Ολλανδή ευρωβουλευτής: “Η Τουρκία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κούρδων”




Παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία, καταγγέλλει η απεσταλμένη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ολλανδή ευρωβουλευτής Κάτι Πίρι, προκαλώντας την οργή της Άγκυρας.

Την ίδια ώρα ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε πως σκότωσε 14 Κούρδους μαχητές στη διάρκεια της επίθεσης που έχει εξαπολύσει εναντίον PKK στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Τέσσερις μαχητές του PKK σκοτώθηκαν στον τομέα Σουρ του Ντιγιάρμπακιρ, της μεγαλύτερης πόλης της κυρίως κουρδικής επαρχίας, μεγάλο μέρος του οποίου έχει τεθεί υπό 24ωρη απαγόρευση της κυκλοφορίας από την αστυνομία από τις αρχές Δεκεμβρίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο στρατός.

Άλλοι δέκα σκοτώθηκαν χθες στον τομέα Ιντίλ της επαρχίας Σιρνάκ, που συνορεύει με τη Συρία, ανέφερε ο στρατός. Εικοσιτετράωρη απαγόρευση της κυκλοφορίας επιβλήθηκε σε ορισμένα τμήματα της Ιντίλ την περασμένη εβδομάδα, καθώς έγινε ένα νέο επίκεντρο των επιχειρήσεων ασφαλείας.

Η βία έχει αυξηθεί στη νοτιοανατολική Τουρκία μετά την κατάρρευση μιας εκεχειρίας δύο ετών ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας και το PKK τον περασμένο Ιούλιο.

Το PKK, το οποίο μάχεται για την αυτονομία της μεγάλης κουρδικής μειονότητας της Τουρκίας, έχει αποκλείσει ολόκληρους τομείς ορισμένων πόλεων στα νοτιοανατολικά, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι δυνάμεις ασφαλείας να εντείνουν τις επιχειρήσεις τους.

Στην ανακοίνωσή του ο στρατός ανέφερε ακόμη πως τα πτώματα πέντε μαχητών του PKK, οι οποίοι πιστεύεται πως είχαν σκοτωθεί νωρίτερα, βρέθηκαν στη διάρκεια ερευνών στην Τσιζρέ, μία πόλη στα σύνορα με τη Συρία που ήταν το επίκεντρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων για πολλές εβδομάδες. Αυτοσχέδια εκρηκτικά, χειροβομβίδες, τουφέκια και μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών κατασχέθηκαν, ανέφερε.

Περισσότεροι από 1.000 μαχητές του PKK έχουν σκοτωθεί από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του στρατού και του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή. Στις αρχές Νοεμβρίου, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως 2.000 σκοτώθηκαν σε επιχειρήσεις “στην Τουρκία και στο εξωτερικό”.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ντόπιοι εκφράζουν όλο και μεγαλύτερη ανησυχία για τους θανάτους αμάχων κατά τις επιχειρήσεις ασφαλείας που διεξάγονται από τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ο απολογισμός αυτός έχει φθάσει σχεδόν τους 160.

Η Oλλανδή ευρωβουλευτής Κάτι Πίρι, εισηγήτρια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της έκθεσης για την Τουρκία, η οποία επισκέφθηκε το Ντιγιάρμπακιρ την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε πως η βία πρέπει να σταματήσει.

“Σε μεγάλη κλίμακα, σημειώνονται σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η απόγνωση πολλών ανθρώπων μεγαλώνει”, αναφέρει στην έκθεσή της την οποία ανήρτησε στο Facebook. “Ο διάλογος πρέπει να επαναληφθεί. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα να αποτρέψουμε έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο στην Τουρκία”, κατέληξε.

Η τουρκική κυβέρνηση απέρριψε, πάντως, τη δήλωσή της, με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ να δηλώνει ότι είναι προκατειλημμένη.

“Η κα Πίρι… δεν αναφέρει καθόλου στο κείμενό της τα αποχετευτικά συστήματα και τα υπόγεια που έχουν μετατραπεί σε οπλοστάσια από το PKK, τις συνεχείς επιθέσεις εναντίον των μελών των δυνάμεων ασφαλείας, τις ζημιές που προκαλούνται από το PKK στις πόλεις… ή τους χιλιάδες πραγματικούς άοπλους αμάχους οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των επιθέσεων του PKK σε σχολεία, νοσοκομεία, ακόμη και ασθενοφόρα”, είπε ο Μποζκίρ.

Προειδοποίησε την Πίρι πως μπορεί να δυσκολευθεί να βρει συνομιλητές, αν επιμείνει σε αυτή την προσέγγιση.

Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ-WWW.AMNA.GR., Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: