Κάνετε καλή δουλειά είπε ο Γιούνκερ στον Αλέξη για το προσφυγικό




ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες σήμερα το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζαν -Κλοντ Γιούνκερ σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις «σημαντικές ελληνικές προσπάθειες» σε ότι αφορά το προσφυγικό .

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση αφορούσε στα θέματα που θα κυριαρχήσουν στη σύνοδο κορυφής, δηλαδή στις σχέσεις της Ευρώπης με την Βρετανία και στο προσφυγικό αλλά και στα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας.

ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Με τη συνάντηση με το πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκερ ξεκίνησε η τριήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός εισήλθε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου τον υποδέχτηκε ο πρόεδρος Γιούνκερ.

Κατά τη διάρκεια της υποδοχής σύμφωνα με αυτήκοες μάρτυρες και ενώ οι δύο άντρες ειχαν στηθεί για τις καθιερωμένες φωτογραφίσεις, ο πρόεδρος της Επιτροπής ακούστηκε να εκφράζει την ικανοποίηση του στον πρωθυπουργό για την “δουλειά” που γίνεται στην Ελλάδα. Η συνάντηση βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Χωρίς δηλώσεις ξεκίνησε γύρω στις 19:30 η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες.

Η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στο προσφυγικό, εν όψει και της αυριανής συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μείζον αυτό θέμα, όπως αναφέρει το Mega.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σχολίασε το μέτωπο των τεσσάρων χωρών που τάσσονται υπέρ του αποκλεισμού των βόρειων ελληνικών συνόρων προς την ΠΓΔΜ, καθιστώντας σαφές πως το κλείσιμο των συνόρων δεν είναι ούτε νόμιμο, ούτε πολιτικά αποδεκτό. Τόνισε ακόμη ότι δεν είναι δυνατόν οι Βρυξέλλες να συνεργαστούν με τρίτες χώρες για να απομονώσουν την Ελλάδα.

Λίγες ώρες πριν τη σύνοδο η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε στη γερμανική Βουλή ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να αποδειχθεί ότι ο σωστός δρόμος είναι η ευρωτουρκική προσέγγιση και όχι το κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας-ΠΓΔΜ-Βουλγαρίας.

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα έχει σειρά κρίσιμων επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, με την προσφυγική κρίση να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας, την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ομάδα χωρών, που προωθούν το κλείσιμο των βορείων συνόρων μας.

Ο Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής, που ξεκινάει αύριο, με το επιχείρημα ότι η Αθήνα τηρεί τις υποχρεώσεις της για τη δημιουργία hot spots σε νησιά του Αιγαίου, καθώς ήδη τέσσερα από τα πέντε είναι έτοιμα να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, ενώ στην Κω αναμένεται να είναι λειτουργικό τα επόμενα 24ωρα.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντήσει το απόγευμα τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Bild σχολίασε το μέτωπο των τεσσάρων χωρών που τάσσονται υπέρ του αποκλεισμού των βόρειων ελληνικών συνόρων προς την ΠΓΔΜ, καθιστώντας σαφές πως το κλείσιμο των συνόρων δεν είναι ούτε νόμιμο, ούτε πολιτικά αποδεκτό. Επιπλέον, ο κ. Γιούνκερ επισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν οι Βρυξέλλες να συνεργαστούν με τρίτες χώρες για να απομονώσουν την Ελλάδα.

Καθοριστικής σημασίας θεωρείται η τριμερής συνάντηση κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Γερμανίας και Τουρκίας, η οποία θα γίνει πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.

Τον κώδωνα του κινδύνου για το προσφυγικό ζήτημα έκρουσε ο Γιάννης Πανούσης, μιλώντας στην εκπομπή “Ανατροπή” όπου εκτίμησε ότι η χώρα οδεύει σε εθνική καταστροφή.

“Αυτή τη στιγμή γίνεται μια στρατηγική περικύκλωση της Ελλάδας. Αδύναμη η Ελλάδα. Εθνική συμφιλίωση δεν υπάρχει, εθνική συνεννόηση δεν υπάρχει”, τόνισε ο κ. Πανούσης συμπληρώνοντας πως με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, “μας πήραν το Αιγαίο εντός εισαγωγικών, το σφράγισαν”. Από σήμερα αρχίζουν να καταφθάνουν στις Βρυξέλλες και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου αλλά και οι αρχηγοί Βαλκανικών χωρών.

Αντιδράσεις για το μέτωπο των “τεσσάρων”

Εν τω μεταξύ, εντείνονται οι αντιδράσεις για το μέτωπο των ακραίων που έχουν συγκροτήσει Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία, χώρες που πρωτοστατούν στην έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, βρίσκοντας μάλιστα συμμάχους τρεις Βαλκανικές χώρες, τα Σκόπια, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Στο πλευρό της Αθήνας τάσσονται η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία έκανε λόγο για ολέθριες συνέπειες από το ενδεχόμενο κλείσιμο των συνόρων και εμφανίστηκε αποφασισμένη να ασκήσει πιέσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.

Την αντίδραση και του Αυστριακού καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν προκάλεσαν οι ανθελληνικές προτάσεις των “τεσσάρων”, με τον κ. Φάιμαν να σημειώνει πως πρόκειται για “καθαρό κυνισμό”. Παράλληλα, “άδειασε” τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι η Ελλάδα θα αλλάξει στάση δεχόμενη ευρωπαϊκή βοήθεια στην περίπτωση που κλείσουν τα βόρεια σύνορα για περισσότερα από ένα 24ωρο.

Τσίπρας: Δεν είναι περίοδος για εξόδους

Την αναγκαιότητα η Ευρώπη να παραμείνει ενωμένη, ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αφορούν το προσφυγικό επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός στις δηλώσεις του με τον Ντόναλντ Τουσκ, μετά τη συνάντηση που είχαν το πρωί της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

“Δεν είναι περίοδος για εξόδους, δεν είναι περίοδος για exits, είναι περίοδος για να ενώσουμε δυνάμεις και να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: