Πινγκ πονγκ ‘Αγκυρας-Λευκωσίας για την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η «εποικοδομητική ασάφεια» και στο θέμα της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι ελλειμματικές διατυπώσεις (Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014), επιτρέπει στην Τουρκία να προωθεί με παρεμβάσεις της σε όλα τα επίπεδα τη γνωστή φόρμουλα της παρθενογένεσης.

Το βασικό μήνυμα προς την Ε.Ε. «ξεχάστε την Κυπριακή Δημοκρατία» σε συνδυασμό με την επιμονή της Άγκυρας για μόνιμες παρεκκλίσεις από το κεκτημένο σε μια συμφωνία για το Κυπριακό, διαμορφώνουν την τουρκική προσέγγιση για το περιεχόμενο που επιδιώκει σε μια λύση.

Οι χθεσινές αποκαλύψεις του «Φ» ότι οι αναφορές περί «εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας» αναβαθμίζονται σε επίσημες διεκδικήσεις και εντάσσονται σε μια διπλωματική εκστρατεία για το Κυπριακό, δείχνουν για μια ακόμη φορά τις τουρκικές προθέσεις. Τούτο θα προκύψει και στο διαπραγματευτικό τραπέζι καθώς είναι πρόδηλο πως η θέση «για τη δημιουργία δυο ισότιμων ιδρυτικών κρατιδίων» θα πάρει σάρκα και οστά μέσα από τις «διοικητικές πράξεις» του ψευδοκράτους εάν και εφόσον θα ισχύουν και μετά τη λύση.

Είναι πάγια θέση της τουρκικής πλευράς η ένταξη όλων των συμφωνιών που έχει συνάψει, η πλειοψηφία των οποίων είναι μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, στον κατάλογο των «προηγούμενων πράξεων». Στόχος της τουρκικής πλευράς, όπως επιδίωξε και επί σχεδίου Ανάν, είναι να παρουσιάσει το τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος ως μετεξέλιξη του ψευδοκράτους. Προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται κι άλλες ενέργειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους, κυρίως με διεθνείς επαφές σε κατεχόμενα αλλά και εκτός Κύπρου.

Η Λευκωσία παρακολουθεί τις τουρκικές κινήσεις και τις καταγράφει. Είναι σαφές πως εάν δεν ξεκαθαρίσει εκ των προτέρων και κυρίως σε μια συμφωνία το θέμα της μετεξέλιξης, τότε οι κίνδυνοι στη συνέχεια θα είναι μεγάλοι και οι επιπτώσεις ανεπανόρθωτες.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες των κομμάτων για το θέμα της μετεξέλιξης, είπε πως πρέπει επιτέλους αυτό να λήξει, αφού είναι ξεκάθαρο και δεν τίθεται θέμα προς συζήτηση για την Κυβέρνηση. Υπέδειξε πως το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 είναι το μοναδικό που παραπέμπει σε μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως συναφώς ανέφερε «από τότε που ξεκίνησαν οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού έχουμε τέσσερα επίσημα έγγραφα, οι Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979, η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 και το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014. Το μόνο από αυτά τα έγγραφα, το οποίο παραπέμπει σε μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ένα θέμα που για εμάς είναι ξεκάθαρο και δεν τίθεται καν θέμα προς συζήτηση, είναι το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου».

ΚΟΜΜΑΤΑ:  Λύση μόνο  μέσα από Κ.Δ.- Οι αποκαλύψεις του «Φ» τροφοδότησαν δημόσια συζήτηση

Αντιδράσεις προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του «Φ» για τις παρεμβάσεις της Τουρκίας για να μην υπάρξει μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περίπτωση συμφωνίας.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού δήλωσε πως εκείνο που εμάς πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι να παλέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για να εξασφαλίσουμε ότι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι δεδομένη.

«Για εμάς το συγκεκριμένο ζήτημα είναι εκ των ων ουκ άνευ, δηλαδή δεν πρόκειται να αποδεχθούμε λύση εάν δεν προνοείται η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας», συμπλήρωσε.

Ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του ΔΗΚΟ, Γιώργος Γεωργίου δήλωσε πως η Τουρκία, με το πιο επίσημο, αλλά και προκλητικό τρόπο αξιώνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επιβολή μόνιμων παρεκκλίσεων από το κοινοτικό κεκτημένο, στο πλαίσιο μιας διευθέτησης του κυπριακού.

«Δηλαδή, οι λεγόμενες συγκλίσεις ή συναντιλήψεις, που μας ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης περί δήθεν μετεξέλιξης και συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν άντεξαν ούτε 48 ώρες», είπε και πρόσθεσε πως εύλογα οι πολίτες διερωτούνται: Είτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει κατανοήσει την πραγματική θέση της τουρκικής πλευράς. Είτε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει κατανοήσει την πραγματική θέση της τουρκικής πλευράς και παραπλανεί το λαό.

Ο Β αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Θεοδώρου δήλωσε πως πληροφορίες που δημοσίευσε ο «Φιλελεύθερος» για την προσπάθεια υπονόμευσης της υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία αυξάνουν τις ανησυχίες μας δεδομένης της μέχρι σήμερα στάσης και συμπεριφοράς της κατοχικής δύναμης και του γνωστού εγγράφου της 23ης Ιουνίου του 2014 περί «εκλιπούσας» Κυπριακής Δημοκρατίας.

Φαίνεται ότι στο κεφαλαιώδες θέμα της συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχει ακόμα καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία, δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: