Στους 34 έφτασαν οι νεκροί από γρίπη στην Ελλάδα- Σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας




Σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας με αφορμή την έξαρση της εποχικής γρίπης και του αυξανόμενου αριθμού ασθενών που χάνουν την ζωή τους, 34 μέχρι χθες στην Ελλάδα, από τις επιπλοκές της γρίπης.

Στην σύσκεψη επιβεβαιώθηκε ο φόβος των επιστημόνων για την χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, η οποία συμβάλλει στην πιο γρήγορη μετάδοση του ιού.

Μετά το τέλος της σύσκεψης ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σε δηλώσεις του ανέφερε, ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα υγείας, η διαχείριση των περιστατικών της γρίπης γίνεται χωρίς προβλήματα.

Εξέφρασε όμως την ανησυχία του για το πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό και κυρίως στους επαγγελματίες υγείας, που δεν ξεπερνά το 10%.

Ο Υπουργός διευκρίνισε ότι ο εμβολιασμός δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός, ωστόσο αποφασίστηκε να σταλεί εγκύκλιος στα νοσοκομεία, στην οποία επισημαίνεται η ανάγκη εμβολιασμού του ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, καθώς και η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής με στόχο την προφύλαξη τόσο των εργαζόμενων όσο και των ασθενών.

Μέχρι χθες 34 άνθρωποι, αρκετοί από τους οποίους ηλικίας κάτω των 60 ετών, είχαν πεθάνει από επιπλοκές κυρίως του ιού Η1Ν1, ενώ τουλάχιστον 80 νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα περιστατικά θα αυξηθούν τις προσεχείς εβδομάδες και θα κορυφωθούν αριθμητικά στις αρχές Μαρτίου. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων(ΚΕΕΛΠΝΟ), η Ελλάδα βρίσκεται σε φάση αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης. Η πλειοψηφία των περιστατικών που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πάσχουν από γρίπη τύπου Α και ειδικότερα από το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α(Η1Ν1)pdm09, αναφέρει η εγκύκλιος του υπουργείου.

Χρήστος Μιχαηλίδης, ΚΥΠΕ, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: