Στην Ιρλανδία εντοπίστηκαν κρούσματα του ιού Ζίκα




Τα πρώτα κρούσματα του ιού Ζίκα στην Ιρλανδία καταγράφηκαν σε δύο πρόσωπα που έχουν ιστορικό ταξιδιών σε μια χώρα που πλήττεται από την ασθένεια που μεταδίδεται από το δήγμα κουνουπιών, ανακοίνωσε σήμερα η Αρχή Υπηρεσιών Υγείας (Health Service Executive, HSE) της χώρας αυτής.

Τα δύο πρόσωπα αυτά, που δεν έχουν σχέση μεταξύ τους, ενώ κανένα από τα δύο δεν υπάρχει ενδεχόμενο να κυοφορήσει, είναι καλά στην υγεία τους και έχουν αναρρώσει πλήρως, ανέφερε η HSE σε ανακοίνωσή της.

“Ο εντοπισμός κρουσμάτων του Ζίκα στην Ιρλανδία δεν είναι απροσδόκητο γεγονός, καθώς πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναφέρει κρούσματα συνεπεία των ταξιδιών (υπηκόων τους) σε περιοχές που πλήττονται” από την επιδημία του ιού, ανέφερε ακόμη η Αρχή στην ανακοίνωση αυτή.

Φόβους πως ο ιός Ζίκα ίσως εξαπλωθεί στην Αφρική και την Ασία, όπου καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός γεννήσεων, διατυπώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα οι ειδικοί είχαν χαρακτηρίσει τον Ζίκα «παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία».
«Ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά από κουνούπια στον άνθρωπο, και μάλιστα από συγκεκριμένα είδη κουνουπιών. Άρα, γυναίκες στη Νότια Αμερική, στην Αφρική, στην Ασία, ίσως κινδυνεύουν αν ο ιός μετακινηθεί από τη Νότια Αμερική πίσω στην Αφρική και την Ασία, αλλά ακόμα και στη νότια Ευρώπη και τις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο εμπειρογνώμονας του ΠΟΥ Άντονι Κοστέλο.

Εξίσου ανησυχητική είναι η εκ νέου παραδοχή των ειδικών ότι ίσως χρειαστούν χρόνια μέχρι να παρασκευαστεί εμβόλιο κατά του ιού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει «εξαιρετικά πιθανή» μια σχέση μεταξύ του Ζίκα και των αυξημένων κρουσμάτων μικροκεφαλίας σε μωρά στη Λατινική Αμερική.

ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δουβλίνο, Ιρλανδία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: