Παιχνίδια με πρόσφυγες των Τούρκων δουλεμπόρων, μπροστά στα μάτια του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ




«Η Ευρώπη μπορεί να μην επέδειξε την αλληλεγγύη που έπρεπε, αλλά η Λέσβος έδειξε το καλό πρόσωπο της Ευρώπης» σημείωσε σήμερα το μεσημέρι ο νέος Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, επισκεπτόμενος την «καρδιά» του προσφυγικού προβλήματος τη Λέσβο. όπως χαρακτηριστικά είπε.

Αμέσως μετά την άφιξή του, ο κ. Γκράντι, κατευθύνθηκε στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου εκείνη την ώρα αποβιβάζονταν από σκάφη της Ελληνικής Ακτοφυλακής και της Frontex περισσότεροι από 500 πρόσφυγες και μετανάστες. Ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με το πραγματικό πρόβλημα που είναι οι άνθρωποι, «παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένοι, οικογένειες, αυτό που προσδιορίζει το ότι έχουμε να κάνουμε με πρόσφυγες. Και πρόσφυγες είναι κάποιοι, ανεξαρτήτως εθνικότητας» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γκράντι συνομίλησε με πολλούς από τους πρόσφυγες, και άκουσε τις τραγικές ιστορίες τους σχετικά με τους διακινητές. Ένας Σύρος πρόσφυγας, του είπε ότι επιβιβάστηκε στην πλαστική βάρκα με το πιστόλι στον κρόταφο, ενώ άλλοι του μίλησαν για τη μετακίνησή τους ως τα παράλια και τις πραγματικά άσχημες συνθήκες που έζησαν αυτοί και οι οικογένειες τους. Κι ενώ η θάλασσα ανάμεσα στη Μυτιλήνη και την Τουρκία ήταν γεμάτη με βάρκες, όταν το πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος 080 απέπλευσε από το λιμάνι της Μυτιλήνης προκειμένου ο Ύπατος Αρμοστής να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το ότι οι Ελληνικές αρχές δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο από το να διασώσουν αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκουν να κινδυνεύουν μέσα στη θάλασσα, ξαφνικά η θάλασσα άδειασε. Οι βάρκες με τους πρόσφυγες εξαφανιστήκαν σε μια προσπάθεια να μην καταγραφεί στη μνήμη, τόσο του ίδιου όσο και όσων τον συνόδευαν, το συντελούμενο έγκλημα.

Το γεγονός εντυπωσίασε τους πάντες, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας που συνόδευε τον κ. Γκράντι μίλησε για «ένα αλλιώτικο παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι που παίζουν οι Τούρκοι σε βάρος της ανθρωπότητας».

Ακολούθησαν επισκέψεις στον καταυλισμό προσφύγων στον Καρά Τεπέ και έπειτα στο χοτ σποτ της Μόριας, όπου ο κ. Γκράντι είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί πλήρως για την ακολουθούμενη διαδικασία καταγραφής και πιστοποίησης μεταναστών και προσφύγων και την έκδοση των απαραίτητων δικαιολογητικών σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, από μικτά συνεργεία Ελλήνων και άλλων Ευρωπαίων αστυνομικών. Επίσης, συνομίλησε με εκατοντάδες πρόσφυγες που περίμεναν την καταγραφή τους. Για μια ακόμα φορά εντυπωσιάστηκε από τον πολύ μεγάλο αριθμό γυναικών και παιδιών – γεγονός που, όπως είπε, δείχνει τον έντονα προσφυγικό χαρακτήρα των μετακινούμενων μαζών.

Σε συνέντευξη του αργά το μεσημέρι, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, παρατήρησε πως «η τοπική κοινότητα έχει υποστεί τεράστιες συνέπειες λόγω της οικονομικής κρίσης και παρά αυτό, συνεχίζει να βοηθά τους πρόσφυγες που καταφθάνουν. «Δηλώνω ως ύπατος αρμοστής την αμέριστη στήριξή μου και συμπαράστασή μου για αυτό που κάνετε εδώ για τους πρόσφυγες» είπε.

Ανησυχία

Ο κ. Γκράντι εξέφρασε επίσης την ανησυχία του, «γιατί βλέπουμε χώρες όπως τα Σκόπια να κλείνουν τα σύνορά τους χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα νόμιμης μετακίνησης για τους πρόσφυγες. Το πρόγραμμα της επανεγκατάσταση που συμφωνήθηκε μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει προχωρήσει. Έχουμε επανειλημμένως τονίσει στα κράτη-μέλη και σε άλλα κράτη της Ευρώπης, πως θα πρέπει να μετέχουν σε αυτά τα προγράμματα μετεγκατάστασης ώστε να δέχονται με νόμιμο τρόπο πρόσφυγες και να μην τους αφήνουν στο έλεος των διακινητών. Και μιλώ για μετεγκατάσταση και από το Λίβανο, την Τουρκία, την Ιορδανία και άλλες χώρες» κατέληξε.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες σε δηλώσεις του επίσης, άφησε αιχμές για τη στάση της Ευρώπης στο προσφυγικό ζήτημα και άσκησε έντονη κριτική για τη στάση των ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες κλείνουν τα σύνορά τους στους πρόσφυγες και κωλυσιεργούν κατά τη διαδικασία της μετεγκατάστασης για την οποία έχουν δεσμευτεί. Ο Ύπατος Αρμοστής τόνισε πως η Ελλάδα δέχεται το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης θα έπρεπε να δείξουν αλληλεγγύη απέναντί της. Τέλος η πρόταση του ΟΗΕ στην ερχόμενη Διάσκεψη των ηγετών όλου του κόσμου που θα γίνει τον ερχόμενο Μάρτιο, θα είναι να δεχτούν όλες οι χώρες του κόσμου πρόσφυγες από τη Συρία, μιας και το ζήτημα αφορά ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο συναντήθηκε με την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και το δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό. Επίσης είχε συνάντηση με εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων και εθελοντικών ομάδων, συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Σ. Μπαλάσκας, ΑΠΕ-ΜΠΕ-WWW.AMNA.GR., Λέσβος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: