Μαζική η συμμετοχή στα απεργιακά συλλαλητήρια κατά του ασφαλιστικού, και “σκηνικό πολέμου”




Μαζικές και με παλμό ήταν οι πορείες που πραγματοποίησαν τα συνδικάτα ημέρα γενικής απεργίας, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι βρέθηκαν σήμερα στους δρόμους για να διαδηλώσουν την πλήρη αντίθεση τους στο προσχέδιο της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Δυστυχώς, για ακόμα μία φορά δεν έλειψαν και τα επεισόδια όταν το μπλοκ της πορείας των αντιεξουσιαστών έφτασε στην Πλατεία Συντάγματος. Η αφετηρία των κινητοποιήσεων ήταν για ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος, για το ΠΑΜΕ η πλατεία Ομονοίας και για ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ η οδός Μητροπόλεως, μπροστά από τα γραφεία της ΕΣΕΕ.

Όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις κατέστησαν σαφές ότι οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν με στόχο να μην επιτρέψουν να ψηφιστεί ο νέος ασφαλιστικός νόμος.

«Η μεγάλη κυβερνητική επαγγελία για κατάργηση των μνημονίων οδήγησε σε ένα τρίτο επαχθές μνημόνιο. Αντί για την εκπλήρωση της προσδοκίας του κόσμου της εργασίας για επαναφορά της 13ης σύνταξης έχουμε ένα νέο ασφαλιστικό που είναι μια λαιμητόμος για τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα. Ο κόσμος της εργασίας, οι επιστήμονες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι επαγγελματοβιοτέχνες, όλοι αντιδρούν και λένε προς την κυβέρνηση ότι αυτό το έκτρωμα πρέπει να αποσυρθεί και θα αγωνιστούμε για να αποσυρθεί», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

«Άλλη μια κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης κατέρρευσε, η μείωση στις συντάξεις είναι προ των πυλών», τόνισε από την πλευρά του ο προεδρεύων της ΑΔΕΔΥ Σταύρος Κουτσουμπέλης και κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει «αυτό το κατάπτυστο νομοσχέδιο το οποίο είναι ταφόπλακα του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης». «Η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου σπέρνει ανέμους και θα θερίσει θύελλες. Μιλάμε για την υποβάθμιση, απαξίωση και διάλυση του καθολικού, αναδιανεμητικού και αλληλέγγυου χαρακτήρα της ασφάλισης. Το μάρμαρο θα το πληρώσουν οι νέοι οι οποίοι θα βγουν στη σύνταξη μετά το 2016, που όσο πιο πολλά χρόνια ασφάλισης θα έχουν τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι περικοπές. Οι περικοπές στους δημοσίους υπαλλήλους ξεκινούν από 7% με 25 χρόνια ασφάλισης για την ΥΕ κατηγορία και φτάνουν το 35% για τους ΠΕ με 40 χρόνια ασφάλισης», προσέθεσε ο κ. Κουτσουμπέλης.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος τόνισε ότι πρέπει «όλος ο επιστημονικός κόσμος της χώρας, ο ιατρικός κόσμος, οι μηχανικοί, εργάτες, μισθωτοί, αγρότες όλοι ενωμένοι να αντιδράσουμε σ’ αυτό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που φτωχοποιεί την κοινωνία, που υποθηκεύει το μέλλον της νέας γενιάς, που δημιουργεί προϋποθέσεις απαξίωσης, φτηνής εργασίας και μετανάστευσης» και συμπλήρωσε: «Όχι στην εξαθλίωση, να αποσυρθεί το νομοσχέδιο τώρα, ευρύς διάλογος με την κοινωνία, όλους τους κοινωνικούς φορείς για ένα ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο για το μέλλον της Ελλάδος».

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, που είχε το δικό της μπλοκ στην πορεία, σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ότι «η απεργιακή συγκέντρωση σήμερα ήταν ένας πολιτικός σεισμός», τονίζοντας πως «τα μέτρα ενάντια στην ασφάλιση και τα φορολογικά μέτρα δεν πρόκειται να περάσουν». «Έχουν απέναντι τους σύσσωμη την κοινωνία στον δρόμο με αγωνιστική ορμή. Η κυβέρνηση πνέει τα λοίσθια. Δεν έχει κανένα μέλλον το μνημονιακό μπλοκ. Η Ελλάδα οδεύει ολοταχώς σε ανατρεπτικές εξελίξεις. Μέσα στο 2016 θα έχουμε μια μεγάλη δημοκρατική ανατροπή στη χώρα. Ανατροπή των μνημονίων, ανατροπή της κυβέρνησης, ανατροπή όλων των μνημονιακών μπλοκ. Θα ακολουθήσουμε μια νέα αντημνημονιακή πορεία. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για τη χώρα, αυτή είναι η μόνη επιλογή», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Παν. Λαφαζάνης.

Επεισόδια

Επεισόδια σημειώθηκαν όταν το μπλοκ της πορείας των αντιεξουσιαστών έφτασε στην Πλατεία Συντάγματος, χωρίς να πάρουν μεγάλη έκταση. Ωστόσο, για περίπου 20 λεπτά επικράτησε στο Σύνταγμα ένα πολεμικό σκηνικό, με τις ομάδες των αντιεξουσιαστών να επιτίθενται στις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες απαντούσαν με ρίψη βομβών κρότου λάμψης και περιορισμένη χρήση χημικών.

Λίγο νωρίτερα, ένα ακόμα σκηνικό έντασης στήθηκε μπροστά από τη Βουλή, χωρίς να πάρει μεγάλη έκταση, όταν ομάδα αγροτών από τη Λοκρίδα λογομάχησε και παραλίγο να έρθει στα χέρια με μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλων αριστερών οργανώσεων, καθώς οι συγκεντρωμένοι αγρότες σύμφωνα με την αντιμαχόμενη πλευρά φώναξαν συνθήματα υπέρ της Χρυσής Αυγής.

Ανδρέας Σιδηρόπουλος, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: