Συμμαχία Σοσιαλιστών-Ciudadanos για σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία




Την επίτευξη συμφωνίας με το κεντρώο κόμμα των Ciudadanos ανακοίνωσε σήμερα το πρωί το Σοσιαλιστικό κόμμα της Ισπανίας.

Όπως καθίσταται γνωστό η συμφωνία περιλαμβάνει την υποστήριξη του για τον σοσιαλιστή υποψήφιο για την πρωθυπουργία, αναφέρει το Mega.

“Σε σαράντα πέντε λεπτά θα παρουσιάσουμε το κείμενο”, δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Cadena Ser ο Αντόνιο Χερνάνδο, βουλευτής που ηγείται της διαπραγματευτικής ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος με τα άλλα κόμματα.

Από χθες οι δυο πλευρές είχαν πλησιάσει σε προγραμματική συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης για την “αναγέννηση της δημοκρατίας”.

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος προσπαθεί να εξασφαλίσει επαρκή υποστήριξη ώστε να λάβει την επόμενη εβδομάδα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, φέρεται να αποδέχθηκε την πρόταση για μια “αναθεώρηση εξπρές” του Συντάγματος, την οποία αξίωσε μερικές ώρες νωρίτερα το κεντρώο Θιουδαδάνος.

Από την άλλη, ο δεύτερος στην ιεραρχία των Πολιτών Χοσέ Μανουέλ Βιγέγκας μίλησε για την “έναρξη μιας συμφωνίας” ανάμεσα στο κόμμα του και τους Σοσιαλιστές.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί, μια ενδεχόμενη κυβέρνηση συμμαχίας δεν θα διέθετε την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο.

Σε περίπτωση συμφωνίας οι φιλελεύθεροι Πολίτες θα στηρίξουν με τις 40 έδρες που έχουν στο κοινοβούλιο τον Σάντσεθ, κάτι που σημαίνει ότι θα έχει εξασφαλίσει 130 ψήφους επί των 350 εδρών της ισπανικής Βουλής.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: