Στο δικό τους χώρο θα επιχειρούν η Ελλάδα και η Τουρκία διαβεβαίωσε ο Καμμένος τη Βουλή




Οι ελληνικές δυνάμεις στο Αιγαίο, όπως και οι τουρκικές, θα επιχειρούν μόνο στους χώρους της δικαιοδοσίας τους είπε στη Βουλή χθες βράδυ ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμένος ερωτηθείς από τη Νέα Δημοκρατία εάν αληθεύει ότι «Ελλάδα και Τουρκία υπέβαλαν κοινό αίτημα στο ΝΑΤΟ», υπό την ενθάρρυνση και σύμφωνη γνώμη της Γερμανίας, όπως αναφέρει σχετικό έγγραφο, όπως είπε.

Ο κ. Καμένος που παρέστη στην σύνοδο των Βρυξελλών του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι η νατοϊκή μοίρα θα αναπτυχθεί στην ακτογραμμή της Τουρκίας και θα διασφαλίζει ότι όσοι μετανάστες συλλαμβάνονται θα πηγαίνουν κατευθείαν πίσω στην Τουρκία. Επιπλέον, ξεκαθάρισε, ότι στις δυνάμεις που θα συμμετέχουν στη νατοϊκή ομάδα, η Τουρκία θα επιχειρεί μόνο εντός τουρκικών υδάτων και τουρκικού εναερίου χώρου και η Ελλάδα εντός των ελληνικών υδάτων και του ελληνικού εναερίου χώρου.

Την άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην προσφυγική κρίση στο Αιγαίο κατόπιν αιτήματος της Γερμανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας, αποφάσισε η σύνοδος των Υπουργών Άμυνας των μελών της Συμμαχίας, που ολοκληρώθηκε χθες στις Βρυξέλλες, όπως ανακοινώθηκε στη βελγική πρωτεύουσα και μεταδόθηκε από ελληνικά και ξένα ΜΜΕ.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση δια του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου κ. Νίκου Δένδια, επέμεινε να λάβει απάντηση εάν πράγματι, όπως είπε, η εμπλοκή του ΝΑΤΟ αποφασίστηκε κατόπιν κοινού αιτήματος Αθηνών και Άγκυρας, θεωρώντας ότι αυτό θα αποτελούσε μία άμεση παραδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης ότι η Ελλάδα δεν μπορεί με τις δικές της δυνάμεις να ελέγξει τα θαλάσσια σύνορά της στο Αιγαίο.

Ο κ. Καμένος είπε πως η Ελλάδα δεν εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα και κάλεσε τη ΝΔ, όπως και τα άλλα κόμματα, στο Πεντάγωνο να τους ενημερώσει κατ` ιδίαν για την συμφωνία εμπλοκής του ΝΑΤΟ σε επιχειρήσεις στο Αιγαίο για αποκοπή των προσφυγικών ροών από την Τουρκία, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει “δέσμευση εμπιστευτικότητας” που δεν του επιτρέπει ορισμένα πράγματα να ειπωθούν δημόσια.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Συμμαχία θα συμμετάσχει με ναυτική μοίρα υπό γερμανική διοίκηση, που εδρεύει μόνιμα στην Μεσόγειο, και ρόλος της θα είναι αποστολές αναγνώρισης και παρακολούθησης. «Αυτή η αποστολή δεν είναι για να σταματήσουμε ή να απωθήσουμε προσφυγικά σκάφη», τόνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ και προσέθεσε ότι «το ΝΑΤΟ θα συνδράμει με καίριες πληροφορίες και παρακολούθηση για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των διακινητών προσφύγων και εγκληματικών δικτύων». Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του αμυντικού στρατιωτικού οργανισμού που αναλαμβάνει αυτού του είδους την αποστολή.

Την ναυτική μοίρα του ΝΑΤΟ, που θα αναλάβει δράση στο Αιγαίο αποτελούν η γερμανική φρεγάτα «Bonn», που θα είναι η ναυαρχίδα του στολίσκου, και οι φρεγάτες «Σαλαμίνα» (Ελλάδα), «Barbaros» (Τουρκία), που είχε παραβιάσει πέρυσι την ΑΟΖ της Κύπρου με αποτέλεσμα έως την απόσυρσή του να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, « Fredericton» (Καναδάς), και «Libeccio» (Ιταλία).

ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης – Ελλάδα-ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: