Ο Μοίρας των ΑΝΕΛ εναντίον διχοτομικών λύσεων τύπου σχεδίου Ανάν στην Κύπρο




Συνάντηση με τον πρόεδρο του κυπριακού Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο και τον επικεφαλής και εκπρόσωπο στην Αθήνα Γρηγόρη Κουνναμά είχε στα γραφεία των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στην Καλλιθέα αντιπροσωπεία του Κινήματος, αποτελούμενη από το Γενικό Γραμματέα Γιάννη Μοίρα, το διευθυντή του γραφείου του προέδρου Δημήτρη Νικολάου και το Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού Θύμιο Δρόσο.

Ο πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ αναφέρθηκε στον επεκτατισμό που ασκεί η Τουρκία σε Κύπρο, Αιγαίο και Θράκη, επεσήμανε την ανάγκη να μην υπάρξει συμφωνία στο Κυπριακό που θα εκχωρεί στην Άγκυρα ρόλο επικυρίαρχου μέσω της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, των εποίκων ή του στρατού της και πρόσθεσε ότι οι Τούρκοι επιθυμούν λύση διχοτομική. Αναφορικά με τις τρέχουσες συνομιλίες ο κ. Σιζόπουλος παρατήρησε ότι θα πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή μας όχι μόνο στο καθεστώς εγγυήσεων, αλλά και στις αρμοδιότητες που θα δοθούν στις δύο πλευρές και εξέφρασε την ανησυχία του για την αναβαθμισμένη παρουσία του επικεφαλής της διοίκησης του ψευδοκράτους.

Ανέφερε ακόμη ότι έχουν συζητηθεί 5 από τα 9 κεφάλαια του Κυπριακού, αφήνοντας έξω προς το παρόν το Εδαφικό, το Περιουσιακό, την Ασφάλεια και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να δούμε με προσοχή το θέμα των περιουσιών των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, διότι συνδέεται και με το θέμα των περιουσιών των Ελλήνων που διώχτηκαν από την Κωνσταντινούπολη.

Ποικίλοι ήταν οι προβληματισμοί που ανέπτυξε και ως προς τις αρμοδιότητες, τις ποσοστώσεις και τις εξουσίες ανά πληθυσμό που θα υπάρχουν στα νέα πολιτειακά όργανα, εστιάζοντας στον κίνδυνο αριθμητικής – και όχι μόνο – εξίσωσης στην εκπροσώπηση και συμμετοχή των δύο πλευρών, ενώ περιέγραψε και πλήθος άλλων σημείων που καθιστούν το υπό συζήτηση μοντέλο δυσλειτουργικό.

Από τη δική του πλευρά ο Γενικός Γραμματέας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ παρατήρησε ότι η Λευκωσία είναι η τελευταία διχοτομημένη πρωτεύουσα στην Ευρώπη και στον πολιτισμένο κόσμο και τόνισε με έμφαση ότι το Κυπριακό δεν αποτελεί διαφορά μεταξύ δύο κοινοτήτων, αλλά διεθνές ζήτημα και ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής (και μάλιστα σε βάρος ενός κράτους-μέλους του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.) και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται Πρόσθεσε επίσης ότι οποιαδήποτε λύση πρέπει να είναι συμβατή με τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, να προβλέπει ένα κράτος με μία κυριαρχία, μία διεθνή φυσιογνωμία, με σεβαστές τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και με κατοχύρωση των δικαιωμάτων των πολιτών και φυσικά, να επιβάλλει την αποχώρηση του στρατιωτικών δυνάμεων κατοχής.

Ο Γιάννης Μοίρας παρατήρησε ακόμη ότι μπορεί ο νυν επικεφαλής της διοίκησης του ψευδοκράτους να δείχνει μία διαφορετική διάθεση, πιο φιλική και συναινετική, σε σχέση με προκατόχους του, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας οδηγεί σε έξαρση αισιοδοξίας, καθώς η παρουσία της Τουρκίας στα κατεχόμενα και στις αποφάσεις της τουρκοκυπριακής ηγεσίας είναι ακόμη και σήμερα καθοριστική, είτε με απευθείας πολιτικές παρεμβάσεις, είτε με την πίεση που δημιουργεί η συνεχής παρουσία στο νησί των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων κατοχής. Από την άλλη, δεν πρέπει να στρέφουμε τα νώτα μας σε οποιοδήποτε παράθυρο ευκαιρίας, που δημιουργεί συνθήκες δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης. Συμφώνησε με τον πρόεδρο του Κ.Σ. ΕΔΕΚ σχετικά με τον επεκτατισμό που ασκεί η Τουρκία σε όλα τα πεδία και πρόσθεσε ότι τα ανοίγματα Ελλάδας-Κύπρου σε τριμερείς συνεργασίες με ισχυρές περιφερειακές δυνάμεις όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, διαμορφώνουν έναν νέο άξονα σταθερότητας, ισχύος και ανάπτυξης στην περιοχή.

Τέλος, ο Γιάννης Μοίρας κατέστησε σαφές ότι το Κίνημά μας δεν πρόκειται να δεχτεί διχοτομικές λύσεις τύπου Σχεδίου Ανάν και τόνισε την ευαισθησία των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στα Εθνικά Θέματα, όπου το Κίνημά μας είναι και πάλι το «Αναγκαίο Καλό».

Να σημειωθεί ότι Γενικός Γραμματέας του Κινήματος επαίνεσε το Κ.Σ. ΕΔΕΚ για τη διαχρονικά πατριωτική θέση, στάση και τοποθέτησή του, που έχουν αποτελέσει ανάχωμα απέναντι σε κάθε προσπάθεια ενάντια στα συμφέροντα του Κυπριακού Ελληνισμού, ενώ τόνισε την ιστορική σημασία της πορείας και της προσφοράς του Βάσου Λυσσαρίδη.

Οι αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων προέβησαν και σε μία επισκόπηση και σε ανταλλαγή απόψεων αναφορικά και με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Κύπρο και κατέληξαν σε συμφωνία να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο το πλαίσιο επαφών, συναντήσεων και ανταλλαγών μεταξύ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και Κ.Σ. ΕΔΕΚ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: