Ο Ακιντζί προκαλεί τον Αναστασιάδη: Κλείνει την πόρτα στη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας




Η τουρκοκυπριακή ηγεσία με σχετικό ανακοινωθέν καθιστά σαφές πως δεν αποδέχεται την ιδέα της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ομόσπονδο κράτος. Παράλληλα, ζητεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις προεκλογικές τοποθετήσεις της έτσι ώστε να διατηρηθεί το θετικό μομέντουμ στο Κυπριακό.

Αυτό αναφέρει ανταπόκριση του Νίκου Στέλγια στην Καθημερινή της Κύπρου (www.kathimerini.gr).

Σε αυτό το πνεύμα, ζητείται επίσης από την κοινή γνώμη να λάβει υπόψη της ότι οι θέσεις και οι τοποθετήσεις της στο τραπέζι των συνομιλιών δεν σημαίνει ότι η ίδια αποδέχεται την Κυπριακή Δημοκρατία. «Οι ενέργειές μας δεν σημαίνουν ότι αποδεχόμαστε την Κυπριακή Δημοκρατία και καταβάλλουμε προσπάθειες για την ανασυγκρότησή της».

Απεναντίας, τονίζεται ότι η τ/κ ηγεσία τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός νέου «συνεταιρισμού» και βάσει νέου ανακοινωθέντος που εμπεριέχονται τα ανωτέρω τονίζει επίσης τα εξής: «Με τη λύση θα δημιουργήσουμε μία νέα δομή. Αυτή η δομή, με την ονομασία της, τη σημαία της και με όλα τα χαρακτηριστικά της θα είναι μία νέα ομόσπονδη δομή» ενώ στη συνέχεια υπογραμμίζεται ότι «η νέα ομόσπονδη δομή δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για τον ΟΗΕ και την Ε.Ε. Σε αυτούς τους οργανισμούς η νέα δομή θα λάβει τη θέση της παλαιάς δομής (αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία). Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η ΤΔΒΚ είναι με όλα της τα χαρακτηριστικά μία (κρατική) δομή. Και εγώ (ο Μουσταφά Ακιντζί) είμαι ο Πρόεδρός της».

Ιδρυτικό κράτος η Κυπριακή Δημοκρατία

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του «Προεδρικού», με τη λύση οδηγούμαστε στην «ανασυγκρότηση» της «ΤΔΒΚ». Με άλλα λόγια, μετεξελίσσεται σε «ιδρυτικό κράτος (kurucu devlet)». Με τον ίδιο τρόπο, η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία αυτή την στιγμή ελέγχεται από τους Ελληνοκύπριους μετεξελίσσεται σε ένα «ιδρυτικό κράτος». Αυτά τα δύο «ιδρυτικά κράτη» ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία ενός ομόσπονδου συνεταιρισμού. «Η Κύπρος χρειάζεται αυτή τη λύση», ισχυρίζεται η τ/κ ηγεσία.

Υπογραμμίζεται, τέλος, η σημασία του Κοινού Ανακοινωθέντος του 2014 και των συγκλίσεων στα κεφάλαια διακυβέρνησης, κατανομής εξουσιών, οικονομίας και Ε.Ε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: