Σαουδική Αραβία: “Η Ρωσία δεν θα σώσει τον Άσαντ”




Οποιαδήποτε απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να αναπτύξει ειδικές δυνάμεις στη Συρία συνδέεται με απόφαση του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμού που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ-Τζουμπέιρ.

“Η ανάπτυξη από το βασίλειο αεροσκαφών στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία είναι μέρος αυτής της εκστρατείας. Η ετοιμότητα του βασιλείου να παράσχει ειδικές δυνάμεις σε οιεσδήποτε χερσαίες επιχειρήσεις στη Συρία συνδέεται με μια απόφαση να έχουμε μία χερσαία συνιστώσα σε αυτόν τον συνασπισμό εναντίον του Ντάες στη Συρία –αυτό τον συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ– άρα η επιλογή του κατάλληλου χρόνου δεν εξαρτάται από εμάς”, δήλωσε ο Τζουμπέιρ σε συνέντευξη Τύπου με τον ελβετό ομόλογό του, Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, στο Ριάντ.

Ο Τζουμπέιρ εκτίμησε επίσης πως η Ρωσία, που έχει επέμβει στη Συρία στο πλευρό των κυβερνητικών στρατευμάτων, θα “αποτύχει να σώσει τον Μπασάρ αλ-Άσαντ”.

Η Συρία “κάλεσε τη Ρωσία η οποία θα αποτύχει να σώσει τον Μπασάρ αλ-Άσαντ”, είπε ο ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας, λέγοντας ότι έχει “αποτύχει” ήδη η αντίστοιχη προσπάθεια του Ιράν, της λιβανικής σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ και άλλων φιλοσυριακών πολιτοφυλακών που ήρθαν από το Ιράκ, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ είπε ακόμη ότι η Ελβετία θα χειρίζεται στο εξής τις προξενικές υποθέσεις της Σαουδικής Αραβίας στο Ιράν και θα διευκολύνει τους ιρανούς προσκυνητές που επισκέπτονται το βασίλειο, έπειτα από μια διπλωματική διαμάχη ανάμεσα στο Ριάντ και στην Τεχεράνη.

“Η Ελβετία προσφέρθηκε να… αναλάβει τα (προξενικά) συμφέροντα της Σαουδικής Αραβίας στο Ιράν και εμείς στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας το εκτιμάμε και το αποδεχόμαστε αυτό”, είπε ο Τζουμπέιρ στην ίδια συνέντευξη Τύπου.
Ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ είπε, ωστόσο, πως δεν υπάρχει λόγος να υπάρξει διαμεσολάβηση για την αποκατάσταση των σχέσεων της χώρας του με το Ιράν.

Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο-WWW.AMNA.GR., Ριάντ, Σαουδική Αραβία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: