Ποια ηγεσία θα ασκήσει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ; Μία ενδιαφέρουσα συζήτηση στο GMF




Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της δεξαμενής σκέψης THE GERMAN MARSHAL FUND στις 8 Φεβρουαρίου, συζητήθηκε το θέμα της ηγεσίας που θα ασκήσει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ απέναντι στα μεγάλα διεθνή ζητήματα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ως συντονιστής της συζήτησης ο Joshua W. Walker, o Derek Chollet σύμβουλος σε ζητήματα ασφάλειας και άμυνας στο GMF, o πρώην ανταποκριτής των Financial Times στο Πεκίνο Geoff Dyer και ο Daniel Twining ειδικός για την Ασία.

Ο Dereck Chollet σημείωσε ότι οι τρεις περιοχές προτεραιότητας για τις ΗΠΑ είναι η Ευρώπη, η Ασία και η Μέση Ανατολή.

Ειδικά για τη Μέση Ανατολή περιοχές προτεραιότητας είναι η Συρία και το Ιράν ενώ για την Ασία αντίστοιχα είναι η Κίνα, η Ινδία και η Βόρεια Κορέα.

Για τη Μ. Ανατολή εκτίμησε ότι η περιοχή βρίσκεται σε ανακατάταξη, την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το Ι.Κ. κτίζοντας δεσμούς με εταίρους, κάτι που απαιτεί χρόνο. Προκειμένου να υπάρξει επιτυχία θα πρέπει να ενταθεί η στρατιωτική δέσμευση των ΗΠΑ.

Σχετικά με την υποτιθέμενη παρακμή για την οποία γίνεται λόγος στην προεκλογική καμπάνια για τις ΗΠΑ και την άνοδο της Κίνας υποστήριξε ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και ότι οι ΗΠΑ σήμερα βρίσκονται σε ακόμη πλεονεκτικότερη θέση σε σύγκριση με το παρελθόν για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων. Τέλος επισήμανε ότι ο κόσμος στο μέλλον θα μετατοπίζει την προσοχή του όλο και περισσότερο στην Αφρική και την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Ο Daniel Twining επισήμανε ότι Ρωσία και Κίνα ψάχνουν ευκαιρίες ώστε να πετύχουν στρατηγικά κέρδη, ειδικά τώρα που η θητεία Ομπάμα φθάνει στο τέλος της.

Υποστήριξε ότι η διαφύλαξη των συμφερόντων των ΗΠΑ προϋποθέτει άσκηση εντονότερης ηγεσίας στα παγκόσμια ζητήματα και περιορισμού του στρατηγικού πεδίου για τις ανταγωνιστικές χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο η συμφωνία με το Ιράν θεωρείται ως έκπτωση στα αμερικανικά συμφέροντα.

Εστίασε στις απειλές που προέρχονται από την Ασία και εκτίμησε ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ασία θεωρούν ότι οι ΗΠΑ ασκούν πλέον μικρότερη επιρροή σε σύγκριση με το παρελθόν. Επισήμανε επίσης ότι η σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας θα είναι τόσο περισσότερο σταθερές όσο μεγαλύτερη θα είναι η δέσμευση των ΗΠΑ στον Ειρηνικό. Οι ΗΠΑ πρέπει να εφαρμόσουν μια μακροπρόθεσμη στρατηγική με οικονομικά και επενδυτικά εργαλεία. Σε αυτό το πλαίσιο η Ρωσία, ως ανταγωνίστρια χώρα, μακροπρόθεσμα θα χάσει γιατί δεν διαθέτει το απαραίτητο τεχνολογικό υπόβαθρο.

Ο Αμερικανικός λαός θέλει να πιστεύει ότι οι ΗΠΑ διευθύνει την παγκόσμια τάξη αλλά η προεκλογική καμπάνια παρουσιάζει μια Αμερική σε παρακμή.

Ο Geoff Dyer των FT χαρακτήρισε την προεκλογική καμπάνια για την υποψηφιότητα της προεδρίας των ΗΠΑ εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και καθοριστική για το πώς θα αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ την παγκοσμιοποίηση αλλά εκτίμησε ότι το μέγα θέμα της καμπάνιας δεν είναι άλλο από το καθηλωμένο, τα τελευταία 30 χρόνια, μέσο αμερικανικό εισόδημα. Εκτίμησε ότι όσο η ελληνική κρίση δεν έχει επιλυθεί και όσο συνεχίζεται η προσφυγική κρίση δεν θα έχει πρόβλημα η σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης. Σημείωσε επίσης ότι παρά το γεγονός ότι στην παρούσα προεκλογική καμπάνια γίνεται λόγος για παρακμή, τελικά κάθε φορά που υπάρχει κρίση, όλοι καλούν τις ΗΠΑ. Παράλληλα, αναφερόμενος στο παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε ότι θέλει να δοκιμάσει κάτι απόλυτα μονομερές και σε κάθε περίπτωση οι ΗΠΑ θα πρέπει να μην προσπαθήσουν να επηρεάσουν.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: