Στα βρετανικά δικαστήρια καταφεύγει η Ρωσία, κατά της Ουκρανίας για το χρέος




Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι προσέφυγε ενώπιον βρετανικού δικαστηρίου εναντίον της Ουκρανίας μετά την άρνηση της χώρας αυτής να αποπληρώσει ένα δάνειο τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων που της είχε χορηγήσει η Μόσχα.

“Σήμερα το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε προσφυγή εναντίον της Ουκρανίας στο High Court του Λονδίνου για την ανάκτηση δανείων ύψους 3 δισεκ. δολαρίων και για καταβολή των δικαστικών εξόδων”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Άντόν Σιλουάνοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Ο Σιλουάνοφ διευκρίνισε πως η απόφαση αυτή ελήφθη έπειτα “από πολλές άκαρπες προσπάθειες να έρθει η Ουκρανία σ’ έναν εποικοδομητικό διάλογο για την αναδιάρθρωση του χρέους της και να παραδεχθεί πως οι υποχρεώσεις της έναντι της Ρωσίας συνιστούν ένα επίσημο δάνειο”.

“Είχαμε πει επανειλημμένα πως ήμασταν έτοιμοι να συζητήσουμε έναν φιλικό διακανονισμό του ουκρανικού χρέους. Δυστυχώς η Ουκρανία δεν ήταν έτοιμη να διεξαγάγει έντιμες συνομιλίες, στις οποίες την καλέσαμε το ΔΝΤ και εμείς”, συνέχισε.

Η Μόσχα είχε ανακοινώσει ήδη από τον Δεκέμβριο την πρόθεσή της να προσφύγει δικαστικά κατά της Ουκρανίας για το δάνειο αυτό των τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων που χορηγήθηκε το 2013 στο φιλορωσικό καθεστώς του καθαιρεθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, μερικές εβδομάδες πριν από την ανατροπή του και τη φυγή του στη Ρωσία.

Η Ουκρανία είχε ανακοινώσει στις 18 Δεκεμβρίου ότι αρνείται να αποπληρώσει αυτό το δάνειο, το οποίο δεν θεωρεί κρατικό, αλλά εμπορικό δάνειο.

Οι ουκρανικές αρχές απαιτούν εξάλλου να δεχθεί η Μόσχα να διαγράψει ένα μέρος του χρέους, στο ύψος του 20%, όπως έκαναν οι ιδιώτες πιστωτές (τράπεζες, επενδυτικά ταμεία), όμως η Ρωσία αρνείται, προτείνοντας απλώς να παρατείνει την αποπληρωμή του σε τρία χρόνια.

Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο-WWW.AMNA.GR., Μόσχα, Ρωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: