Θάνου: “Πολλοί παράγοντες συνέβαλαν στην αποφυλάκιση Ρουπακιά”




Πολλοί παράγοντες συνέβαλλαν στην αποφυλάκιση του Γ. Ρουπακιά, υποστήριξε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου μιλώντας στο Mega. “Είναι βεβαίως η γενικότερη καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης” πρόσθεσε.

Η κ.Θάνου υποστήριξε ότι “δεν μπορούμε να εστιάσουμε μόνο στην αποχή των δικηγόρων, ωστόσο είναι και η αποχή των δικηγόρων η οποία διαρκεί επί 1,5 μήνα ένας παράγων ο οποίος συνεισέφερε στην καθυστέρηση της διεξαγωγής της δίκης” σημείωσε και συνέχισε: “Απήντησαν οι δικηγόροι και αποποιούνται οποιασδήποτε ευθύνης”.

Η κ. Θάνου μίλησε για χρόνια προβλήματα που “βασανίζουν τη δικαιοσύνη” και πως η επίλυση αυτών “δεν θα επέλθει αν ο καθένας από τους παράγοντες αποποιείται των ευθυνών του και ρίχνει τις ευθύνες στους άλλους. Εγώ ούτε έχω πρόθεση να ανοίξω οποιαδήποτε αντιπαράθεση με τους δικηγορικούς συλλόγους”.

Παραδέχθηκε ωστόσο ότι “υπάρχει μια γενικότερη καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης η οποία οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, στην έλλειψη αιθουσών, στον μικρό αριθμό των δικαστών και των γραμματέων, μεγάλα κενά που υπάρχουν σε δικαστές και γραμματείς”.

“Θεωρώ ότι αν ο καθένας από τους παράγοντες της δίκης αποποιείται των ευθυνών του και ρίχνει τις ευθύνες μόνο στους άλλους, έτσι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να βρούμε την λύση των προβλημάτων” ανέφερε.

Η πρόεδρος της Αρείου Πάγου σημείωσε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση “θεωρώ πράγματι, αυτό που λέει ο δικηγορικός σύλλογος είναι αληθές ως προς το εξής. Ήταν μια μεγάλη δίκη με πολλούς κατηγορουμένους, με πολλούς μάρτυρες, επομένως δεν υπήρχε περίπτωση να έχει ολοκληρωθεί στο διάστημα αυτό, δηλαδή μέχρι τις 18 Μαρτίου τη συμπλήρωση του χρόνου αποφυλάκισης” και εκτίμησε ότι “τέτοιες μεγάλες, σοβαρές δίκες, και είναι κι άλλες δεν είναι μόνο αυτή.

Υπάρχουν σοβαρές δίκες των οποίων το 18μηνο λήγει τον Μάρτιο, τον Απρίλιο. Με αυτή την έννοια είπα ότι θα πρέπει σε αυτές τις σοβαρές δίκες, οι οποίες έχουν και γενικότερο ενδιαφέρον, να χορηγείται άδεια στους συνηγόρους υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί η διεξαγωγή τους”.

Παράλληλα υποστήριξε ότι ήταν μια μεγάλη δίκη και εκτίμησε ότι έπρεπε να γίνει μια προσπάθεια για να συνεχίζεται η διεξαγωγή της. “Πιστεύω ότι θα συμβεί αυτό και ο δικηγορικός σύλλογος θα κατανοήσει ότι πρέπει να χορηγηθεί η άδεια στους δικηγόρους και μεις θα φροντίσουμε να βρεθεί μια αίθουσα ώστε καθημερινά να συνεδριάζουν οι δικαστές της συνθέσεως αυτής για να υπάρξει μια ομαλή διεξαγωγή της δίκης”.

Αναφερόμενη στην ανησυχία της Μάγδας Φύσσα ότι ο Γ. Ρουπακιάς μπορεί να “εξαφανιστεί” μετά την αποφυλάκισή του, η κ. Θάνου τόνισε ότι το βούλευμα που εξεδόθη από το συμβούλιο Εφετών, “αυτό ακριβώς έχει φροντίσει να διασφαλιστεί”, καθώς έχει διαταχθεί η παραμονή του στην κατοικία του, με 24ωρη αστυνομική φύλαξη, η έξοδός του μόνο για τη μετάβαση στο δικαστήριο κατά τις ημέρες της δικασίμου και η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

“Δεν είναι θέμα καλής ή κακής διαθέσεως το να θέλουμε να διεξαχθεί εγκαίρως μια δίκη και να αποφευχθούν παρενέργειες, παρενέργειες άλλωστε που προβλέπονται από το σύνταγμα”, “απάντησε” ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών Βασ. Αλεξανδρής.

“Σε μια δίκη όπου έχουμε 100 συνηγόρους υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής, οι κατηγορούμενοι είναι 37, οι μάρτυρες κατηγορητηρίου 130, από τους οποίους από την έναρξη μέχρι της στιγμής αυτής έχουν εξεταστεί μόλις 21. Χωρίς να υπολογίζονται οι προταθέντες μάρτυρες υπεράσπισης που είναι περίπου αυτοί τη στιγμή 150. χωρίς να αγνοείται ότι η ανάγνωση τεραστίου αριθμού εγγράφων θα καταλάβει και αυτή ικανότατο χρόνο. Περιλαμβάνεται επίσης και ο χρόνος που θα πρέπει να προβληθούν οι φορείς ήχου και εικόνας. Ο χρόνος που θα απολογηθούν οι κατηγορούμενοι. Οι αγορεύσεις δύο εισαγγελέων και συνηγόρων” τόνισε.

Και σχολιάζοντας την αναφορά της κ. Θάνου στην αποχή των δικηγόρων, ο κ. Αλεξανδρής είπε πως όταν αναφέρεται η αποχή των δικηγόρων που είναι μια αποχή που διαρκεί 49 μέρες, ως πρόβλημα που συνέτεινε έστω και εμμέσως στο να αφεθεί κάποιος ελεύθερος, όπως το θεωρεί το σύνταγμα, αυτό αλλά με συγχωρείτε εγώ το θεωρώ και δόλιο και προσχηματικό. Και αδικεί και τον αγώνα και την προσπάθεια των δικηγόρων. Οι οποίοι δίνουν αγώνα επιβίωσης αυτή τη στιγμή”.

“Έκρουσε ανοιχτές θύρες η κ. Θάνου διότι ήδη το πλαίσιο της αποχής που αποφάσισε να ορίσει η ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων, ορίζει ότι δίδονται άδειες όταν επίκειται λήξη 18μήνου, σε ζητήματα παραγραφής και προθεσμίας” κατέληξε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: