Στο σημείο μηδέν οι αγρότες: Θα αντέξουν ή θα σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους;




Σε πυρετό διαβουλεύσεων βρίσκονται οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στα μπλόκα που έχουν στήσει σε όλη τη χώρα και το σημερινό «μενού», πέραν κάποιων κινητοποιήσεων, περιλαμβάνει γενικές συνελεύσεις και «ζυμώσεις».

Με κοινή την παραδοχή ότι το Πανελλήνιο Παναγροτικό Συλλαλητήριο στην Αθήνα ήταν μια πετυχημένη κινητοποίηση «αν και ακόμα ορισμένοι θεωρούν ότι θα έπρεπε να λάβει χώρα διαφορετική ημέρα», οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα έχοντας επιστρέψει στα μπλόκα τους χαράσσουν τη στρατηγική για την επόμενή τους κίνηση. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διάλογος με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, είναι για αμφότερες τις πλευρές επιθυμητός, με τη βασική προϋπόθεση που θέτουν όλοι «να είναι επί των προτάσεων που έχουν στείλει».

Οι επόμενες ώρες κρίνονται κρίσιμες, αφού το μπλόκο των Τεμπών περιμένει το «επίσημο τηλεφώνημα» για να προσέλθει σε διάλογο με τον πρωθυπουργό όπως και η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων, που επίσημα αποστέλλει σήμερα τις προτάσεις της στην κυβέρνηση και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, αν και «αυτές είναι γνωστές από τον Νοέμβριο και έχουν αναρτηθεί και στα κοινωνικά δίκτυα».

Περίμεναν αγρότες τους βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ για να συζητήσουν μαζί τους το ασφαλιστικό

Στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης μετακινήθηκε χθες το μεσημέρι το αγροτικό μπλόκο του τελωνείου των Κήπων. Οι αγρότες του νοτίου Έβρου άνοιξαν προσωρινά το τελωνείο προκειμένου να συνομιλήσουν με τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ του νομού, Αναστασία Γκαρά και Δημήτρη Ρίζο, που επέστρεφαν από την Αθήνα και να τους ζητήσουν να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Γκαρά εξήγησε πως κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο ενημερώθηκαν για το αίτημα των αγροτών να συνομιλήσουν μαζί τους.

«Η συνάντηση έγινε. Μιλήσαμε με την πενταμελή αντιπροσωπεία τους και στη συνέχεια με όλους τους συγκεντρωμένους στον χώρο αγρότες. Τέθηκαν κυρίως ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος, όπως τα προβλήματα με τις πλημμύρες και τις πληρωμές, αλλά και το φορολογικό και ασφαλιστικό. Για όλα αυτά έγινε ενημέρωση», αναφέρει η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Έβρου, συμπληρώνοντας πως στο αίτημα των αγροτών να μην ψηφίσουν το επίμαχο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό η απάντησή τους ήταν πως «δεν υπάρχει νομοσχέδιο αυτή τη στιγμή».

Επέστρεψαν στη βάση τους οι αγρότες και τα τρακτέρ

Στην βάση τους επέστρεψαν χθες τα 18 τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας που «ταξίδεψαν» μία απόσταση 700 και πλέον χιλιομέτρων προκειμένου να πάνε και να επιστρέψουν από την Αθήνα, προκειμένου με τη συμβολική παρουσία τους να υπογραμμίσουν την αμετακίνητη βούληση των αγροτών να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν.

Αυτήν ακριβώς τη βούληση, επισήμανε με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας.

Πιστεύουμε, ανέφερε ο κ. Μαρούδας, αποτιμώντας τις αγροτικές κινητοποιήσεις των Αθηνών, ότι ήταν μία πρωτόγνωρη εμπειρία για όλο το αγροτικό κίνημα της χώρας και συνέχισε: «Ζήσαμε συγκλονιστικές στιγμές με την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα που μαζί με τη μαζική παρουσία των αγροτών υπογράμμισαν την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τον αγώνα, όπως και το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας. Έχουμε την πεποίθηση ότι στείλαμε ένα ηχηρό μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες και θα συνεχίσουμε από τα μπλόκα της μικρομεσαίας αγροτιάς την κλιμάκωση του αγώνα μας, μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα που έχουμε θέσει για την επιβίωσή μας».

Σήμερα το απόγευμα οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, θα συνεδριάσουν προκειμένου να αποφασίσουν τις παραπέρα μορφές κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων τους.

— Με αποκλεισμούς δρόμων συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους αγρότες της Δυτικής Ελλάδας, μετά την επιστροφή τους από την Αθήνα, όπου συμμετείχαν στα δύο συλλαλητήρια.

Ειδικότερα, στον επ΄ αόριστο αποκλεισμό της εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στο ύψος του κόμβου του Κεφαλόβρυσου, προχώρησαν σήμερα αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας.

Επίσης, αγρότες της δυτικής Αχαΐας κράτησαν κλειστή μέχρι τις 10:00 το βράδυ την εθνική οδό Πατρών – Πύργου, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: