Σχέδιο για τρομοκρατική απειλή στην Ευρώπη αποκαλύπτει το CNN




Συναγερμός για τρομοκρατική επίθεση έχει σημάνει στην Ευρώπη, σύμφωνα με ανταπόκριση της Μπάρμπαρα Σταρ, ανταποκρίτριας του αμερικανικού CNN στο Πεντάγωνο. Η δημοσιογράφος θεωρείται έγκυρη για θέματα του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας.

Ένας λόγος που έχει εντείνει τις ανησυχίες είναι το γεγονός πως περίπου 2000 ξένοι μαχητές του ISIS που είχαν πάει σε Συρία και Ιράκ για να πολεμήσουν στις τάξεις του, έχουν επιστρέψει στις πατρίδες τους στην Ευρώπη και πιθανόν σχεδιάζουν νέες επιθέσεις. Όπως δήλωσε Αμερικάνος αξιωματούχος στο CNN το «κύμα απειλής στην Ευρώπη είναι πιο έντονο από ποτέ»

Επιπλέον, υπάρχει ανησυχία πως άνθρωποι που σχετίζονται με τον ISIS περιλαμβάνονται στους πρόσφυγες που καταφτάνουν καθημερινά στην Ιταλία και άλλες Μεσογειακές χώρες από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής και άλλες χώρες της Μεσογείου. Οι ιταλικές αρχές έχουν εκφράσει ήδη την ανησυχία τους στις αντίστοιχες αμερικάνικες και ευρωπαϊκές.

Η Λιβύη είναι η επόμενη χώρα-κλειδί στις εξελίξεις. Φαίνεται πως πλέον η οργάνωση του ISIS στη χώρα έχει τη δυνατότητα να διευθύνει τα στελέχη της από εκεί χωρίς να περιμένει συντονισμό ή απλά το «ΟΚ» για κάποια ενέργεια από τους ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ. Περαιτέρω φόβο προκαλεί η πολιτική αστάθεια στη Λιβύη και η έλλειψη κυρίαρχης κυβέρνησης. Για αυτό το λόγο πρόσφατα ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ Τζόν Κέρι συνάντησε τους ομολόγους του από Ιταλία και Κατάρ, όπως και ανώτερους αξιωματούχους τους ΝΑΤΟ, προκειμένου να συζητήσουν πως θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να υποστηρίξουν το σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης στη Λιβύη. Αυτό ενδιαφέρει τους Αμερικάνους όχι μόνο για λόγους σταθερότητας της χώρας αλλά και για την καταπολέμηση του ISIS.

Europol: H πιο σοβαρή απειλή τα τελευταία δέκα χρόνια.

Τον κίνδυνο επισημαίνει και η Εuropol σε έκθεση της που έχει στην κατοχή του το CNN.

Σύμφωνα με την έκθεση πρόκειται για την πιο σοβαρή τρομοκρατική απειλή της τελευταίας δεκαετίας. Μάλιστα ιδιαίτεροι φόβοι επισημαίνονται για τις ναυτικές δυνατότητες του ΙSIS να προκαλέσει χτυπήματα π.χ. σε κρουαζιερόπλοια και εμπορικά πλοία. Στην έκθεση γίνεται επίσης για πρώτη φορά αναφορά και στην ψυχολογική κατάσταση όσων τάσσονται με την πλευρά του ΙSIS.

«Ένα σημαντικό ποσοστό των ξένων μαχητών του ISIS είχαν διαγνωστεί με ψυχολογικά προβλήματα πριν στρατολογηθούν από την οργάνωση» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

http://edition.cnn.com/2016/02/03/europe/europe-threat-isis/index.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: