Στη Βουλή η δικογραφία: Εχει ο Παπανδρέου ευθύνες για παράνομη χρηματοδότηση ΜΚΟ;




Με επιπλέον ποσό ύψους 1,2 εκατ. ευρώ – πλέον των 8 εκατ. ευρώ για το οποίο έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις – είχε χρηματοδοτηθεί παράνομα η Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», όπως αποκαλύφθηκε από ποινική έρευνα που διενήργησαν οι εισαγγελείς Διαφθοράς, έπειτα από εντολή που έδωσε η προϊσταμένη της εισαγγελίας Διαφθοράς κυρία Ελένη Ράικου.

Μόνο που μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών σε καμία περίπτωση δεν αξιοποιήθηκε για την εξυπηρέτηση των σκοπών της ΜΚΟ αλλά χρησιμοποιήθηκε μεταξύ άλλων για την αγορά… επίπλων, δώρων και αεροπορικών εισιτηρίων προς τρίτα άσχετα πρόσωπα!

Αυτό αναφέρει η δημοσιογράφος Βασιλική Κόκκαλη στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα:

Η υπόθεση αφορά χρηματοδότηση δύο προγραμμάτων που εκπόνησε η εν λόγω ΜΚΟ και συγχρηματοδότησε η υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, στην περιοχή της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Η παράνομη χρηματοδότηση αφορά στο διάστημα 2000 και 2001, όταν το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών κατείχε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου.

Ήδη, από την εισαγγελία Διαφθοράς ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος 13 υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών για τα αδικήματα της απιστία στην υπηρεσία και της ψευδούς βεβαίωσης με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου. Παράλληλα, για ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις ελέγχεται ποινικά ο νόμιμος εκπρόσωπος της ΜΚΟ, ενώ αντίγραφα της δικογραφίας διαβιβάστηκαν στη Βουλή, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες των πολιτικών τους προϊσταμένων την επίμαχη χρονική περίοδο, δηλαδή του κ. Παπανδρέου και των τότε πολιτικών του συνεργατών.

Τι προέκυψε από την έρευνα
Από την έρευνα που διενήργησε η εισαγγελία Διαφθοράς, σύμφωνα με πληροφορίες της συναδέλφου, προέκυψε ότι:
– Η επίμαχη ΜΚΟ αμέσως μετά τη σύστασή της και ενώ δεν πληρούσε τη νόμιμη προϋπόθεση της διετούς λειτουργίας χρηματοδοτήθηκε με ποσά που ξεπερνούν τις 60.000 ευρώ.
– Οι υπεύθυνοι της ΜΚΟ υπέβαλλαν προς έγκριση δαπάνες, που αφορούσαν στην οργάνωση του γραφείου της ΜΚΟ ακόμα και σε χρόνο προγενέστερο της χρηματοδότησης με αγορά διαφόρων αντικειμένων, όπως έπιπλα, γραφική ύλη και άλλα αναλώσιμα, πληρωμή ΔΕΚΟ, κοινοχρήστων, αεροπορικά ταξίδια σε άσχετους με την υλοποίηση του έργου προορισμούς και δώρα με διάφορους αποδέκτες! Με απλά λόγια δηλαδή, οι προς έγκριση υποβληθείσες δαπάνες δεν είχαν καμία σχέση με το έργο της ΜΚΟ και την εκτέλεση των προγραμμάτων αποναρκοθέτησης και ούτε αφορούσαν σε λειτουργικά έξοδα της ΜΚΟ ή των τοπικών οργανώσεων που υλοποιούσαν τα προγράμματα.
– Δεν τηρήθηκε η υποχρέωση εκ μέρους της ίδιας της ΜΚΟ για συμμετοχή στα προς υλοποίηση προγράμματα με ποσοστό 25%.
– Δεν συνδέθηκε η καταβολή των δόσεων με την υλοποίηση των προγραμμάτων που είχε αναλάβει, ενώ από κανένα έγγραφο δεν πιστοποιείται η παρακολούθηση και η εκτέλεση των προγραμμάτων.

Ιστορία από τα παλιά
Αξίζει να σημειωθεί πως στο παρελθόν οι εισαγγελικές αρχές είχαν διενεργήσει έρευνα για έξι προγράμματα συνολικού ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ και πάλι με αποδέκτη την συγκεκριμένη ΜΚΟ. Ήδη, οι κατηγορούμενοι – ανάμεσά τους και ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου Άλεξ Ρόντος έχουν παραπεμφθεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που διαβιβάζεται στη Βουλή δικογραφία για τυχόν ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά χρηματοδότηση ΜΚΟ κατά της διάρκεια της θητείας του στο ΥΠΕΞ.

Τον περασμένο Δεκέμβριο και πάλι από την εισαγγελία Διαφθοράς διερευνήθηκε άλλη υπόθεση παράνομης, όπως αποδείχθηκε, χρηματοδότησης ΜΚΟ τα έτη 2001 -2002. Από την έρευνα προέκυψε η διάπραξη αξιόποινων πράξεων που προκάλεσαν ζημία στο ελληνικό δημόσιο και ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος τεσσάρων, το διάστημα εκείνο, στελεχών της υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών ενώ η σχετική δικογραφία διαβιβάστηκε μέσω της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου στη Βουλή για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών της τότε ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών (υπουργό και υφυπουργό) με υπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου.
Η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά στη χρηματοδότηση της ΜΚΟ «East West Institute» με έδρα τις ΗΠΑ μέσω Σερβίας τα έτη 2001 και 2002.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: