Νέες ελπίδες από την απόφαση ΗΠΑ-Ρωσίας για εκεχειρία στη Συρία: Μίλησαν Ομπάμα-Πούτιν




Mια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα τεθεί σε ισχύ στη Συρία την 27η Φεβρουαρίου τα μεσάνυχτα, ώρα Δαμασκού, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ΗΠΑ με τη Ρωσία και έδωσε στη δημοσιότητα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον. Το μεσημέρι ώρα Ουάσιγκτον μίλησαν ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα και ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αυτή η διακοπή των εχθροπραξιών –που έχουν στοιχίσει την ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχουν εκτοπίσει από τις εστίες εκατομμύρια άλλους εδώ και 5 χρόνια– δεν θα αφορά τις επιχειρήσεις εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και του Μετώπου Αλ Νόσρα, της οργάνωσης-παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, διευκρινίζεται στο ανακοινωθέν.

Επομένως, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, οι επιχειρήσεις που διεξάγουν οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας κι εκείνες της Ρωσίας «θα συνεχιστούν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, του Μετώπου αλ Νόσρα όπως και εναντίον των υπόλοιπων τρομοκρατικών οργανώσεων όπως έχουν οριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

«Η παύση των εχθροπραξιών θα εφαρμοστεί από τα μέρη που εμπλέκονται στον πόλεμο στη Συρία που έχουν δηλώσει ότι θα σεβαστούν και θα τηρήσουν τους όρους» της συμφωνίας, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αυτά τα μέρη έχουν διορία έως την 26η Φεβρουαρίου στις 12.00 ώρα Δαμασκού να επιβεβαιώσουν, στις ΗΠΑ ή τη Ρωσία, ότι θα προχωρήσουν στην εφαρμογή της εκεχειρίας.

Επιπλέον οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεσμεύονται να ανταλλάσσουν πληροφορίες προκειμένου η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός να εφαρμοστεί πλήρως.

Σε ένα ξεχωριστό δελτίο Τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να συμφωνήσουν στην εκεχειρία και εκτίμησε ότι «εάν εφαρμοστεί, όχι μόνο θα συμβάλει στην άμβλυνση των εχθροπραξιών αλλά και θα επιτρέψει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές που τελούν υπό πολιορκία και οι κάτοικοί τους έχουν επείγουσα ανάγκη. Επιπλέον θα συμβάλει στην πολιτική μετάβαση προς μία κυβέρνηση που θα ανταποκρίνεται στις επιθυμίες των Σύρων» πολιτών.

Ένα στέλεχος της συριακής αντιπολίτευσης γνωστοποίησε ότι η εκεχειρία στη Συρία θα παραμείνει αρχικά σε ισχύ για ένα διάστημα 2 εβδομάδων με τη δυνατότητα το διάστημα αυτό να παραταθεί.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, o πρόεδρος του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, Χάλεντ Χότζα επισήμανε:

«Η διάρκεια της εκεχειρίας που προτάθηκε είναι δύο εβδομάδες, αλλά θα μπορούσε να παραταθεί επ’ αόριστον εάν τα εμπλεκόμενα μέρη δεσμευτούν σε αυτή».

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ΕΙΝΑΙ «ΕΝΔΕΙΞΗ ΕΛΠΙΔΑΣ», ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΜΠΑΝ ΓΚΙ ΜΟΥΝ

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν χαιρέτισε απόψε ως μια «ένδειξη ελπίδας για τον συριακό λαό» τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που ανακοίνωσαν Μόσχα και Ουάσιγκτον για την 27η Φεβρουαρίου.

Ο Μπαν «προέτρεψε τα εμπλεκόμενα μέρη να (την) τηρήσουν» προσθέτοντας ότι «απομένει πολλή ακόμα δουλειά προκειμένου να εφαρμοστεί».

Η συμφωνία «συμβάλλει προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα κατάλληλο περιβάλλον για την επανάληψη των πολιτικών διαπραγματεύσεων» στη Συρία που διακόπηκαν από τις αρχές Φεβρουαρίου, τόνισε ο γ.γ του ΟΗΕ.

«Πάνω απ’ όλα πρόκειται για μία ένδειξη ελπίδας που την ανάμενε για τόσο καιρό ο συριακό λαός ο οποίος έπειτα από 5 χρόνια πολέμου, μπορεί να ελπίζει ότι οι οδύνες του μπορούν να λάβουν τέλος» τονίζεται σε μία ανακοίνωση.

REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ- Γαλλικό Πρακτορείο, Sputnik  Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: