Πέθανε ο δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής Μοχάμεντ Χασανεΐν Χεϊκάλ




Ο Αιγύπτιος δημοσιογράφος και συγγραφέας Μοχάμεντ Χασανεΐν Χεϊκάλ, ο γνωστότερος πολιτικός αναλυτής του αραβικού κόσμου, πέθανε σήμερα σε ηλικία 92 ετών, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση της Αιγύπτου.

Ο Χεϊκάλ, που υπήρξε συνεργάτης και υπουργός του προέδρου Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ, αλλά και διευθυντής της μεγαλύτερης αιγυπτιακής εφημερίδας, της Al-Ahram, από το 1957 μέχρι το 1974, πέθανε στο Κάιρο από νεφρική και πνευμονική ανεπάρκεια, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εφημερίδας.

Ο Χεϊκάλ υπήρξε ένας από τους διασημότερους αρθρογράφους του αραβικού κόσμου και κατέστησε την Al-Ahram πραγματικό θεσμό για την Αίγυπτο. Είχε γράψει επίσης δέκα βιβλία για τους πολέμους και τις πολιτικές κρίσεις στη Μέση Ανατολή.

Γεννήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 1923 στην επαρχία Καλουμπίγια, στο Δέλτα του Νείλου, και ήταν από τους στενότερους συνεργάτες του Νάσερ, του ηγέτη των “Ελεύθερων Αξιωματικών” που ανέτρεψαν τη μοναρχία το 1952. Επί προεδρίας Νάσερ υπηρέτησε στην κυβέρνηση ως υπουργός Πληροφόρησης και, για δύο εβδομάδες το 1970, ως υπουργός Εξωτερικών.

Μολονότι στήριξε τον Ανουάρ Σαντάτ, τον διάδοχο του Νάσερ που υπέγραψε την πρώτη συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ το 1979, ο Χεϊκάλ έπεσε σε δυσμένεια όταν η Al-Ahram άσκησε κριτική στον πρόεδρο. Μάλιστα φυλακίστηκε για λίγες ημέρες το 1981, λίγο πριν από τη δολοφονία του Σαντάτ.

Επί προεδρίας του Χόσνι Μουμπάρακ, τα επόμενα 30 χρόνια, ο Χεϊκάλ κράτησε αποστάσεις από τον δημόσιο βίο αλλά περιστασιακά έδινε συνεντεύξεις, επικρίνοντας τον Αιγύπτιο ηγέτη. Μετά το 2000 απέκτησε δική του τηλεοπτική εκπομπή και ξανάρχισε να γράφει άρθρα γνώμης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Ρόιτερς-Γαλλ. Πρακτ. Κάιρο, Egypt

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: