Σαουδική Αραβία: Η προτεραιότητα μιας χερσαίας επιχείρησης στην Συρία πρέπει να είναι το ΙΚ




H προτεραιότητα κάθε χερσαίας επιχείρησης που ενδέχεται να ξεκινήσει στη Συρία πρέπει να είναι η μάχη εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.

«Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας εξέφρασε την πρόθεσή της να στείλει στη Συρία ειδικές δυνάμεις στο πλαίσιο αυτού του (διεθνούς) συνασπισμού με στόχο να εξοντώσει το Ντάες (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους), αυτή ακριβώς θα είναι η αποστολή του και αυτή ακριβώς θα είναι η ευθύνη του» επισήμανε ο Άντελ αλ Τζουμπέιρ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο στο Ριάντ.

Επανειλημμένα αυτόν τον μήνα το Ριάντ τόνισε ότι διατίθεται να συμμετάσχει σε μια χερσαία επιχείρηση, εφόσον ο διεθνής συνασπισμός εναντίον του Ισλαμικού Κράτους υπό την ηγεσία των ΗΠΑ την αποφασίσει.

Ο Τζουμπέιρ υπογράμμισε ότι δεν μπορεί «να κάνει εικασίες» σχετικά με το ενδεχόμενο οι επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους να μετατραπούν κατόπιν, σε πιο μακροπρόθεσμο επίπεδο, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις που θα έχουν στόχο την καταδίωξη της νυν συριακής κυβέρνησης υπό τον πρόεδρο Άσαντ.

«Αυτό θα ήταν κάτι για το οποίο ο διεθνής συνασπισμός θα έπρεπε να λάβει μια απόφαση. Προς το παρόν, ο στόχος οποιασδήποτε χερσαίας δύναμης ή μονάδων των ειδικών δυνάμεων θα ήταν να πολεμήσουν το Ντάες στο πεδίο προτού ανακτήσουν τα εδάφη που έχει καταλάβει» τόνισε ο Σαουδάραβας υπουργός, που παραχώρησε τη συνέντευξη στα αγγλικά και τα αραβικά.

Επιπλέον, ο Τζουμπέιρ χλεύασε τις δηλώσεις του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ που είπε την περασμένη εβδομάδα, σε μια συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι στόχος του είναι να ανακαταλάβει στρατιωτικά όλη τη Συρία.

«Ο Μπασάρ αλ Άσαντ είπε πολλά πράγματα από την έναρξη της κρίσης στη Συρία. Πολλές από τις δηλώσεις του αποδείχθηκαν μη ρεαλιστικές. Πρόκειται για ένα πρόσωπο που προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 300.000 αθώων πολιτών, τον εκτοπισμό 12 εκατομμυρίων ανθρώπων και την καταστροφή της χώρας (…). Είναι ξεκάθαρο ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ δεν έχει μέλλον στη Συρία».

Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ-WWW.AMNA.GR., Ριάντ, Σαουδική Αραβία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: