Πρόσφυγες, προσφυγιά, ανθρωπιστική κρίση, πόλεμος, εκπατρισμός. Πρόσφυγες από την Αφρική, από τη Γιουγκοσλαβία, από το Αφγανιστάν, από τη Συρία…Πρόσφυγες στην Ελλάδα, στη Δανία, στην Αυστρία, στον Λίβανο, στη Λαμπεντούζα και την Ιταλία, στη Σουηδία, στην Ευρώπη…

Η λέξη “πρόσφυγας”, γονιδιακά χαραγμένη στην παγκόσμια ιστορία, παίρνει σήμερα νέες διαστάσεις. Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία, η Ευρώπη δέχεται το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και καλείται να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση.

Και μπορεί τα “highlights” του επικείμενου 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί από τις 11 ως τις 20 του ερχόμενου Μαρτίου να “ζουμάρουν” σε ντοκιμαντέρ – υποψήφια για Όσκαρ, ντοκιμαντέρ με μνήμες του Ολοκαυτώματος, που επανέρχονται τραυματικά, σε ντοκιμαντέρ για προσωπικότητες – θρύλους του περασμένου αιώνα (από την Τζάνις Τζόπλιν του Γούνστοκ ως το “μάτι της Κωνσταντινούπολης”, τον διάσημο Τούρκο φωτογράφο Αρά Γκιουλέρ), ντοκιμαντέρ – απολογιστικά για την καταστροφική επέμβαση του ανθρώπου στον πλανήτη, για τη μαζική εξαφάνιση των ειδών αλλά και των ιδεών, το προσφυγικό όμως ζήτημα που “τεκμηριώνεται” καθημερινά στην Ελλάδα (από την Κω και τη Μυτιλήνη ως τον Πειραιά και την Ειδομένη) και το 18ο Φεστιβάλ ταινιών τεκμηρίωσης επέλεξε να το “εντάξει” -εκτός απ την καθημερινότητα και στις οθόνες του.

Στο πλαίσιο των αφιερωμάτων που επέλεξε για τη φετινή διοργάνωση το φεστιβάλ, συμπεριλαμβάνεται σειρά ταινιών που συνθέτουν ένα πολύπλευρο μωσαϊκό ευαίσθητων ιστοριών με εικόνες προσφύγων από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, αλλά και την Ευρώπη. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης προγραμματίζεται επίσης συζήτηση με θέμα “Καταγράφοντας την προσφυγική κρίση: Μέθοδοι, στόχοι, προκλήσεις και δεοντολογία”. Οι σκηνοθέτες των ντοκιμαντέρ του αφιερώματος συμμετέχουν ενεργά στον παγκόσμιο διάλογο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και για την ατομική, κοινωνική και πολιτική ευθύνη.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: