ΠΓΔΜ: Πιο αυστηρά κριτήρια από χώρες του βαλκανικού διαδρόμου για τη διέλευση προσφύγων




Σε αυστηροποίηση των συνοριακών ελέγχων για τους πρόσφυγες και μετανάστες κατά μήκος του αποκαλούμενου «βαλκανικού διαδρόμου» και στον συντονισμό των ενεργειών τους προς την κατεύθυνση αυτή στρέφονται η ΠΓΔΜ, η Σερβία, η Κροατία, η Σλοβενία και η Αυστρία.

Σε συνάντηση των αρχηγών των αστυνομιών των χωρών αυτών, που πραγματοποιήθηκε χθες στα Σκόπια, εξετάσθηκε η εμβάθυνση της συνεργασίας τους για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για μία κοινή διαδικασία καταγραφής των προσφύγων και μεταναστών, με την καθιέρωση ενιαίων και σαφών κριτηρίων που πρέπει να πληρούν αυτοί για τη διέλευσή τους κατά μήκος της διαδρομής.

Σε ανακοίνωση μετά τη συνάντηση αναφέρεται ότι οι χώρες αυτές δεν θα επιτρέπουν τη διέλευση των συνόρων σε άτομα που δεν διαθέτουν ή φέρουν μαζί τους πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, καθώς και σε όσα άτομα δίνουν ψευδείς πληροφορίες για την ταυτότητά τους ή για την εθνικότητά τους. Αυτό, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, θα συμβάλει στην βελτίωση του ελέγχου των συνόρων και την πρόληψη της κατάχρησης της διαδρομής από μετανάστες που δεν δικαιούνται διεθνή προστασία και επιθυμούν να εισέλθουν στην Ευρώπη για άλλους λόγους.

Οι αρχηγοί των αστυνομιών από την ΠΓΔΜ, τη Σερβία, την Κροατία, την Σλοβενία και την Αυστρία εκτίμησαν ότι η ανάπτυξη ξένων αστυνομικών δυνάμεων στα σύνορα ΠΓΔΜ – Ελλάδας έχει θετικά αποτελέσματα και αποδεικνύει ότι οι ενδιαφερόμενες χώρες είναι αποφασισμένες να αντιμετωπίσουν από κοινού τη μεταναστευτική κρίση.

Το τελευταίο διάστημα, μετά από πρόσκληση των Σκοπίων, έχει αναπτυχθεί στα σύνορα ΠΓΔΜ – Ελλάδας ένας αριθμός 70-100 συνοριοφυλάκων από τη Σερβία, την Κροατία, τη Σλοβενία, την Ουγγαρία και την Τσεχία, οι οποίοι διενεργούν περιπολίες, από κοινού με αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ, σχετικά με τον έλεγχο των προσφύγων και μεταναστών που εισέρχονται στην ΠΓΔΜ.

Διαμαρτυρίες οδηγών ταξί στη Γευγελή

Τις τελευταίες ημέρες, η διέλευση προσφύγων από την ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής πραγματοποιείται με αρκετά προβλήματα, με τις αρχές της ΠΓΔΜ να ανοίγουν και να κλείνουν ανά διαστήματα το σημείο διέλευσης.

Τα Σκόπια υποστηρίζουν πως οι ελληνικές Αρχές δεν καταχωρίζουν τα στοιχεία όλων των προσφύγων που ταυτοποιούνται στη βάση δεδομένων του EURODAC και για τον λόγο αυτό επιβραδύνονται οι διελεύσεις στην ουδέτερη ζώνη, καθώς γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες η καθυστέρηση στη ροή οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής από οδηγούς ταξί στη Γευγελή, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι οι Αρχές της ΠΓΔΜ δεν τους επιτρέπουν το τελευταίο διάστημα να μεταφέρουν πρόσφυγες από τα σύνορα της ΠΓΔΜ μέχρι τα σύνορα με την Σερβία, με αποτέλεσμα να στερούνται ενός σημαντικού εισοδήματος.

Οι πρόσφυγες που εισέρχονται στην ΠΓΔΜ από το σημείο διέλευσης, μετά την καταγραφή τους από την αστυνομία της χώρας, επιβιβάζονται σε τρένα με προορισμό το Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Σερβία.

Το προηγούμενο διάστημα επιτρεπόταν σε λεωφορεία και σε ταξί να μεταφέρουν πρόσφυγες μέχρι τα σύνορα με την Σερβία, όμως τελευταία, με την μείωση των ροών, οι Αρχές της ΠΓΔΜ κατευθύνουν τους πρόσφυγες μόνο προς τα τρένα, τα οποία φθάνουν μέχρι την ουδέτερη ζώνη, από την μεριά της Γευγελής.

Οι οδηγοί ταξί διεκδικούν και αυτοί μερίδιο στην «πίτα», καθώς, όπως λένε, οι τιμές τους είναι «ανταγωνιστικές» με αυτές των τρένων. Το δρομολόγιο με ταξί από τη Γευγελή μέχρι το Ταμπάνοβτσε κοστίζει συνολικά περίπου 100 ευρώ (25 ευρώ για κάθε άτομο σε περίπτωση που μεταφέρουν τέσσερις πρόσφυγες ανά δρομολόγιο), ενώ το εισιτήριο με το τρένο κοστίζει 25 ευρώ το άτομο.

Μάλιστα, οι οδηγοί ταξί από τη Γευγελή κατηγορούν τις Αρχές της ΠΓΔΜ ότι υποδεικνύουν στους πρόσφυγες να επιβιβάζονται στα τρένα, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του Οργανισμού Σιδηροδρόμων της ΠΓΔΜ, ο οποίος είναι κρατική επιχείρηση.

Οι ίδιοι σημειώνουν ότι θα συνεχίσουν με τις καταλήψεις της σιδηροδρομικής γραμμής έως ότου δεν λάβουν την έγκριση των Αρχών της ΠΓΔΜ να μεταφέρουν πρόσφυγες μέχρι τα σύνορα με την Σερβία.

N. Φραγκόπουλος, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Σκόπια, ΠΓΔΜ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: