Τυπική διαδικασία: Ακυρώθηκε το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας, αλλά το ΔΝΤ είναι …εδώ!




Από κοινού, μεταξύ της κυβέρνησης και του ΔΝΤ, ελήφθη η απόφαση για ακύρωση του τρέχοντος προγράμματος του Ταμείου στη χώρα. Αυτό έγινε προκειμένου να αποφευχθεί η πληρωμή διοικητικών επιβαρύνσεων που σχετίζονται με το πρόγραμμα, μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παρ’ όλα αυτά, το Ταμείο παραμένει στην Ελλάδα με άλλο ρόλο και όπως έχει διαρρεύσει από την ελληνική κυβέρνηση “είναι το ΔΝΤ που δημιουργεί όλα τα προβλήματα”. Αλλωστε η καθυστέρηση της αξιολόγησης οφείλεται στο Ταμείο, ισχυρίζεται η Αθήνα.

Την ακύρωση του Προγράμματος ανέφερε παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών. Από την πλευρά του ΔΝΤ, ο υπεύθυνος για την Ελλάδα, Αντρέας Αντριάνο, δήλωσε ότι «το ΔΝΤ επιβεβαιώνει ότι το πρόγραμμα του 2012 ακυρώθηκε τον Ιανουάριο 2016, μετά από σχετικό αίτημα των ελληνικών αρχών».

Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα έχει πρόγραμμα με τους Ευρωπαίους εταίρους της, και έτσι στην πράξη ακυρώθηκε το πρόγραμμα με το ΔΝΤ, όπως τόνισαν επανειλημμένα αξιωματούχοι του Ταμείου. Σημασία έχει ότι “κουμάντο” κάνει η κ. Ντέλια Βελκουλέσκου, επικεφαλής της Αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι ούτως ή άλλως, το συγκεκριμένο πρόγραμμα έληγε στο τέλος του Μάρτιο εφέτος και η κυβέρνηση έχει ήδη αιτηθεί νέο πρόγραμμα. Στην περίπτωση συμφωνίας, το ΔΝΤ θα συντάξει ένα νέο λεπτομερές πρόγραμμα, υπό την ονομασία Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP), ή Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής. Το MEFP θα πρέπει να «κουμπώσει» με το κείμενο της ευρωπαϊκής πλευράς (MoU), όπως ακριβώς συνέβη με τις περιπτώσεις των δύο πρώτων μνημονίων όπου τα δύο κείμενα «έτρεχαν» παράλληλα.

Εν τω μεταξύ, καταφθάνουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, για συζητήσεις όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό, το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τα «κόκκινα» δάνεια και το νέο ταμείο για τις αποκρατικοποιήσεις. Από την έκβαση των συζητήσεων αυτών, θα εξαρτηθεί και η ημερομηνία επιστροφής στην Αθήνα των επικεφαλής, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τον Θανάση Κουκάκη του cnn.gr. στην «πρόωρη» ακύρωση του προγράμματος που συνομολόγησε η Ελλάδα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το 2012 προχώρησαν προ εβδομάδων οι δύο πλευρές.

Η εν λόγω απόφαση ελήφθη ώστε να αποφύγει η Ελλάδα την πληρωμή διοικητικών επιβαρύνσεων που θα επιβάλλονταν εάν το πρόγραμμα εξέπνεε κανονικά στα τέλη Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο εκπρόσωπος της Ελλάδος στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος ζήτησε την ακύρωση του προγράμματος , από το οποίο η Ελλάδα είχε σταματήσει έτσι και αλλιώς να λαμβάνει κεφάλαια ήδη από τα μέσα του 2014. Η λήξη του προγράμματος αναγγέλθηκε και στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω πρόγραμμα ύψους 28 δισ. ευρώ είχε δοθεί για να αποπληρωθεί το δάνειο του πρώτου Μνημονίου ύψους 30 δισ. ευρώ. Ωστόσο, από τα μέσα του 2014 η μη εφαρμογή του προγράμματος εκ μέρους της Ελλάδος πάγωσε τις εκταμιεύσεις και εκ τότε η Ελλάδα εξοφλεί με ίδια μέσα το ΔΝΤ.

Από τον Ιούλιο του 2015 και προκειμένου να λάβει νέο πρόγραμμα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη αιτηθεί νέο πρόγραμμα από το ΔΝΤ. Αυτό το πρόγραμμα θα δοθεί υπό την προϋπόθεση ότι το ΔΝΤ θα μείνει ικανοποιημένο από τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα προχωρήσει η Ελλάδα, αλλά και από την ελάφρυνση χρέους που θα της δοθεί από την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις το ύψος του νέου δανείου θα κυμαίνεται μεταξύ 4 και 6 δισ. ευρώ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: