Με το αφιέρωμα «5 δεκαετίες, 50 ταινίες» αναβιώνει ο θεσμός της «μικρής λέσχης»




H Ταινιοθήκη της Ελλάδος αναβιώνει το θεσμό της «μικρής λέσχης» με ένα αφιέρωμα που ξεκινάει τη δεκαετία του 1930 και έχει τίτλο «5 δεκαετίες, 50 ταινίες». Τα μέλη της «μικρής λέσχης» θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μοναδικούς κινηματογραφικούς θησαυρούς από τη συλλογή της Ταινιοθήκης εντελώς δωρεάν.

Αφετηρία του αφιερώματος είναι η δεκαετία του 1930 και ταινία έναρξης το αριστούργημα «Ο κανόνας του παιχνιδιού» (La r?gle du jeu), που σκηνοθέτησε ένας από τους σημαντικότερους Γάλλους δημιουργούς, ο Ζαν Ρενουάρ, και θα προβληθεί το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Κινηματογράφου. Συνολικά θα προβληθούν 9 κόπιες 16mm και 35mm από το αρχείο της Ταινιοθήκης και η Αστέρω στην ψηφιακή της αποκατάσταση σε DCP.

Το γαλλικό κίνημα του ποιητικού ρεαλισμού, εκτός από τον Ρενουάρ, εκπροσωπείται από τον ιδιοφυή Ζαν Βιγκό (Jean Vigo) και τη μοναδική του ταινία μυθοπλασίας, «Αταλάντη» (L’ Atalante), την οποία μόλις που πρόλαβε να ολοκληρώσει το 1934, λίγο πριν από τον πρόωρο θάνατό του στα 29 του χρόνια. Το αφιέρωμα θα συνεχιστεί με μια ταινία του Δανού δημιουργού Καρλ Τέοντορ Ντράγερ (Carl Theodor Dreyer) που έμεινε στην ιστορία του κινηματογράφου για το αυστηρό και υπερβατικό του ύφος αλλά και για τους αισθητικούς του πειραματισμούς με επιδράσεις από το σοβιετικό μοντάζ, τον σουρεαλισμό και τον εξπρεσιονισμό. Θα προβληθεί το «στοιχειωμένο» Βαμπίρ (Vampyr), στη γερμανική βερσιόν.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: