“Καυγάς” Μουζάλα-Λάιτνερ: Η Αυστριακή υπουργός μίλησε ανοικτά για έξοδο από την Σένγκεν




Στο σημείο μηδέν βρίσκονται οι διπλωματικές σχέσεις Αθήνας και Βιέννης μετά την ανάκληση της Ελληνίδας πρέσβεως από την Αυστρία, ενώ “θερμό” επεισόδιο σημειώθηκε μεταξύ του Γιάννη Μουζάλα και της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών στο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης της ΕΕ.

Ο Έλληνας υπουργός αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης ζήτησε επανειλημμένα από την Αυστριακή υπουργό να ανακαλέσει τις μονομερείς αποφάσεις της Βιέννης, με την Αυστρία ωστόσο να κορυφώνει τη σκληρή στάση της εναντίον της Ελλάδας, ζητώντας ούτε λίγο ούτε πολύ την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, αναφέρει το Mega.

Βγαίνοντας από τη συνεδρίαση η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Λάιτνερ δήλωσε: “To λέω ανοικτά και ειλικρινά: αν η Ελλάδα επισημαίνει επανειλημμένα ότι δεν είναι εφικτή η προστασία των ελληνικών συνόρων, τότε πρέπει να αναρωτηθούμε αν τελικά μπορούν τα σύνορα της Σένγκεν να είναι εκεί”.

Για την επεισοδιακή αντιπαράθεση του Γιάννη Μουζάλα με την Γιοχάνα Λάιτνερ ρωτήθηκε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος είπε: “Στο ερώτημα πώς ήταν η συνάντηση της αυστριακής συναδέλφου μου με τον Έλληνα συνάδελφό μου δεν θα ήθελα να κάνω ψυχολογικές μελέτες… (γελά) Σίγουρα θα ήταν ενδιαφέρον να το γράψω στα απομνημονεύματά μου”.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο κ. Μουζάλας αρνήθηκε, πάντως, ότι υπήρξε “ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα”, ωστόσο παραδέχθηκε ότι σημειώθηκε μικρή ένταση με δεδομένες τις διαφορές απόψεων Αθήνας και Βιέννης επί του θέματος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, εξήγησε για ποιό λόγο έγιναν μονομερείς ενέργειες, λέγοντας ότι η συνάντηση στη Βιέννη είναι θεσμοθετημένη με τους εταίρους της.

Ο Έλληνας υπουργός σχολίασε ότι η “μίνι σύνοδος” αποτελεί μια διαφορετική προσέγγιση της ΕΕ και ότι η Ελλάδα όταν μιλάει για εταίρους εννοεί τους εταίρους της στην ΕΕ.

Δεν έκρυψε ότι η Ελλάδα ενδέχεται να περάσει τις επόμενες ημέρες “δύσκολες ώρες”, εκτιμώντας ωστόσο ότι “θα τα καταφέρουμε”.

Οι “27” υπουργοί της ΕΕ αποδοκίμασαν φραστικά τις μονομερείς ενέργειες Αυστρίας και βαλκανικών χωρών, αλλά περιορίστηκαν σε παραινέσεις.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, προειδοποίησε για τον κίνδυνο πλήρους κατάρρευσης όλου του συστήματος αν δεν υπάρξει σημαντική μείωση των ροών μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία τις επόμενες 10 μέρες, ενώ για την κρίση στις σχέσεις Αυστρίας – Ελλάδας είπε:

“Οι Έλληνες δεν διέκοψαν τις σχέσεις τους με την Αυστρία. Αντιθέτως θα έλεγα ότι σήμερα υπήρξε πολύ καλή συνεργασία στο Συμβούλιο και στη συνάντηση μεταξύ των άξιων υπουργών και των δύο χωρών”.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας προανήγγειλε δημοψήφισμα για το προσφυγικό, προκαλώντας τη δυσφορία της Κομισιόν.

http://mignatiou.com/2016/02/o-proedros-tis-afstrias-adiazi-tin-kivernisi-ekpliktos-gia-tin-apousia-tis-elladas/

http://mignatiou.com/2016/02/i-stasi-tis-afstrias-ine-monomeris-den-ine-filiki-tonise-o-mouzalas-stis-vrixelles/

http://mignatiou.com/2016/02/anaklisi-ellina-presvi-apo-vienni-gia-diavoulefsis-logo-prosfigikou

http://mignatiou.com/2016/02/mouzalas-den-tha-ginoume-livanos-ochi-se-monomeris-energies/

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: