως «προφανώς ακόμη διαπράττονται τρομερές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα», πρόσθεσε ο Μπομπ Κόρκερ.

REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: