Μέρκελ: Δεν είναι ο σωστός δρόμος το κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας-ΠΓΔΜ-Βουλγαρίας”




“Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια για να αποδειχθεί ότι ο σωστός δρόμος δεν είναι το κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας-ΠΓΔΜ-Βουλγαρίας, αλλά η ευρωτουρκική προσέγγιση”, δήλωσε η Ά. Μέρκελ στην Bundestag.

“Πρέπει να συνεχίσουμε στον δρόμο της αντιμετώπισης των αιτίων της προσφυγικής κρίσης, της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων και της δίκαιης κατανομής των προσφύγων ή να τον εγκαταλείψουμε και αντ΄αυτού να κλείσουμε τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ-Βουλγαρίας, με όλες τις συνέπειες που θα είχε αυτό για την Ελλάδα και το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, διερωτήθηκε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, μιλώντας από το βήμα του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου ενόψει του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για να τονίσει ότι η ίδια θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να αποδειχθεί ότι ο σωστός δρόμος είναι η ευρωτουρκική προσέγγιση.

“Το μεγάλο θέμα αυτού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι το εξής ερώτημα: έχουμε προχωρήσει τόσο με την ευρωτουρκική μας προσέγγιση στη βάση της ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας για τη συνολική αντιμετώπιση των αιτίων της προσφυγικής κρίσης και για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, ώστε να αξίζει τον κόπο να συνεχίσουμε αυτόν τον δρόμο -διότι με αυτόν μπορεί η παράνομη μετανάστευση να περιοριστεί αισθητά, κάτι το οποίο αποτελεί αποφασιστική προϋπόθεση για την νόμιμη κατανομή- ή πρέπει να τον εγκαταλείψουμε και αντ΄ αυτού, όπως κάποιοι τώρα ζητούν επιτακτικά, να κλείσουμε τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ-Βουλγαρίας, με όλες τις συνέπειες για την Ελλάδα και για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης;”, είπε η Μέρκελ στην Bundestag.

Και πρόσθεσε ότι αυτή είναι η κατάσταση για τον ενδιάμεσο απολογισμό που η ίδια θέλει να κάνει μετά τη Σύνοδο και να διευκρινίσει: ‘Είναι αυτονόητο ότι εγώ θα βάλω τα δυνατά μου ώστε να αποδειχθεί η ευρωτουρκική προσέγγιση ως αυτός ο δρόμος τον οποίο αξίζει να συνεχίσουμε”.

Αναφερόμενη στη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε ότι η κατάσταση στο Αιγαίο πρέπει να βελτιωθεί, να βελτιωθεί δηλαδή η παρακολούθηση. “Για αυτό υπάρχει μια επιχείρηση του ΝΑΤΟ. Γιατί επιχείρηση του ΝΑΤΟ; Υπάρχουν οι αντίστοιχες ναυτικές μονάδες, υπάρχει μεγάλη ανάγκη μια ακτή 900 χιλιομέτρων να παρακολουθείται συστηματικά για τον εντοπισμό σκαφών που μεταφέρουν παράνομα πρόσφυγες από τη μια πλευρά στην άλλη.

“Αυτή η αποστολή μπορεί να διεξαχθεί μόνο σε συνεργασία με την τουρκική ακτοφυλακή -εδώ πρέπει να εξασφαλιστεί η γρήγορη ανταλλαγή πληροφοριών ώστε να μπορεί να κάνει τη δουλειά της η τουρκική ακτοφυλακή- και με την FRONTEX. Η Τουρκία δήλωσε πρόθυμη να μεταφέρονται πίσω στο έδαφός της οι πρόσφυγες που διασώζονται από το ΝΑΤΟ ή την FRONTEX’, τόνισε η καγκελάριος και σημείωσε ότι η συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας λειτουργεί άσχημα, διότι εφαρμόζεται πολύ γραφειοκρατικά. Εργαζόμαστε για μια «απογραφειοκρατικοποίηση», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να μάθει να φυλάσσει τα θαλάσσια σύνορα και αυτό είναι πιο δύσκολο από την φύλαξη των χερσαίων συνόρων.

Φ. Καραβίτη, Αθηναϊκό Πρακτορείο-WWW.AMNA.GR., Βερολίνο, Γερμανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: