Παιδιά το 36% των προσφύγων που περνούν από την Τουρκία στην Ελλάδα, λέει η UNICEF




Τα παιδιά αποτελούν σήμερα περισσότερο από το ένα τρίτο των ατόμων που περνούν δια θαλάσσης από την Τουρκία στην Ελλάδα, μια αναλογία που σημειώνει ισχυρή άνοδο, ανακοίνωσε χθες η UNICEF εκφράζοντας την ανησυχία της.

“Τα παιδιά αποτελούν σήμερα το 36% αυτών που επιχειρούν τον επικίνδυνο διάπλου ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα”, αναφέρει η UNICEF. Στο συνοριακό πέρασμα ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, στη Γευγελή, “τα παιδιά και οι γυναίκες αποτελούν πλέον περίπου το 60%” του συνόλου, ξεπερνώντας για πρώτη φορά την αναλογία των ανδρών, δήλωσε στους δημοσιογράφους η Σάρα Κρόου, η εκπρόσωπος της UNICEF.

Τον περασμένο Ιούνιο, 73% των μεταναστών ήταν άνδρες στο πέρασμα αυτό και μόνο 10% ήταν κάτω των 18 ετών.
Οι αντιπρόσωποι της UNICEF υπογραμμίζουν πως τα παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα στις δύσκολες συνθήκες του θαλάσσιου διάπλου.

Σύμφωνα με τους αριθμούς του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), 60 από τους 272 μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους τον Ιανουάριο στη θάλασσα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα ήταν παιδιά. Τα πτώματα εννέα μεταναστών, δύο από τους οποίους ήταν μωρά, βρέθηκαν σήμερα από την τουρκική ακτοφυλακή μετά το ναυάγιο του σκάφους τους.
Πολλοί ανήλικοι έχουν εξάλλου φθάσει στην Ευρώπη ασυνόδευτοι.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία αστυνομικού συντονισμού Europol ανακοίνωσε την Κυριακή πως περισσότερα από 10.000 ασυνόδευτα παιδιά μεταναστών εξαφανίσθηκαν στην Ευρώπη τους τελευταίους 18 ως 24 μήνες, δημιουργώντας φόβους ότι πολλά απ’ αυτά γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης, ιδιαίτερα σεξουαλικής, από το οργανωμένο έγκλημα.

Περίπου 62.200 μετανάστες και πρόσφυγες, οι περισσότεροι από τους οποίους προερχόμενοι από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, εισήλθαν τον Ιανουάριο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, σύμφωνα με τον ΔΟΜ. Περίπου 20.000 απ’ αυτούς ήταν ασυνόδευτοι ανήλικοι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γενεύη, Ελβετία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: