Διχασμένοι οι Ευρωπαίοι: Προσφυγικό και Brexit στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ




Με διαφορετικές «ατζέντες» για το προσφυγικό έφτασαν στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αρχηγοί, με την σκληροπυρηνική ομάδα Βίζενγκραντ να απαιτεί φράχτες και νέα μέτρα και τους «σύμμαχους» της Μέρκελ να επιμένει ότι πρέπει να προστατευτούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης αλλά το κλείσιμο δεν αποτελεί λύση.

Εκτός από το προσφυγικό, κατά τη διάρκεια της Συνόδου αναμένεται να συζητηθεί και η συμφωνία της Ε.Ε. με τη Βρετανία -μια συμφωνία που κάθε άλλο παρά δεδομένη μπορεί να θεωρηθεί, αναφέρει το Έθνος.

Κατά της ανοικοδόμησης φραχτών τάχθηκε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε ότι μια τέτοια κίνηση δεν μπορεί να αποτελέσει λύση για το προσφυγικό. «Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και αλληλέγγυοι σε όλα τα πεδία, το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι τα τείχη και η ξενοφοβία» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Στην επιτακτική ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. αλλά και την καταπολέμηση του δουλεμπορίου αναφέρθηκε και η Άνγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα Καγκελάριος, η οποία το τελευταίο διάστημα δέχεται έντονη κριτική για την πολιτική της στο προσφυγικό τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, δήλωσε παράλληλα ότι η μετανάστευση είναι το νούμερο 1 ζήτημα στην «ατζέντα» της διήμερης Συνόδου.

«Το σημαντικό ζήτημα είναι η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και η καταπολέμηση του δουλεμπορίου. Πρέπει να βρούμε τρόπος για το πώς, ιδιαίτερα οι πρόσφυγες από τη Συρία θα μπορούν με νόμιμο τρόπο να έρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ, που δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η λύση που πρέπει να δοθεί στο προσφυγικό είναι μια λύση στην οποία πρέπει να συμφωνήσουν και οι 28 χώρες της Ένωσης. Όσον αφορά στη συζήτηση για την συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της Βρετανίας, το δεύτερο «καυτό» θέμα της ευρωπαϊκής ατζέντας, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου θα συζητηθούν οι ανησυχίες της χώρας και θα γίνουν προσπάθειες να παραμείνει μέλος της Ένωσης.

Ολάντ: Καμία χώρα δεν πρέπει να έχει δικαίωμα βέτο

Με την προειδοποίηση ότι δεν κινδυνεύει μόνο η Βρετανία αλλά ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασε στη Σύνοδο ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι καμία χώρα από τις 28 χώρες δεν πρέπει να έχει δικαίωμα βέτο. Παράλληλα, τόνισε ότι οι χώρες της Ε.Ε. δεν θα πρέπει να αποφασίζουν μόνες τους πως δεν θα εφαρμόσουν κοινούς κανόνες.

«Αυτό που με απασχολεί σήμερα είναι το μέλλον της Ευρώπης. Σε ό,τι αφορά τη Μ. Βρετανία, τους πρόσφυγες, την ανάπτυξη, την καταπολέμηση της ανεργίας, την αγροτική κρίση» δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Την ίδια ώρα, ο κ. Ολάντ χαρακτήρισε «αναγκαία» μια συμφωνία με τη Βρετανία, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι πιθανή εφόσον «πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις».

«Η Βρετανία πρέπει να μείνει στην ΕΕ. Αυτή είναι η επιθυμία μου, αλλά πρέπει να γίνει στο πλαίσιο των θεμελιωδών αρχών της ΕΕ. Γιατί διαφορετικά και ένα άλλο κράτος μέλος μπορεί να ζητήσει εξαιρέσεις. Μπορούμε να έχουμε ένα συμβιβασμό, αλλά πρέπει να πηγαίνει την Ευρώπη μπροστά όχι να τη σταματάει» ανέφερε ο κ. Ολάντ.

Επιμένει στο ημερήσιο όριο προσφύγων η Αυστρία

Η Αυστρία σκοπεύει να εφαρμόσει το σχέδιο που προβλέπει ημερήσιο όριο προσφύγων, όπως δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο ο καγκελάριος της χώρας Βέρνερ Φάιμαν.

«Πολιτικά, λέω ότι θα το εφαρμόσουμε. Η Σουηδία και η Γερμανία θα πρέπει να μιλήσουν από μόνες τους αλλά είναι αδιανόητο για την Αυστρία να παίρνει τους αιτούντες άσυλο απ’ όλη την Ευρώπη» δήλωσε ο κ. Φάιμαν, και συνέχισε: «Μετά από 100.000 πρόσφυγες δεν μπορούμε να πούμε στον αυστριακό λαό ότι θα συνεχίσουμε έτσι».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Αυστρία δέχεται έως και 14.000 πρόσφυγες ημερησίως. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος προειδοποίησε σήμερα την Αυστρία ότι ένα τέτοιο σχέδιο αντιβαίνει στην νομοθεσία της Ε.Ε.
Κάμερον: Θα συμφωνήσουμε μόνο εάν η πρόταση της Ε.Ε. είναι καλή

Την πρόθεσή του να συμφωνήσει μόνο εάν η πρόταση της ΕΕ είναι «καλή», εξέφρασε ο Ντέιβιντ Καμέρον, πρωθυπουργός της Βρετανίας προσερχόμενος στη σημερινή Σύνοδο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έχουμε σημαντική δουλειά να κάνουμε σήμερα και αύριο. Θα είναι δύσκολα. Θα παλέψω για τη Βρετανία και αν υπάρξει μια καλή συμφωνία, θα την πάρω. Αλλά δεν θα συμφωνήσω σε κάτι που δεν απαντά σε αυτό που χρειαζόμαστε. Νομίζω πως είναι πιο σημαντικό να το κάνουμε σωστά από το να το κάνουμε γρήγορα. Αλλά με καλή θέληση και σκληρή δουλειά μπορούμε να πάρουμε μια καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι «βρισκόμαστε ακόμα εν μέσω μιας δύσκολης και ευαίσθητης διαπραγμάτευσης για το θέμα της Βρετανίας», ενώ πρόσθεσε: «Ένα πράγμα είναι σαφές. Στη Σύνοδο αυτή ή θα τα βρούμε ή θα τα σπάσουμε».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: