ΗΠΑ: Να σταματήσει η Τουρκία τους βομβαρδισμούς εναντίον των Κούρδων της Συρίας




Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τους βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων των Κούρδων της Συρίας στο πλαίσιο του ρωσοαμερικανικού σχεδίου για την παύση των εχθροπραξιών που ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ.

“Έχουμε ήδη καλέσει την Τουρκία να σταματήσει τους βομβαρδισμούς. Και πάλι, θα θέλαμε (να επαναλάβουμε) ότι παύση των εχθροπραξιών σημαίνει παύση όλων των εχθροπραξιών. Το είπαμε και την περασμένη εβδομάδα και η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει”, είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο της κατάπαυσης του πυρός, πρόσθεσε ο Τόνερ, είναι κρίσιμης σημασίας όλες οι οργανώσεις εντός της Συρίας να συνεργαστούν και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Τα Ηνωμένα Έθνη συζητούν με την Τουρκία το ενδεχόμενο να ανοίξει τα σύνορά της για τους Σύρους εκτοπισμένους από το Χαλέπι

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Γιαν Ελίασον αποκάλυψε σήμερα ότι συζητά με Τούρκους αξιωματούχους το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα τουρκικά σύνορα για τους χιλιάδες ανθρώπους που εγκαταλείπουν το Χαλέπι της Συρίας για να γλιτώσουν από τις μάχες, στην περίπτωση που οι συγκρούσεις επεκταθούν μέχρι την περιοχή όπου έχουν καταφύγει, στο συριακό έδαφος.

Περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί κοντά στη μεθοριακή διάβαση του Οντσουπινάρ αφού διέφυγαν από το Χαλέπι και τους παρέχεται ανθρωπιστική βοήθεια από τις τουρκικές υπηρεσίες εντός της Συρίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι προτιμά τη δημιουργία μιας “ασφαλούς ζώνης” στο συριακό έδαφος όπου οι εκτοπισμένοι θα είναι ασφαλείς από τυχόν επιθέσεις.

“Ελπίζουμε ότι θα είναι ασφαλείς εκεί που βρίσκονται αλλά ελπίζουμε επίσης ότι στο τέλος θα συνεχιστεί η τουρκική γενναιοδωρία”, είπε ο Ελίασον στο πρακτορείο Ρόιτερς όταν ρωτήθηκε αν η Άγκυρα πρέπει να ανοίξει τα σύνορα.

Ο Ελίασον είπε ότι έχει συζητήσει αυτήν την πιθανότητα στις συνομιλίες που είχε με Τούρκους αξιωματούχους.

http://mignatiou.com/2016/02/nees-elpides-apo-tin-apofasi-ipa-rosias-gia-ekechiria-sti-siria-milisan-ompama-poutin/

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Sputnik  Ουάσινγκτον, United States – REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Νέα Υόρκη, United States

http://sputniknews.com/politics/20160222/1035187727/state-department-urges-turkey-stop-shelling-kurds.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: